Apple WWDC 2023: alle grote aankondigingen op een rij

Apple WWDC 2023: alle grote aankondigingen op een rij

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft in een nogal lange, uitvoerige WWDC-presentatie heel veel aankondigingen gedaan, waarvan het paradepaardje natuurlijk die VR-bril is van 3.499 dollar, met scherm aan de voorkant om ‘ogen’ op te projecteren. Daarnaast liep gamelegende Hideo Kojima nog de presentatie binnen en was er ook iets met Disney. En de ‘gewone’ Apple-gadgets natuurlijk. Kortom, het was een dolle boel. Om je enigszins te gidsen in alle aankondigingen, staan we stil bij alle grote aankondigingen die Apple deed.

Apple Vision Pro

De zeer gelikt uitziende skibril-achtige mixed reality-bril van Apple is bij ons al vaker ter sprake gekomen en menig gerucht lijkt te kloppen. Het apparaat heet Apple Vision Pro, hij kan twee uur doen op zijn batterij en de ogen van de drager van de VR-bril worden getoond op het voorscherm, zodat je er -als het goed is- iets minder afgesloten en gek uitziet als je de VR-bril op hebt. We moeten echter nog even in de praktijk zien hoe dat eruitziet. Je kunt het apparaat aansturen met je stem, je handen en je ogen (camera’s kijken voortdurend naar je ogen om dat mogelijk te maken). Er zijn echter ook mogelijkheden met het Magic Keyboard en Magic Trackpad en de Mac om de headset te gebruiken.

AR en VR

Je kunt met een knopje kiezen of je de headset wil gebruiken in augmented reality of virtual reality. Het apparaat heeft 5 sensoren en 12 camera’s. Alles wordt aan elkaar gerijmd met de M2-chip en de R1-chip. Het is een headset bedoeld voor professionals, waardoor er is gekozen om programma’s als Microsoft Word, Excel en Teams naar de headset te brengen en Adobe Lightroom. Je bestuurt ze met je ogen en je handen.

Daarnaast komen er ook apps die op Unity draaien naar de headset. Dat klinkt ons als muziek in de oren, want dat betekent: veel games. Dat hoopten we natuurlijk al, want dat moet er op de 4K-schermen van deze VR-bril geweldig uitzien. Vision Pro verschijnt begin 2024 en kost dus 3.499 dollar. In eerste instantie is dat alleen in de Verenigde Staten, maar later worden er meer landen aan toegevoegd. En waarom Disney nog ter sprake kwam? Disney schijnt ‘premium content’ te gaan maken voor de headset, als is het onduidelijk wat dat betekent.

vr bril apple

Maak van je iPhone een klok als hij laadt

iPhone heeft een nieuwe mogelijkheid genaamd StandBy, waarbij hij wanneer het apparaat oplaadt en op zijn zijkant ligt, een klok kan weergeven. Op die manier is het een soort wekker slash smart display, want je ziet onder andere de tijd, de datum, de temperatuur en wanneer je je wekker hebt gezet. iPhone wordt terwijl hij laadt dus een soort always-on-scherm. Deze nieuwe optie komt in het najaar, wanneer iOS 17 wordt verwacht, de upgrade van het besturingssysteem van Apple voor zijn iPhones.

MacOS Sonoma

Voor Mac verschijnt binnenkort MacOS Sonoma en binnen Sonoma kun je browser Safari gebruiken zoals je dat gewend bent, echter is hij wel vernieuwd. Er zijn nieuwe privacymogelijkheden aangekondigd, maar ook de optie om profielen te maken. Je kunt dan het verschil maken tussen een privé-sessie en een werksessie om alle browse-opties zo privé te houden. Voor Sonoma kwam gameberoemdheid Hideo Kojima nog voorbij, want die kondigde aan dat Death Stranding naar MacOS Sonoma komt (en zijn andere games, maar Death Stranding is de eerste). Er zit zelfs een game-modus in MacOS Sonoma en de optie om widgets te gebruiken op de desktop, zoals je dat nu ook op je telefoon gewend bent. Oh ja, en die 15 inch MacBook Air die al was gelekt? Die was er natuurlijk ook:

Macos

Journal

Apple komt met een nieuwe dagboek-app voor iPhone, zoals al werd voorspeld. Het heet Journal en het idee is echt dagboek-achtig: bijhouden wat je hebt gedaan die dag of wat je zoal denkt. Je kunt er foto’s, muziek, contacten, workouts, locaties en vanalles aan toevoegen. Ook deze functie komt naar iOS 17, ergens in het najaar.

Apple TV en Apple Watch

Ander nieuws is dat FaceTime naar Apple TV komt met de tvOS 17-update, dat WatchOS 10 veel meer focus heeft op widgets en dat er allerlei nieuwe watchfaces komen, waaronder van Snoopy. Daarnaast wil Apple weten wat je stemming is met de introductie van de optie om je stemming bij te houden in de Mindfulness-app. Ook worden er aan de Health-app quizzes toegevoegd die je laten bekijken in hoeverre je kans hebt op paniek en depressies. Fietsers kunnen rekenen op nieuwe workouts en routes, naast inzicht in hoe hard ze fietsen. Ook kun je makkelijker je visitekaartje delen met je horloge, door NameDrop te gebruiken en je horloge dichtbij iemands iPhone te houden.

AirPods en iPad

Ook een interessante software-update voor de oordopjes van Apple, want AirPods krijgen adaptieve audio en gespreks-bewustzijn. Adaptieve audio is een combinatie van noise cancellation en juist geluid doorgeven, afhankelijk van je omgeving. Gespreks-bewustzijn (conversation awareness) zorgt dat de oordopjes zachter gaan qua volume als er een gesprek gaande is in je buurt. Voor iPadOS waren de aankondigingen iets minder spannend: je kunt je vergrendelscherm personalizeren en ook hier is het widgets-widgets-widgets wat te klok slaat. Plus: die Health-app komt eindelijk ook naar de iPad.

Nog een laatste ding? Oke: straks hoef je geen Hey Siri meer te zeggen tegen je iPhone, maar volstaat alleen, gewoon, een simpel: ‘Siri’.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...