Wanneer we er op aarde niet uitkomen, dan doen we het gewoon in de ruimte. Er zijn al vele plannen om energie uit de ruimte te halen, datacenters in de ruimte te bouwen en nu is China begonnen met het in elkaar zetten van zijn supercomputer in de ruimte.
Het Chinese ADA Space onderneemt het plan, dat waarschijnlijk heel anders is dan je denkt. Het is niet een soort desktopcomputer die ergens in de ruimte zweeft. Het gaat om een heel netwerk van satellieten die allemaal AI-supercomputers bevatten. De eerste batch met satellieten is nu de lucht ingeschoten en uiteindelijk moet er een heel netwerk van 2.800 satellieten ontstaan.
ADA heeft nu 12 satellieten gelanceerd en in samenwerking met Zhijiang Laboratory en Neijang High-Tech Zone wil ADA Space met deze computers zorgen dat de data die de computers zelf verzamelen ook zelf worden verwerkt. Zo hoeven de computers niet weer iets anders te gebruiken om het werk te doen. Elke satelliet heeft een 8 miljard parameters tellend AI-model aan boord en er kunnen 744 tera operaties per seconde worden verricht. ADA Space zegt dat het netwerk samen 5 peta operaties per seconde kan doen. Uiteindelijk moeten het zelfs 1.000 peta operaties per seconde zijn al het hele netwerk online is.
We kunnen proberen dat te omschrijven in hoeveelheid, maar dat is eigenlijk niet te doen. Tera is al bizar veel, laat staan peta. De satellieten communiceren met elkaar tot 100 Gbps via lasers en er wordt 30 terabyte aan opslag gedeeld. De satellieten kunnen een digitale tweeling maken om te helpen bij toerisme, gaming en de hulpdiensten. China denkt dat dit project kan zorgen dat communicatietijden veel sneller worden. Satelliettransmissies zijn normaliter langzaam en dit kan de boel flink versnellen. Ook zorgt het eventueel dat er minder energie nodig is en dat de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd.
Er zit dus zeker reden om enthousiast te worden van dit soort initiatieven, al kleeft er tegelijkertijd een groot gevaar aan al die satellieten. Ze zorgen voor ruimtepuin, ze zorgen voor flikkeringen op de foto’s die wetenschappers gebruiken om gebeurtenissen in de ruimte waar te nemen en ze zorgen ervoor dat je soms op een gewone foto vanaf de aarde een gekke trein aan lichtstrepen ziet.
Ook kun je iets zeggen over de CO2-uitstoot die al die lanceringen van satellieten met zich meebrengen, want die zijn ook niet voor de poes. Voor de langere termijn, als het niet uit de hand loopt met de satellieten, dan kan dat interessant zijn, maar nu het nog het begin is van alle satelliet-initiatieven zien we er voor veel nadelige gevolgen van zien. De vruchten plukken, dat doen we op aarde nog niet direct, maar dat komt eraan, zo belooft ADA Space.