Technology13.08.2021

Vallende sterren en satellieten moet je niet met elkaar verwisselen


Veel foto’s van de perseïden zwerm laten geen meteorieten zien

Deze week, zoals elk jaar in de eerste helft van augustus, zoeft de aarde weer door de perseïden. Ruimtepuin dat achtergelaten is door de staart van de komeet Swift-Tuttle die elke 133 jaar door ons zonnestelsel trekt. Elk jaar worden, als het weer dat toelaat, ook weer duizenden foto’s geplaatst van de tientallen vallende sterren die op het hoogtepunt per uur te zien zijn. Helaas worden op veel foto’s satellieten die ‘tussen de sterren door trekken’ ook voor een meteoriet aangezien.

Een meteoriet die in de dampkring verbrand is hooguit een fractie van een seconde zichtbaar. Je ziet dan een lichtspoor dat op zijn hoogtepunt doorgaans feller is dan het begin en het eind van de verbranding van het stukje ruimtepuin. Online zie ik echter ook steeds vaker foto’s van zogenaamde meteorieten die in een kaarsrecht lijn lopen en op elk moment even fel zijn. Dat zijn dus geen meteorieten, maar worden nu dus wel als zodanig her en der gepost.

Meteoriet of satelliet?

Hoe dat komt? De meeste mensen die foto’s van ‘vallende sterren’ willen maken zetten een camera op een statief. Vervolgens stellen ze de sluitertijd in op 10, 20 of 30 seconden en de lichtgevoeligheid van de camera (ISO) op 3200, 6400 of nog hoger in. En dan hopen dat er binnen de tijd dat de sluiter open staat een meteoriet binnen het ‘gezichtsveld’ van de camera te zien zal zijn. Het resultaat kan geweldig fraaie foto’s opleveren, zoals de twee voorbeelden hieronder.

Echter, wanneer in de tijd dat de foto gemaakt wordt een niet-geostationaire satelliet, waarvan er honderden rond de aarde zweven die met het blote oog ook te zien zijn, voorbij komt, dan wordt die natuurlijk ook door de camera ‘gevangen’. Het resultaat daarvan is een kaarsrechte lijn die overal even fel verlicht is. Als je vervolgens de foto bekijkt, dan denk je wellicht een meteoriet gefotografeerd te hebben. Niets is minder waar. De foto hieronder is dus van een satelliet.

De ‘timelapse’ gif hieronder is daar ook een goed voorbeeld van. Dit is duidelijk een satelliet die van boven naar onder door het beeld vliegt, en zeker geen meteoriet.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de perseïden afgelopen nachten, toen er nagenoeg geen bewolking of maanlicht was, weer voor een spectaculair schouwspel gezorgd hebben. En als het weer meezit, dan kunnen we daar de komende nachten ook nog van genieten. Het hoogtepunt was weliswaar de afgelopen nacht, maar de aarde trekt nog tot zeker tot 17 augustus door deze zwerm.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Het idee van de ‘missie’ was om mensen naar de maan te laten vliegen en terug. Dat is 386.242 kilometer, maar helaas: dearMoon is niet meer.

Technology04.06.2024

Waarom de maanreis dearMoon niet meer doorgaat

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Er zijn echter sterren die zomaar verdwijnen: iets dat astronomen sinds kort vaker zien. Er is nu een verklaring voor die houdini-sterren.

Technology30.05.2024

Mysterie rondom verdwijnende sterren mogelijk opgelost

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder