Om de aids epidemie in Afrika te bestrijden zouden we eigenlijk iedereen moeten oproepen om zo veel mogelijk Microsoft producten te kopen. Immers, via de Bill en Melissa Gates Foundation wordt veel van de winst van Microsoft besteed aan het bestrijden van de epidemie. Toch is het misschien effectiever om direct een aidsfonds te steunen en over te gaan op Open Source Software….. .
Deze week verscheen een werkelijk schaamteloze bijlage bij de Computable. Als special wordt ‘Het nieuwe werken’ volgens Microsoft in een glossy magazine bij de lezer onder de aandacht gebracht. Ongetwijfeld zal het MS een godsvermogen hebben gekost. Wat verwerpelijk is, is dat nergens in de uitgave staat dat het geen redactioneel werk maar gewoon een ‘advertorial’ of gewoon ‘reclame’ is. Het mag toch worden aangenomen dat het hier geen door ‘objectieve’ redacteuren opgemaakt blaadje is. De onanie druipt er vanaf…. .
Het is 1 lofzang op wat ooit het belangrijkste software bedrijf van de wereld was. En vooral bedoeld ter promotie van hun nieuwe product ‘Vista”. Dit zou werkelijk een revolutie betekenen. Als we ons verdiepen in de tekst dan blijkt dat nogal mee te vallen. Zo blijkt dat de verbeterde beveiliging een belangrijke reden kan zijn om over te stappen. Daarnaast zijn er tools toegevoegd die het ‘bewustwordingsproces rondom potentieel gevaarlijke handelingen vergroten’ . Een aardige gadget is de mogelijkheid om voicemails, faxen en smsjes in outlook toegankelijk te krijgen. Aardige verbeteringen maar echt ‘nieuw werken’ kan ik er niet in ontdekken.
In dat kader is het wel aardig om de zienswijze van Thomas Hylland Eriksen erbij te betrekken. Deze sociaal antropoloog en gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit vult afgelopen zaterdag de voorpagina van het ‘Opinie en Debat’ katern in de NRC. Hij betoogt daarin dat de technologische vooruitgang heeft zorg gedragen dat het tegenwoordig lijkt ‘alsof we musici zijn geworden in een orkest dat twee maal zo snel is gaan spelen’. Sinds 1950 is de spreeksnelheid van mensen met meer dan 50% toegenomen. De directe netwerken waarmee we continu verbonden zijn hebben helemaal geen bevrijding opgeleverd. We voelen ons juist meer opgejaagd en gestresst. De zogenaamde toegenomen efficiency vullen we volgens Eriksen op met meer en snellere bezigheden. Vroeger was informatie een schaars goed (wie kon zich de luxe van een boek veroorloven). In de toekomst zal de ‘vrijwaring’ van informatie als iets begerenswaardig gelden. Eriksen pleit voor rust.
In één artikel in de bijlage van de Computable wordt, waarschijnlijk om de geloofwaardigheid van de rest van het blaadje te vergroten, een licht kritische noot gekraakt. De analisten zien de meerwaarde van het nieuwe product niet zo en wijzen op de zware hardware eisen van het nieuwe pakket Niks overstappen op nieuwe software dus.
De vraag is natuurlijk hoe lang MS het nog zal volhouden. Wie zit er nog te wachten op weer een nieuw product waarvoor weer grof geld betaald moet worden en waarvoor de hardware moet worden vervangen. Firefox is als browser sterk in opkomst en producten als Open Office en Think Free zijn uitstekende alternatieven voor MS Office.
Ook Google heeft inmiddels tal van producten die prima werken maar wel gratis zijn. De revolutie die het internet tot stand heeft gebracht is eerder ondanks dan dankzij Microsoft ontstaan.
Voorlopig is het afwachten. De marketing machine van MS is volop op gang gebracht om de nieuwe releases zo veel mogelijk te verkopen. Misschien wel voor het laatst….. .
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence12.09.2024
Podcast maken? AI doet het vanaf je notities
Zeg maar niksTechnology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile14.08.2024
5 dingen die Google vernieuwt met de Pixel 9-line-up
Gadgets13.08.2024
Subtiele smartwatch? Google kondigt Pixel Watch 3 aan
Mobile13.08.2024
Alles wat je moet weten over de nieuwe Google Pixel 9
Gadgets06.08.2024
Google introduceert opvolger van de Chromecast: Google TV Streamer
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Verder lezen over Mac
Mobile11.06.2024
Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen
Gadgets24.01.2024
Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd
Gadgets15.01.2024
Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?
Gadgets13.12.2023
Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland
Gadgets30.10.2023
Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht
Gadgets06.09.2023
Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak
Cybercrime21.06.2023
Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken
Relaxed inloggen op je iPhoneGadgets02.06.2023
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?
Verder lezen over Microsoft
Artificial Intelligence04.09.2024
Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd
Online21.08.2024
Microsoft Teams maakt eindelijk één app voor al je accounts
Gaming07.08.2024
Nieuwe Call of Duty: Black Ops 6-trailer toont Zombies-modus
Gaming22.07.2024
Microsoft kan problemen krijgen door aanpassingen aan Game Pass
Gaming17.07.2024
Microsofts nieuwe Xbox-controller is de kont van Deadpool
Technology09.07.2024
Halleluja: Windows Kladblok krijgt eindelijk spellingscontrole
Cybercrime19.06.2024
Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen
Technology04.06.2024