De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Op 28 september wordt in de AFAS Live in Amsterdam de Forward Thinking Leadership seminar gehouden. Daar komen niet de minsten langs. President Barack Obama is er special guest, dus dan heb je eigenlijk al genoeg reden om daar heen te willen gaan. Er is echter ook een paneldiscussie met Nederlandse disruptors, zoals ze worden genoemd. Denk aan Alexander Klöpping van Blendle en Joris Beckers van Picnic, maar daar zit ook Ali Niknam van bunq bij. En terecht. Want je kunt veel van hem zeggen, maar Niknam heeft visie te over.
Als je bunq inmiddels niet kent heb je niet zitten opletten, want de ‘bank of the free’ is toch al een tijdje mee aan het spelen op het Nederlandse toneel. Maar bunq was er nooit geweest als Niknam niet iedereen aan de haren gesleept had om de servicebank mogelijk te maken. Het wordt mooi beschreven in het boek ‘Breken met Banken‘ dat door Siebe Huizinga is geschreven terwijl hij embedded bij bunq de startup-periode meemaakte. Hij zag van dichtbij hoe fanatiek Niknam was in zijn wens om een bank op te zetten die alle vaste waarden van de bankwereld op zijn kop zet. Daarbij raakte hij zodanig geïnspireerd dat hij inmiddels ook ‘bunqer’ is geworden, zoals de gebruikers van de bank zichzelf noemen.
Wat maakt bunq dan zo anders?
De basis van bunq is dat het een bank is die niet wordt gerund om winst te maken door het geld van spaarders te investeren in allerlei (soms onfrisse) zaken, maar “de bank of the free is”, een bank voor mensen die vrijheid willen. Vrijheid om te kiezen. De bankensector is nu te uniform. Je kunt bij bunq alles doen met je geld wat je verwacht bij een bank en op technologisch vlak nog veel meer, maar jouw geld is jouw geld. bunq vraagt een service fee per maand en dat is het. Dat elementaire verschil kan wat lastig te begrijpen zijn, maar is absoluut het fundament onder de bank. Investeringen in allerlei financiële producten hebben de banken in 2008 onderuit gehaald en omdat we ze allemaal niet kunnen missen hebben we ze ook nog overeind geholpen. Inmiddels zijn we tien jaar verder en beginnen dezelfde patronen zich weer te vormen.
Dat zal bij bunq niet gebeuren, simpelweg omdat het businessmodel van de bank erop gericht is om de gebruikers zo tevreden mogelijk te houden. Ze betalen immers voor de service en het gemak waarmee ze kunnen bankieren. Dat geeft bunq een interessante positie binnen de bankwereld. Waar traditionele banken prima de innovaties die bunq tot nu toe heeft gedaan kunnen kopiëren levert het die banken niks op. Functionaliteit zoals volledig mobiel bankieren via je contactenlijst, heel makkelijk extra rekeningen aan kunnen maken en die kunnen delen zijn een paar jaar na de lancering niet meer uniek, maar bij bunq blijft de lijst aan handigheden alleen maar groeien, terwijl de traditionele banken altijd een stap achterlopen.
Zo kan bunq inmiddels je betaalpassen live switchen tussen je bestaande rekeningen. Als je even een pas nodig hebt om iets van een specifieke rekening te halen, of je wilt een vakantiepas, dan kan dat. Als je klaar bent koppel je de pas aan een andere rekening en klaar ben je. Dat soort flexibiliteit kun je alleen maar hebben als nieuwe speler, zonder de legacy systemen die dat tegenhouden.
Niets te verbergen
Een ander mooi voordeel van bunq is dat er door dat heldere businessmodel geen eindeloze reeks aan verborgen kosten zijn. Natuurlijk moet je wel gewoon betalen, 8 euro per maand als consument om precies te zijn, maar daarna is het wel klaar. Precies dat soort helderheid is wat Niknam nastreefde toen hij bunq opzette. Weg met het papierwerk, de kantoorbezoeken en de eindeloze wachttijden die je bij traditionele banken nog steeds hebt. Voor sommige doelgroepen is dat wellicht een stap te ver, maar daar doe je het als disruptor ook niet voor.
Niknam heeft in dat opzicht met bunq de bank opgezet met de gedachte dat het beter kon, zoals zoveel succesverhalen beginnen met iemand die iets wil dat nog niet bestaat. Dan moet je wel nog de vastberadenheid hebben om het tegen de wind in ook nog te doen en als dat dan ook nog lukt? Dan heb je een plekje aan de tafel wel verdiend wat ons betreft. Gaat dat zien dus! En als je helemaal enthousiast wordt van het idee achter bunq, kun je ook gewoon aansluiten bij de ‘bank of the free’.
Verder lezen over bunq
Nieuws22.08.2024
OV-chipkaart-opvolger komt later door onenigheid met bunq
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
DC Business06.05.2022
bunq een na grootste neobank binnen EU
Europese challenger verwelkomt 5,4 miljoen gebruikers door overname van TricountMobile04.02.2022
bunq introduceert duurzaam beleggen
beleggen in een reeks sociaal en ecologisch verantwoorde bedrijvenNieuws09.12.2021
Bunq bank stapt in de hypotheekmarkt
Vanaf 2022 kun je bij bunq ook een hypotheek afsluitenNieuws02.11.2021
Het verschil tussen een online bank en een traditionele bank
Online09.04.2021
bunq gaat de strijd aan tegen de klimaatcrisis
Technology04.09.2019
Bunq-CEO Ali Niknam: “De initiële hype rondom cryptovaluta is wel over”
Verder lezen over Internet bankieren
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Online09.04.2024
Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën
Nieuws24.01.2024
We stappen graag en vaak over, maar niet van bank
Online08.01.2024
Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen
Online01.11.2023
Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?
Online03.07.2023
Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas
Cybercrime08.05.2023
Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen
Online08.05.2023
De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie
Verder lezen over Nederland
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Nieuws29.04.2024