Technology26.01.2023

Asteroïde scheert komende nacht vlak langs de aarde


De komende nacht wordt het spannend. Dan scheert namelijk een asteroïde ter grootte van een flinke bestelbus of kleine vrachtwagen (zo’n 3,5 bij 8,5 meter) vlak langs de aarde. Dat klinkt verontrustend, maar ‘vlakbij’ is in ‘ruimtetermen’, in dit geval, nog altijd zo’n 3600 kilometer. Dat klinkt dan weer rustgevend want een asteroïde kent normaliter geen abrupte koersveranderingen. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat deze asteroïde de aarde ook echt gaat raken. De rampscenario’s van Armageddon en Deep Impact kunnen dus rustig in de kast blijven liggen.

Geostationaire satellieten

Toch zijn ze bij de NASA wel een beetje ongerust. Het feit dat de asteroïde, die de naam 2023BU gekregen heeft, op amper 3600 kilometer van de aarde passeert, betekent dat hij binnen het ‘bereik’ komt van diverse geostationaire satellieten die daar hangen. Zo dichtbij is een asteroïde, sinds het begin van de metingen en observatie door NASA, nog maar zelden langs de aarde gevlogen. Volgens de berekeningen zal 2023BU vlak voor 01u30, komende nacht, het dichtstbij de aarde komen.

De asteroïde werd 21 januari pas ontdekt door amateurastronoom Gennadiy Borisov vanaf zijn MARGO-observatorium in Nauchnyi, de Krim. Vervolgens is de asteroïde ook door andere astronomen en observatoria bekeken. Mede door die waarnemingen en de nodige berekeningen was al snel duidelijk dat 2023BU weliswaar dicht langs de aarde zou vliegen, maar dat hij voor onze planeet verder geen gevaar vormt.

UPDATE: 2023BU is zonder problemen de aarde gepasseerd. De astronomen van het Virtual Telescope project slaagden erin de ‘flyby’ van de asteroïde te filmen. Nou ja, het is een animatie van foto’s van de asteroïde op zijn reis langs de aarde. Zie de tweet hieronder.

Vallende sterrenregens

Ons zonnestelsel wordt regelmatig bezocht door asteroïden en ander ruimtepuin. Een aantal keer per jaar lijdt dat tot bijzondere meteorietenregens.

De Perseïden, waar de aarde elk jaar in augustus doorheen suist, zijn zo ongeveer het bekendste voorbeeld daarvan. Dat zijn relatief kleine restanten uit de staart van een komeet. Veel van dat ‘puin’ verbrandt in de dampkring als ze de aarde naderen. Dat zorgt dan voor de bekende ‘vallende sterrenregen’. Soms komen asteroïden, die aanmerkelijk groter zijn, ook dichterbij dan wenselijk is. Vannacht is dus weer zo’n moment.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven