Technology26.01.2012

Een kijk in de ‘keuken’ van ’s werelds meest succesvolle bedrijf


een-kijk-in-de-keuken-van-s-werelds-mees.jpg
een-kijk-in-de-keuken-van-s-werelds-mees.jpg

Het succes van Apple is een mysterie voor businessscholen. Apple overtreedt alle regels van het zakendoen die op dergelijke scholen worden onderwezen. Transparantie en autonomie zijn volgens de businessscholen goede zaken, terwijl bij Apple juist geheimhouding en micromanagement in de praktijk worden gebracht. Openheid en samenwerken met partners zijn volgens zakelijke opleidingen ook van levensbelang. Apple geeft daar weinig om. Het legt partners gewoon op hoe ze zich moeten gedragen. Businessscholen lijken nu te denken dat Apple zo raar in elkaar zat door het leiderschap van wijlen Steve Jobs. Volgens hen is het nu afwachten hoe de nieuwe leider Tim Cook het doet.

Adam Lashinky publiceerde deze week het boek “Inside Apple: How America’s Most Admired — and Secretive — Company Really Works“. Applefans keken ongeduldig uit naar het boek om te zien of ze Apple’s succes kunnen kopiëren. Lashinsky beschouwt de nieuwe ceo Tim Cook als de tegenhanger van Jobs. Cook is rationeel en analytisch ingesteld. Hij wil beslissingen nemen op basis van data, niet op basis van emoties. Jobs liet zich veel meer leiden door zijn gevoel en instincten en zat er tot wanhoop van zijn medewerkers niets mee in om een product dagen voor de lancering nog volledig om te gooien.

Maar omdat Apple nog zo veel uitzonderlijke producten in de pijplijn heeft zitten kan het nog makkelijk 3 tot 5 jaar duren voor de wereld de échte waarde van Tim Cook leert kennen, aldus Lashinsky.  Alhoewel, Cook, die ook in de raad van bestuur van sportschoenenreus Nike zetelt, heeft hij er toch al een lange carrière van 14 jaar opzitten bij Apple. Zoon van een scheepswerfarbeider uit Alabama, werd hij in 1998 door Jobs zelf gerekruteerd bij Compaq en werkte hij al die tijd in de schaduw van zijn baas.

Maar Cook realiseerde al gauw fenomenale dingen. Zo staat in de biografie Steve Jobs van auteur Walter Isaacson te lezen hoe Cook het aantal leveranciers van honderd verlaagde naar vierentwintig, de voorraad Appleproducten terugbracht van 1 maand naar 6 dagen en de tijd om een Applecomputer de produceren van 4 maanden naar 2. Daardoor reduceerde hij niet enkel de kosten, maar zorgde hij er ook voor dat elke computer met de meest recente stukken wordt geassembleerd. Via

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Apple

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Apple wil met zijn oordopjes mensen helpen die lijden aan tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Het wil het doen met de veroorzaker ervan.

Gadgets29.05.2024

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte