Technology26.01.2023

Asteroïde scheert komende nacht vlak langs de aarde


De komende nacht wordt het spannend. Dan scheert namelijk een asteroïde ter grootte van een flinke bestelbus of kleine vrachtwagen (zo’n 3,5 bij 8,5 meter) vlak langs de aarde. Dat klinkt verontrustend, maar ‘vlakbij’ is in ‘ruimtetermen’, in dit geval, nog altijd zo’n 3600 kilometer. Dat klinkt dan weer rustgevend want een asteroïde kent normaliter geen abrupte koersveranderingen. We hoeven dan ook niet bang te zijn dat deze asteroïde de aarde ook echt gaat raken. De rampscenario’s van Armageddon en Deep Impact kunnen dus rustig in de kast blijven liggen.

Geostationaire satellieten

Toch zijn ze bij de NASA wel een beetje ongerust. Het feit dat de asteroïde, die de naam 2023BU gekregen heeft, op amper 3600 kilometer van de aarde passeert, betekent dat hij binnen het ‘bereik’ komt van diverse geostationaire satellieten die daar hangen. Zo dichtbij is een asteroïde, sinds het begin van de metingen en observatie door NASA, nog maar zelden langs de aarde gevlogen. Volgens de berekeningen zal 2023BU vlak voor 01u30, komende nacht, het dichtstbij de aarde komen.

De asteroïde werd 21 januari pas ontdekt door amateurastronoom Gennadiy Borisov vanaf zijn MARGO-observatorium in Nauchnyi, de Krim. Vervolgens is de asteroïde ook door andere astronomen en observatoria bekeken. Mede door die waarnemingen en de nodige berekeningen was al snel duidelijk dat 2023BU weliswaar dicht langs de aarde zou vliegen, maar dat hij voor onze planeet verder geen gevaar vormt.

UPDATE: 2023BU is zonder problemen de aarde gepasseerd. De astronomen van het Virtual Telescope project slaagden erin de ‘flyby’ van de asteroïde te filmen. Nou ja, het is een animatie van foto’s van de asteroïde op zijn reis langs de aarde. Zie de tweet hieronder.

Vallende sterrenregens

Ons zonnestelsel wordt regelmatig bezocht door asteroïden en ander ruimtepuin. Een aantal keer per jaar lijdt dat tot bijzondere meteorietenregens.

De Perseïden, waar de aarde elk jaar in augustus doorheen suist, zijn zo ongeveer het bekendste voorbeeld daarvan. Dat zijn relatief kleine restanten uit de staart van een komeet. Veel van dat ‘puin’ verbrandt in de dampkring als ze de aarde naderen. Dat zorgt dan voor de bekende ‘vallende sterrenregen’. Soms komen asteroïden, die aanmerkelijk groter zijn, ook dichterbij dan wenselijk is. Vannacht is dus weer zo’n moment.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen