Technology11.12.2008

Google releases Chrome 1.0


google-releases-chrome-1-0.jpg
google-releases-chrome-1-0.jpg

Amper drie maanden nadat Google Chrome is gelanceerd verdwijnt het bètalabel van de browser. En dat is behoorlijk ongewoon voor Google. Aan de andere kant is het ook weer niet zo vreemd. Google Chrome werd met veel enthousiasme ontvangen en de browser kreeg veel complimenten. Binnen een aantal dagen had de browser al een marktaandeel van boven de 3,5%.

Daarna steeg het gebruik van de browser nog wel maar vorige week leek het gebruik toch af te nemen (Google zegt inmiddels 10 miljoen gebruikers in 200 verschillende landen te hebben). Of dat heeft meegespeelt is echter moeilijk te bewijzen. Uiteindelijk kan alleen Google zelf het werkelijke gebruik monitoren. De browser gaat dus nu publiekelijk live (download hier), maar nog steeds zonder een Mac/Linux versie, autofill form support en ondersteuning voor RSS. 

Tegenover ZDNet verklaarde Anders Sandholm van het Europese ontwikkelteam dinsdagmiddag dat de prestaties en stabiliteit van de Google-browser inmiddels goed genoeg zijn om het bètalabel te verwijderen en dat deze “alleen maar sneller en sneller wordt”. Sandholm beweerde verder dat V8, de in Denemarken ontwikkelde Javascript-motor, vijftig procent sneller is dan tijdens zijn introductie en 1,4 maal beter scoort in de Sunspider-benchmarktest. Dit zou betekenen dat de browser opnieuw een voorsprong neemt op Firefox, dat begin volgend jaar een nieuwe 3.1-versie uitbrengt met de Javascript-versneller Tracemonkey.

De vraag blijft echter toch of we nu echt te maken met een “public” versie of dat Google andere redenen had om het het bètalabel te verwijderen. Zo is er nog steeds ook het hardnekkige gerucht dat Google wel moest omdat zij inmiddels leveringsverplichtingen zou hebben aan PC leveranciers die de browser pre-installed mee gaan leveren bij de aanschaf van een nieuwe computer.

Bestaande Chrome-gebruikers krijgen de komende dagen een automatische update voor de definitieve versie.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Google

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

We blijven ondanks dat TikTok ook steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt toch vrolijk door-Googelen. Dit was trending in 2024.

Search10.12.2024

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Hij zei dat je zelfs al vroeg in 2025 heel nieuwe dingen kunt doen dan nu. Hij spreekt over een duidelijke shift en zegt dat er nog heel veel innovatie aankomt.

Search06.12.2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

Google en OpenAI zijn verwikkeld in een strijd: wie heeft straks de generatieve AI-tool voor video's in handen?

Online05.12.2024

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Elk jaar publiceert Google een overzicht van de meest trending zoekopdrachten wereldwijd, beter bekend als de "Year in Search" (voorheen Zeitgeist). Dit rapport geeft inzicht in de onderwerpen die mensen het afgelopen jaar het meest bezighielden.

Search03.12.2024

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Je steekt elke dag heel veel tijd en liefde in je website, maar dat wordt niet beloond in de vorm van meer bezoekers of inkomsten? De manier om je website meer op het vizier te krijgen van bijvoorbeeld Google, en daarmee indirect dus ook meer mensen, dat is om je content te verrijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met beeld, maar ook met backlinks. Dit is wat dat is en vooral: hoe je ze gebruikt.

DC Business02.12.2024

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Het is bij bijvoorbeeld Slack letterlijk hoe een snelle call heet: Huddles zijn mogelijk om te houden als videomeetings, straks ook in Google Chat.

Online28.11.2024

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken