Technology01.03.2024

Adobe Project Music GenAI Control is de Photoshop voor muziek


Project Music GenAI Control wordt al gekscherend de ‘Photoshop for Music’ genoemd. Deze nieuwe experimentele tool van Adobe Research is zo ontwikkeld dat de manier waarop je gemaakte audio en muziek kunt creëren en bewerken volledig zal veranderen. Project Music GenAI Control is een generatief AI-muziekgeneratie- en bewerkingsgereedschap, wat muziekmakers de mogelijkheid biedt om muziek te genereren op basis van tekstaanwijzingen. Vervolgens past het die audio fijnmazig aan aan hun specifieke behoeften.

Met dank aan Firefly

Met een decenniumlange erfenis van AI-innovatie heeft Adobe’s familie van generatieve AI-modellen, Firefly, in recordtijd wereldwijd de voorkeur gekregen als veilig commercieel beeldgeneratiemodel. Firefly heeft tot nu toe meer dan 6 miljard afbeeldingen gegenereerd.

Adobe streeft ernaar dat de technologie wordt ontwikkeld volgens hun AI-ethiekprincipes van verantwoordelijkheid, verantwoording en transparantie. Alle inhoud die met Firefly is gegenereerd, bevat automatisch Content Credentials (voedingslabels) voor digitale inhoud, die verbonden blijven met de inhoud waar deze wordt gebruikt, gepubliceerd of opgeslagen.

Muziek maken vanuit een tekstprompt

De nieuwe gereedschappen starten met een tekstprompt die wordt ingevoerd in een generatief AI-model, een methode die al wordt toegepast in Firefly. Als gebruiker voer je een tekstprompt in met het soort muziek wat je wilt genereren. Zodra dit is gebeurd wordt de compositie direct in de workflow geïntegreerd.

Via een eenvoudige gebruikersinterface kun je als gebruiker je gegenereerde audio transformeren op basis van een referentiemelodie; het tempo, de structuur en de herhalende patronen van een muziekstuk aanpassen. Daarna kun je bepalen wanneer de intensiteit van de audio moet toenemen en afnemen; je de lengte van een fragment wil verlengen; je een sectie wil remixen; of een naadloos herhaalbare lus wil genereren.

Photoshop for Music

In plaats van bestaande muziek handmatig te knippen om intro’s, outro’s en achtergrond-audio te maken, kan Project Music GenAI Control gebruikers helpen de exacte stukken te maken die ze nodig hebben – waardoor workflow-pijnpunten van begin tot eind worden opgelost.

Bron: Adobe Research
Image credit: Adobe Stock/ _veiksme_

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Adobe

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Heb je al gehoord van Adobe VideoGigaGAN? Het is niet voor iedereen beschikbaar, maar de eerste resultaten zijn fenomenaal.

Online25.04.2024

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Adobe geeft indrukwekkend voorproefje van AI in videobewerking

Adobe maakt het mensen die video's bewerken steeds makkelijker: ze kunnen nu hele objecten veranderen, verwijderen of erbij zetten in hun video. En er is meer.

Online15.04.2024

Adobe geeft indrukwekkend voorproefje van AI in videobewerking

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

​Adobe draait koop van Figma terug: dit is waarom

Adobe, bekend van onder andere Photoshop en Acrobat Reader, was van plan om Figma te kopen maar ziet hier nu toch vanaf. Figma, het bedrijf achter het programma Figma, dat wereldwijd wordt gebruikt om ontwerpen te maken...

Technology19.12.2023

​Adobe draait koop van Figma terug: dit is waarom

​Adobe steelt met speciale jurk en AI-videobewerking de show

Adobe hield vorige week een conferentie en daarbij heeft het publiek regelmatig zijn kaak van zijn schoot moeten halen. Adobe komt met kunstmatige intelligentie-toepassingen die enerzijds heel indrukwekkend zijn, maar an...

Technology16.10.2023

​Adobe steelt met speciale jurk en AI-videobewerking de show

​Photoshops nieuwe generatieve AI blaast de wereld weg

Deze week ging er iets bijzonders viral op TikTok en dat was niet een leuk dansje. Het was de de generatieve AI van Photoshop. Adobe kondigde de nieuwe kunstmatige intelligentie-mogelijkheden deze week aan en ze zijn ver...

Online26.05.2023

​Photoshops nieuwe generatieve AI blaast de wereld weg

Adobe komt -hoe kan het ook anders- met eigen antwoord op Dall-E

Adobe kennen we natuurlijk van Photoshop: het bedrijf weet precies hoe je beeld moet manipuleren. Het verbaast ons dan ook niet dat het met een eigen variant van Dall-E komt. Het heet Adobe Firefly en ook hierbij kun je...

Online21.03.2023

Adobe komt -hoe kan het ook anders- met eigen antwoord op Dall-E

​Wordt Photoshop gratis voor iedereen?

Photoshop wordt in de toekomst waarschijnlijk gratis. Er is op dit moment een test bezig in Canada met een Photoshopvariant die je gebruikt in de browser. Het plan is om dit naar de rest van de wereld uit te rollen als h...

Online15.06.2022

​Wordt Photoshop gratis voor iedereen?