Viral op Twitter: is het echt 0,9 graad warmer op de wereld?

Viral op Twitter: is het echt 0,9 graad warmer op de wereld?

Vorig artikel Volgend artikel

Het is een grafiek die sinds enige tijd voor veel opschudding zorgt: de ‘Reanalyzer, een site die constant analyses maakt over de aarde, zou een grafiekje hebben uitgespuugd dat aantoont dat het op dit moment werelwijd gemiddeld 0,9 graden warmer is dan normaal. Dat zou extreem veel zijn, maar klopt het wel?

Opwarming van de aarde

Is het grafiekje het bewijs dat de opwarming van de aarde nu ineens in heel rap tempo gaat? Moeten we ons zorgen maken? Sommige mensen zeggen dat de grafiek niet klopt met de werkelijkheid: op Reanalyzer zou iets heel anders te zien zijn. Daarnaast kun je je afvragen hoe betrouwbaar de Reanalyzer uiteindelijk is: het is indirect gebaseerd op temperatuursgegevens, het is informatie die op een bepaalde manier is behandeld door modellen.

Scientias sprak met Peter Siegmund van het KNMI en hij zegt dat het wel mogelijk is dat de grafiek klopt. Misschien zijn de temperaturen zelfs nog hoger, want er zit een El Niño aan te komen. Hierbij zorgt de tijdelijke opwarming van de Stille Oceaan ervoor dat de temperaturen flink omhoog schieten. Aan de andere kant is dat maar 0,1 of 0,2 graden: niet de 0,9 graden die in deze statistiek te zien is. Volgens Siegmund zijn er echter gewoon natuurlijke schommelingen in de temperatuur, plus -inderdaad- toch de opwarming van de aarde die in de achtergrond speelt.

El Niño

De grafiek is dus mogelijk helemaal niet aangepast, zoals sommige mensen beweren. Het zou best kunnen dat het klopt, alleen is dat geen aanleiding om in de stress te schieten. Althans, dat hoeft het niet te zijn. Het kan nu net even een piekje zijn dat straks gewoon weer was zoals het normaal is. Het zegt dus ook weer niet heel veel en je zou beter naar de algemene, wereldwijde jaarcijfers over klimaat kunnen kijken. Al geeft Siegmund ook toe dat dat wel even schrikken is: we zitten in 2023 0,9 graden boven de gemiddelde jaartemperatuur van 1961 tot en met 1990.

Zeker met de El Niño die eraan komt lijkt het erop dat 2024 wel eens het warmste jaar ooit gemeten wordt. En dat is wel zorgwekkend, want dit zou een nieuw record zijn en daarmee een nieuw dieptepunt waar het gaat om de opwarming van de aarde. Is dat erg? Zeker. Vanmorgen schreven we al welke invloed het kan hebben op turbulentie in vliegtuigen, maar dat is niet het ergste: het heeft grote invloed op onze oceaan en daarmee het hele leven.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...