Prijswinnaars Design Contest bekend

Vorig artikel Volgend artikel
1190708301burton

Na 15 maanden waarin deelnemers ontwerpen konden insturen en twee spannende stemronden is de Design Contest 2006/2007 ten einde. Afgelopen vrijdag werden in aanwezigheid van deelnemers, juryleden, pers en andere geïnteresseerden de prijswinnaars van deze ontwerpwedstrijd bekend gemaakt. De hoofdprijs: een Burton Car ter waarde van €12.000.

De opdracht voor de deelnemers aan de Design Contest was eenvoudig en inspirerend: ‘Ontwerp de ultieme sportauto’. Hiervoor kon gebruik gemaakt worden van de 3D-ontwerpsoftware van SolidWorks, die voor de deelnemers gratis beschikbaar gesteld werd. De Design Contest is een groot succes geworden. Bijna vierduizend individuele deelnemers uit Nederland, België en Luxemburg, zowel studenten, amateurs als professionals, hebben zich ingeschreven. Verder hebben 121 onderwijsinstellingen aangegeven met een groep studenten deel te willen nemen. Deze aantallen geven aan dat de opdracht voor deze ontwerpwedstrijd een grote uitdaging vormde, maar ook dat het gebruik van 3D-CAD-software enorm leeft in de Benelux.

Brede samenwerking

De Design Contest is geïnitieerd door SolidWorks, maar kon alleen gerealiseerd worden in samenwerking met verschillende partners, waaronder enkele vooraanstaande onderwijsinstellingen. Het oorspronkelijke idee voor de ontwerpwedstrijd ontstond in een gesprek tussen Kees Kloosterboer van SolidWorks Benelux en Hans Tragter, docent en onderzoeker aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Twente. Na het ontstaan van het plan moest eerst de haalbaarheid getoetst worden. Daarvoor werd contact gezocht met Rens Horn van de HTS Autotechniek aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Iwan Göbel van het Nederlandse Burton Car Company. Gezamenlijk werd een pilot project opgestart.

Burton Car Company stelde een onderstel van een Citroen 2CV, een lelijke eend, beschikbaar. Alle sportwagens van Burton zijn op dit onderstel gebouwd. Studenten van de HTS Autotechniek kregen in een project de opdracht dit onderstel op te meten en in SolidWorks te tekenen. Vervolgens moesten ze in groepen een nieuwe carrosserie op dit onderstel ontwerpen en modelleren.

Dit pilot project was volgens Rens Horn van de HTS Autotechniek uitermate leerzaam. Bij de start van het project was er binnen de HTS, zowel bij docenten als studenten nog weinig ervaring met 3D-CAD. Volgens Rens Horn was het motto: “Dat wij (docenten) het niet beheersen is geen reden om het jullie (studenten) te onthouden”. Door met dit project in het diepe te springen, werd in korte tijd veel ervaring in het werken met SolidWorks opgedaan. Studenten bleken SolidWorks uitermate snel op te pikken. Door de intuïtieve bediening van het programma lag de focus al snel veel meer op het ontwerpen dan op het gebruik van de software. Docenten werden al snel expert in SolidWorks. Het project werd dan ook zeer succesvol afgerond.

Het pilot project toonde ook aan dat het idee van de Design Contest haalbaar was: ook mensen zonder veel ervaring in 3D-CAD bleken in staat te zijn om in relatief korte tijd zich de software eigen te maken en een auto te ontwerpen.

Website

Op 3 april 2006 was uiteindelijk de kick-off van de Design Contest. In de organisatie en jurering speelde de website www.designcontest.nl een centrale rol. Via de site konden deelnemers zich aanmelden en alle benodigde informatie downloaden, zoals het (door studenten van de HTS Autotechniek gemodelleerde) onderstel van de sportwagen, een volledig werkende versie van het programma SolidWorks, en enkele Nederlandstalige handleidingen voor dit programma. In totaal heeft de website ongeveer 99.000 bezoekers gehad, en hebben de downloads voor bijna 4 TB (4000 GB) aan dataverkeer gezorgd.

Interactieve Jurering

Via deze site konden deelnemers ook hun ontwerp uploaden en laten jureren. Daarvoor werd onder andere het eDrawings bestandsformaat gebruikt. Met het eDrawings-formaat kunnen 3D-bestanden tot in detail bekeken worden zonder dat daarvoor extra software benodigd is.

In totaal werden er vier jury’s ingesteld, die elk een weging in de eindscore hadden: een publieksjury (alle bezoekers aan de site), een deelnemersjury (alle deelnemers aan de Design Contest), een vakjury (waarvan de leden expert zijn op het gebied van automotive) en een adviescommissie (waarvan de leden expert zijn op het gebied van 3D-CAD). In de vakjury hadden onder andere zitting: Iwan Göbel (Burton Car Company), Fedde Talsma (Volvo Cars), Jos Vroomans (ANWB Autokampioen), Tonie Broekhuijsen en Fanny Glazenburg (Autoweek/GTO) en Michael Pilarczyk (RTL Autowereld).

De jurering vond volledig interactief en transparant plaats via de website. Elk jurylid kon op elk moment de ingezonden ontwerpen beoordelen. De totaalscore van elk ontwerp was meteen op de site te zien. Zodoende wisten de deelnemers steeds hoe hun ontwerp beoordeeld werd, en konden ze er aan door werken. De inzendtermijn sloot op 30 juni, de beoordeling van de eerste ronde sloot op 31 juli. In totaal werden er maar liefst 22.500 stemmen uitgebracht door de publieksjury, wat aangeeft hoe groot de interesse in deze prijsvraag is.

Na deze eerste stemronde volgde in de maand augustus een tweede, geheime ronde. Het gemiddelde resultaat van deze twee stemronden heeft de definitieve uitslag bepaald.

Prijsuitreiking

Uiteindelijk zijn er 58 ontwerpen ingezonden en gepubliceerd op de site. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op vrijdag 7 september, werd door meerdere sprekers de inzet van de verschillende deelnemers, en de kwaliteit van de inzendingen geroemd. De deelnemers hadden gemiddeld zo’n 200 uur aan het ontwerp besteed. Er werden vele ontwerpen in detail getoond.

Een opmerkelijke deelnemer was Alain Smets uit het Belgische Lommel, met zijn ontwerp ‘Buster’. Alain is van beroep banketbakker, en had, voordat hij besloot mee te doen aan de Design Contest, geen enkele ervaring in het werken met een 3D-CAD programma. Hoewel het hem in eerste instantie tegenviel heeft hij doorgezet. In ongeveer 60 uur heeft hij zich het programma SolidWorks eigen gemaakt met behulp van de beschikbare handleidingen, én een eerste ontwerp van de sportwagen gemaakt. Met dit eerste ontwerp werd Alain in oktober 2006 maandprijswinnaar. Later heeft hij het ontwerp op veel punten verbeterd. Helaas viel Alain uiteindelijk net buiten de tien beste inzenders, maar desalniettemin is dit een indrukwekkende prestatie.

De top 3 prijswinnaars

De Design Contest heeft een groot aantal winnaars opgeleverd. Al tijdens de Design Contest werd er elke maand een maandprijs uitgereikt: een Rapid Prototyping model van het ontwerp. De overige prijzen werden op vrijdag 7 september uitgereikt. De prijzen omvatten onder andere vijf controllers van 3D Connection, en vijf notebooks van Hewlett Packard, met zeer indrukwekkende specificaties.

De stemmen voor de derde, tweede en eerste prijs lagen dicht bij elkaar. Bij de uitreiking van deze prijzen, door Kees Kloosterboer van SolidWorks Benelux en Iwan Göbel van Burton Car Company, bereikte de spanning van de prijsuitreiking een hoogtepunt.

De derde prijs was een cheque twv €2500, bijvoorbeeld voor het behalen van een rijbewijs of het huren van een sportwagen. Deze prijs werd in de wacht gesleept door Jan-Willem Zuyderduyn uit Loosdrecht, met zijn ontwerp ‘Burton Raptor’. Jan-Willem studeert Product Design & Engineering aan de Hogeschool Utrecht, waar hij aan het laatste jaar begonnen is. Over het ontwerp zegt Jan-Willem: “De combinatie van het doordachte chassis van de 2CV, passie voor vormgeven en een zeer uitdagend design heeft tot de Burton Raptor geleid. De Raptor is een stijlvolle auto met een retro look en enorm veel rijplezier. Kortom de ideale opvolger van de huidige Burton.” Jan-Willem vond de Design Contest een erg leuk initiatief, en een mooie uitdaging. Dat in combinatie met zijn voorkeur voor het vormgeven van auto’s, was voldoende reden om mee te doen aan de Design Contest. Terugkijkend vond hij het een erg leuke ervaring, en heeft hij veel meer kennis van SolidWorks opgedaan dan hij tevoren had. De derde prijs is voor hem een mooie kroon op het werk. Het geld gaat hij waarschijnlijk besteden aan een krachtige computer, zodat hij in de toekomst nog veel mooie ontwerpen kan maken.

De tweede prijs was een dag racen in een Formule-1 wagen in Engeland. Deze prijs werd gewonnen door David Cardoso Loureiro, met zijn ontwerp ‘Roadstar’. David is net afgestudeerd aan de Katholieke Hogeschool Limburg te Diepenbeek (België), waar hij de master Electromechanica gedaan heeft. Over zijn ontwerp zegt David: “Je wordt de ster op de baan met deze Roadstar. Wendbaarder dan een MX-5 en exclusiever dan een SLK. De Roadstar wordt gekenmerkt door een stoer (en tegelijk retro) design en een mooi afgewerkt interieur. Deze hardtop-cabrio is te verkrijgen in 2 versies: de elegante Roadstar S en de radicale Roadstar R. Aan u de keuze!” David vond de prijsuitreiking erg leuk en spannend, vooral om de personen achter de ontwerpen te ontmoeten.

De hoofdprijs van de Design Contest was een echte Burton Car ter waarde van €12.000. Deze prijs werd gewonnen door Rob Wolkers met zijn ontwerp ‘Burton Elementz’. Over zijn ontwerp zegt Rob: “Burton Elementz, designed to sharpen your senses. Bij het ontwerpen van de Burton Elementz stond maar 1 ding centraal: zo veel mogelijk rijplezier. Een extreem en compromisloos ontwerp, puur en rauw, ontdaan van elk stukje overbodig comfort om het hogere doel te dienen: enjoy the Elementz!” Rob heeft tijdens zijn opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Haagse Hogeschool al veel ervaring opgedaan met SolidWorks. Tegenwoordig werkt hij als Design Engineer bij een kunststofverwerkend bedrijf, waar hij dagelijks met SolidWorks werkt. Over de Design Contest zegt Rob: “Ik heb er met veel plezier aan gewerkt, het leuke was dat het een hele vrije en realistische opdracht was. Uiteindelijk ben ik er circa 200 uur mee bezig geweest, vanaf de eerste handschetsen tot aan de eindpresentatie.”

Educatieve markt

Met het organiseren van de Design Contest heeft SolidWorks getracht de educatieve markt in de Benelux inzicht te geven in het belang en de mogelijkheden van 3D-CAD. 3D-CAD wordt veelal nog als een complexe materie gezien, terwijl met deze Design Contest aangetoond wordt dat ook deelnemers die nog nooit met een CAD-programma gewerkt hebben SolidWorks kunnen leren en in een beperkte tijd een serieus ontwerp kunnen maken.

SolidWorks Benelux investeert veel om voor educatieve instellingen het gebruik van 3D-CAD, ook op lange termijn, zo makkelijk mogelijk te maken.

Zo wordt momenteel een complete lijn Nederlandstalig lesmateriaal ontwikkeld, voor elk onderwijsniveau: van VMBO tot universitair. Onderwijsmateriaal voor de hogere niveaus is voor een belangrijk deel al gereed, terwijl op dit moment met name een complete reeks tutorials voor VMBO’s ontwikkeld wordt. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onderwijsinstituten, zodat het materiaal optimaal aansluit op het overige onderwijs. Ook de resellers van SolidWorks spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de educatieve markt, door training en ondersteuning van docenten op elk niveau. Verder is voor alle leerlingen en studenten die op hun opleiding met SolidWorks werken, een volledig functionele studenteneditie van SolidWorks voor thuisgebruik gratis te verkrijgen.

Het werken met een 3D-CAD-programma wordt door leerlingen en studenten vaak erg leuk gevonden. Om techniek onder scholieren te promoten is in Noorwegen om die reden SolidWorks op alle middelbare scholen in het lesprogramma opgenomen. Op die manier zien leerlingen al op jonge leeftijd hoe productontwikkeling in zijn werk gaat, en merken ze dat ze aan technische vakken veel plezier kunnen beleven.

Dit is een aspect waar de Design Contest op aansluit: een opdracht met een hoog ‘Fun’-gehalte. Het werken aan de opdracht, individueel of in groepsverband, moest vooral erg leuk en inspirerend zijn. Dat dit ook daadwerkelijk het geval is geweest, is duidelijk terug te zien in de resultaten van de Design Contest.

Europees

Terugkijkend op de afgelopen 15 maanden is Kees Kloosterboer zeer tevreden over het verloop van de Design Contest en de prijsuitreiking. Wat hem betreft is elke deelnemer, of die nu in de prijzen is gevallen of niet, een absolute winnaar. Het vergt veel doorzettingsvermogen en creativiteit om een ontwerp te maken, en uit te werken tot het niveau dat op de Design Contest te zien was. In alle inzendingen is enorm veel energie gestoken.

Tijdens de prijsuitreiking werd ook aangekondigd dat de Design Contest een Europees vervolg krijgt: de 3Dchallenge. Voor iedereen die nu niet deelgenomen heeft, of zijn ontwerp nog verder wil sublimeren liggen er dus nieuwe kansen. Alle informatie hierover is te vinden op www.3dchallenge.net.

AANVULLENDE INFORMATIE

Prijswinnaars Maandprijzen (Rapid Prototyping model) Maandprijswinnaar juni 2006: THV Vincent Vos Maandprijswinnaar juli 2006: HTSA Burton X Burton X HTS-A Maandprijswinnaar oktober 2006: Buster Alain Smets Maandprijswinnaar november 2006: Daytone Fokko van der Heide Maandprijswinnaar december 2006: DC-1 Marijn Maandprijswinnaar februari 2007: Laois Michiel van der Meulen

Publieks- en juryprijzen (HP Compaq nw8440) Publieksprijs voor amateurs/studenten B2 Jordi Wiersma Publieksprijs voor professionals Laois Michiel van der Meulen Juryprijs voor amateurs/studenten Saevire Jan Leenders Juryprijs voor professionals KB1 Marco de Groot

Hoofdprijzen 10e prijs Burrod Albert Heres 3D Connection Space Traveler 9e prijs Phantom Dennis van Rooijen 3D Connection Space Traveler 8e prijs U-70 Hugo K Rinsema 3D Connection Space Traveler 7e prijs THV Vincent Vos 3D Connection Space Traveler 6e prijs Burton Milo Olivier Coels 3D Connection Space Traveler 5e prijs Shark Sander Reijnst Bleekemolens Race Experience 4e prijs DC-1 Marijn HP Compaq nw8440 3e prijs Burton Raptor Jan-Willem Zuyderduyn Cheque (t.w.v. 2.500,-) 2e prijs Roadstar David Cardoso Loureiro Formule 1 Driving Experience 1e prijs Burton Elementz Rob Wolkers Burton Car

Leden Vakjury Arie Dekker VMBO Platform - Midden Bert Aarssen VMBO Platform - West Cock Schrameyer VMBO Platform - Midden/WPS Fedde Talsma Volvo Hans Tragter UT Twente Henk Strijks VMBO Platform - NoordOost Herman de Kwant VMBO Platform - Noord Huub Brands VMBO Platform - Zuid Iwan Gobel Burton Car Jos Vroomans AutoKampioen Ko van der Maas VMBO Platform - ZuidWest Leo de Jong Stichting Consortium PGO Matthijs van Dijk TU Delft Michael Pilarczyk RTL Autowereld Rens Horn HTS Autotechniek Ton Terbaar VMBO Platform - Landelijk Tonie Broekhuijsen / Fanny Glazenburg AutoWeek/GTO

Leden Adviescommissie Alfons Calders Technisch Magazine Alfred Uytewilligen Cad2m Antony Hervo SolidWorks Arnaud Kooij Design Solutions Arnoud Breedveld Design Academie/Haagse Hogeschool Arnoud Thomassen AT Designs Jasper van Kessel Knoester & van Kessel Lambert Jan Knoops CAD Magazine Leo de Ridder Constructeur Liam van Koert Machinebouw Mark Kruiver Gidappa Olivier de Buysere Nexis Pieter Wolters Surfdiensten Renso Kuster Cadmes Rob Sman CAD Magazine Robin Zander Constructeur Simon Booker SolidWorks Sven Boender CadJobs

Partners Hewlett Packard 3D Connection W3D Rapid Prototyping Systems Universiteit Twente Burton Car Company Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies