Veel ruimtepuin na botsing met asteroïde

Veel ruimtepuin na botsing met asteroïde

Exacte uitkomst geslaagde NASA test nog onduidelijk

Vorig artikel Volgend artikel

Vorige week slaagde de NASA er in de DART ruimtesonde te laten botsen met een kleine asteroïde, Dimorphos. Dat was op zich al een prestatie van formaat. Doel van de proef was om te bekijken of het mogelijk is de koers van een asteroïde te veranderen. Voor het geval er eens eentje voorbijkomt die wél een gevaar voor de Aarde betekent. Bij Dimorphos was dat voor alle duidelijkheid niet het geval, ook vóór de botsproef niet.

Duizenden kilometers ruimtepuin

Op dit moment is nog niet exact duidelijk of en hoeveel invloed de botsing met DART op de koers van de asteroïde gehad heeft. Wel is al bekend dat de botsing geresulteerd heeft in heel wat ruimtepuin. Dimorphos, zelf amper 180 meter in doorsnee, wordt sinds de botsing met DART gevolgd door een spoor met ruimtepuin dat letterlijk duizenden kilometers lang is. De ‘nieuwe staart’ van Dimorphos is ook prachtig te zien op beelden die gemaakt zijn door de SOAR telescoop in Chili.

Hoe klein dus ook – DART had grofweg de grootte van een koelkast – de impact van de frontale botsing met 6 kilometer per seconde, mocht er zijn. NASA heeft een (animatie) video gemaakt van de botsing en naweeën daarvan. Daarin zijn ook beelden verwerkt die Hubble van de botsing gemaakt heeft.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...