Apple wil generatieve AI in al haar producten integreren

Apple wil generatieve AI in al haar producten integreren

Apple ligt achter op de concurrentie en dat wordt intern gezien als een grote misser

Vorig artikel Volgend artikel

Toen ChatGPT en andere generatieve AI-chatbots en -tools doorbraken, zat Apple een beetje te slapen. Dat zou, denk ik, onder Jobs nooit gebeurd zijn. Het is echter ook niet voor het eerst dat Apple een innovatie aan zich voorbij laat gaan. Doorgaans wordt dat later ‘goedgemaakt’ door een product of nieuwe functie te introduceren en dan de wereld (lees: Apple community) te laten geloven dat het een wereldprimeur is en een geweldige (en meer van dat soort superlatieven) innovatie uit Cupertino.

Enrome misser van Apple

Apple analist Mark Gurman weet inmiddels te melden dat Apple van plan is om generatieve AI-tools in al haar producten te gaan integreren. Volgens CEO Tim Cook werkt de Amerikaanse tech-gigant namelijk al vele jaren aan generatieve AI-technologie. Tsja, typisch een Apple antwoord op de vraag waarom het bedrijf nog geen generatieve AI toepast, terwijl concurrenten Google en Microsoft al mijlenver voor liggen.

Ook Gurman gelooft maar weinig van Cook’s woorden. Hij stelt in zijn wekelijkse verhaal over de ontwikkelingen bij Apple dat het management van de tech-gigant volledig verrast was toen ChatGPT en andere generatieve AI-tools de wereld veroverden. De Apple analist zegt te weten dat dit binnen het bedrijf gezien wordt als een van de grootste missers van de afgelopen jaren.

Inhaalslag

Hoe dan ook, Apple is dus wel al een tijdje bezig met een inhaalslag. Zo heeft het bedrijf al een eigen LLM-toolkik gebouwd, Ajax genaamd. Intern is ook al een AI-chatbot uitgerold met de naam Apple GPT met als doel het testen van de functionaliteit. Daarna moet getest worden of de chatbot van Apple goed genoeg is om het op te nemen tegen de concurrentie. Dit jaar, zo stelt Gurman, gaat Apple ca. 1 miljard investeren om de generatieve AI achterstand in te lopen.

Op dit moment wordt in twee teams hard gewerkt aan Apple’s AI oplossingen. Een team houdt zich bezig met de ontwikkeling en integratie van generatieve AI technologie in Siri. De eerste AI-gedreven versie van de Apple assistent zou in de loop van 2024 al uitgerold kunnen worden. Wat betreft de voorgenomen uitrol van generatieve AI naar andere Apple producten, daar is nog veel onduidelijkheid over volgens Gurman. Het andere team werkt momenteel aan de integratie van generatieve AI-tools in iOS. Denk, naast Siri dan bijvoorbeeld aan functies waarmee Berichten-app vragen kan beantwoorden en zinnen automatisch kunnen aanvullen.

AI op apparaat of vanuit de cloud?

Daarnaast wordt binnen Apple ook volop nagedacht over hoe generatieve AI ingezet kan worden in een volledig on-device-ervaring, een cloudgebaseerde oplossing of iets daartussenin. De implementatie van degelijke oplossingen zou de snelheid en privacy ten goede komen. Daarentegen stellen andere ontwikkelaars van Apple dat het inzetten van Apple’s LLM’s via de cloud geavanceerdere operaties mogelijk maken.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...