Wat is TikTok van plan met muziekstreamingdienst TikTok Music?

Wat is TikTok van plan met muziekstreamingdienst TikTok Music?

Niet terug naar Musical.ly

Vorig artikel Volgend artikel

Video-social medium heeft nieuwe plannen. Het is extreem succesvol op het gebied van video’s en daarmee automatisch ook in de muziek, omdat muziek daar nu eenmaal viral door kan gaan. Echter wil het meer doen met liedjes. Het wil een eigen streamingdienst starten.

Muziekstreamingdienst van TikTok

TikTok heeft een patent aangevraagd in de Verenigde Staten en dat impliceert dat het serieuze stappen wil nemen om te concurreren met Spotify en Apple Music. Dit zijn de twee meest geliefde muziekstreamingdiensten ter wereld, waarop miljoenen nummers en podcasts staan om te beluisteren. Bij Apple Music kan dat op hoge kwaliteit en zelfs met ruimtelijke audio. Wat TikTok precies van plan is om deze business op te schudden, dat is onduidelijk.

Toch is het een logische keuze, want wat er nu vaak gebeurt is dat een nummer viral gaat op TikTok, maar de artiest vervolgens op Spotify superveel streams krijgt en daar wordt ‘ontdekt’ door een platenmaatschappij omdat Spotify de populariteit opmerkt en de artiest in door Spotify geselecteerde muzieklijsten zet. Klinkt op zich logisch, maar tegelijkertijd is het nog veel logischer dat die muziek lekker binnen TikTok blijft, dat je binnen een TikTok-platform ook alleen de muziek kunt luisteren (volledig, zonder dat je hiervoor een video op loop hoeft te hebben).

TikTok Music

TikTok wil natuurlijk helemaal niet dat mensen de app verlaten en een eigen muziekplatform beginnen, dat kan betekenen dat het de mensen bij zich houdt. De patentaanvraag toont in ieder geval mogelijkheden om muziek te streamen, delen en downloaden. Ook kun je in TikTok Music afspeellijsten maken en delen, naast de muziek in video- en audiostreams gebruiken. Deze patentaanvraag werd in november al gedaan in Australië, dus TikTok is zeker iets van plan.

Er zijn meerdere redenen waarom dit nieuws totaal niet uit de lucht komt vallen. Enerzijds ligt de oorsprong van TikTok ook in de muziek. Zo had het bedrijf achter TikTok, ByteDance, eerst een app genaamd Musical.ly. Hoewel dat ook een video-app was, was de focus hier wel meer muziek. Daarnaast is het niet voor het eerst dat we horen van dit soort plannen vanuit TIkTok. In 2019 schreven we al dat het zou werken aan een muziekstreamingdienst, alleen zou dat toen juist geen rivaal moeten worden van Spotify en was het vooral voor ontwikkelingslanden bedoeld. Die is er overigens ook gekomen in de vorm van Resso, die je in India, Brazilië en Indonesië kunt downloaden.

Resso

Er is vanuit TikTok ook een link naar Resso, waardoor je bij een muziekfragment uit TikTok kunt doorgaan naar Resso (iets wat nu ook bij ons bestaat, maar alleen naar Apple Music). We kunnen ons voorstellen dat TikTok een soort betere, grotere versie van Resso ontwikkelt en die voortaan onder die Apple Music-knop zet. Hiermee zet het Apple buitenspel en houdt het de mensen op een app die met TikTok te maken heeft en waarmee ByteDance geld verdient, in plaats van de concurrentie.

De kans is groot dat dat precies is wat TikTok van plan is met TikTok Music. Het is alleen de vraag wat het echt voor vernieuwends zal brengen om écht te kunnen opboksen tegen Spotify en Apple Music, platforms die beide al vele jaren ervaring hebben in de muziekwereld, er de nodige contacten hebben en een hele berg data. Toch is TikTok zo groot, dat ook ByteDance een flinke database aan informatie moet hebben.

Zou het TikTok Music vooral als verlengde van TikTok in de markt zitten om door te sturen, of gaat het toch voor de aanpak om een heel eigen streamingplatform op te zetten? Als het voor dat laatste kiest, dan zal het met iets revolutionairs moeten komen om zichzelf op de kaart te zetten. Het houdt hierover zelf de lippen nog stijf op elkaar, maar we denken zomaar dat het niet heel lang meer gaat duren voor TikTok zijn mond open doet, al is het maar om te zorgen dat Spotify straks een toontje lager zingt.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...