De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De smartphone speelt voor velen inmiddels een onmisbare rol in het dagelijks leven. We behandelen ze soms zelfs alsof het echte mensen zijn. Volgens het Cyber Psychology report van Kaspersky Lab komt dit omdat wij vanuit een evolutionair oogpunt interactief gedrag koppelen aan een menselijk wezen.
De smartphone hebben we gemiddeld 22 uur per dag bij: hij is het portaal naar onze vrienden, onze familie, de rest van de wereld. Is er even geen sociaal contact of behoefte aan informatie, dan zijn er altijd nog leuke games of video’s. Het internetverkeer via smartphones en tablets maakt eveneens een flinke groei door. Kortom: de smartphone is onze nieuwe beste vriend.
Maar recent onderzoek door MediaTest maakt echter duidelijk dat we maar slecht voor die ‘beste vriend’ zorgen. Waar we onze laptop of pc standaard beschermen, lijken we ons via mobiel internet volkomen veilig te wanen. Iets dat zeker niet terecht is.
Maar liefst 85% van de Nederlanders is per dag minimaal 2 uur online, 41% zelfs meer dan 4 uur. Vrijwel iedereen gebruikt hiervoor een computer, maar een gestaag groeiende groep maakt voor dit doel ook dikwijls gebruik van de smartphone en ook steeds meer mensen gaan met een tablet internet op. De toename van mobiele malware is dan ook enorm en wordt naar verwachting alleen maar groter. En dat niet alleen: kwaadwillende software wordt steeds geavanceerder.
Op het eerste gezicht lijkt het wel los te lopen met de bescherming op het wereldwijde web: 85% van de ondervraagden geeft aan beveiligingssoftware te hebben geïnstalleerd en ruim 65% voorziet deze programmatuur ook regelmatig van een update. Een kleine 57% zegt altijd op de hoede te zijn voor potentiële gevaren, bijna 3/4 opent geen links in e-mails van onbekende afzenders en dik 55% besteedt aandacht aan de sterkte van wachtwoorden. Met andere woorden: er is ruimte voor verbetering, maar hopeloos is het niet.
Dit beeld verandert alleen als je kijkt op welke devices er beveiligingssoftware staat. De pc of laptop wordt door ruim 95% van de respondenten gebruikt om online te gaan en 86% hiervan heeft de computer van de benodigde bescherming voorzien. Maar bijna 2/3 van de ondervraagden betreedt het wereldwijde web met een smartphone en van deze groep heeft slechts 30% beveiligingssoftware op het apparaat gezet, hetgeen behoorlijk laag is en door de experts van kaspersky zelfs als zorgwekkend kan worden beschouwd. Met de tablet is het dus niet veel beter gesteld: bijna de helft gaat hiermee op internet, niet meer dan 37% hiervan heeft beschermende software.
Risico’s
Om het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit tot een minimum te beperken kan je als gebruiker al enkele maatregelen treffen. Zoals:
1. Wees voorzichtig met hotspots. Gratis Wi-Fi op publieke locaties, bijvoorbeeld in hotels, restaurants of in de trein, is handig, maar niet helemaal ongevaarlijk. Met de juiste software kan een kwaadwillende eenvoudig onderscheppen wat jij verstuurt. Bovendien kan een hotspot ook nep zijn, opgezet door een hacker om internetters te misleiden.
2. Schermvergrendeling aan. Het beveiligen van een smartphone of tablet is helemaal niet moeilijk, al die apparaten beschikken namelijk over standaard beveiligings-mogelijkheden. Maak daar ook gebruik van! Zet bijvoorbeeld altijd de schermvergrendeling aan, zodat iemand die de code niet kent niet bij je gegevens kan komen.
3. Software en besturingssysteem up-to-date. De meest eenvoudige manier om het risico op virussen te verkleinen is tevens een van de belangrijkste: installeer altijd alle updates van softwareprogramma’s en vooral ook het besturingssysteem van je laptop, tablet of smartphone. Verouderde software is voor cybercriminelen als een deur zonder slot voor inbrekers.
4. Illegale apps. Naast Apple’s App Store en de Google Play Store zijn er diverse onbekende appstores die bijvoorbeeld dat populaire spelletje wel gratis aanbieden, of die handige app met wat extra features hebben uitgerust. Deze appstores nemen het echter niet zo nauw met de verificatie van aanbieders, waardoor kwaadaardige apps met malware er gemakkelijk tussendoor slippen.
Verder lezen over Security
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerCybercrime29.08.2024
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem
Cybercrime26.08.2024
Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS
Cybercrime09.08.2024