Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Social media, we leven er al zo lang mee dat we bijna zouden vergeten hoe het leven zonder was. Nou ja, tot je het Hyves-profiel van Premier Rutte voor je neus krijgt, dan besef je je weer: Oh ja, zo waren de begindagen van social media en het wennen aan deze nieuwe communicatiemethode. Hyves was als Hollandse uitvinding eigenlijk heel bijzonder, en het is de vraag of we dat voldoende hebben ingezien.
Van profielsites naar social media
Aan de ene kant was de timing van Hyves perfect, aan de andere kant wat noodlottig. Het was opkomend in een tijd dat we steeds meer op het internet deden en dat smartphones hun intrede deden. Enerzijds was alles mogelijk, anderzijds zagen we juist toen ook veel dingen sterven: Kazaa en Napster verdwenen in die periode, bepaalde telefoonsoorten verdwenen en bijvoorbeeld ook emailprogramma’s die we kenden uit de begindagen van het internet, verdwenen of veranderen. Heel tof, maar misschien heeft Hyves daar ook een klein beetje last van gehad.
Dat is echter niet het enige. Hyves kwam in een tijd dat we van ‘profiel’-sites naar social media gingen. Hyves liet zich enerzijds meten met de social media van vandaag de dag, maar ook weer niet: de tijdlijn speelde een andere rol, en het ging meer om het profiel. Dat is iets wat we kennen van toen: CU2, ThatsMe, Sugababes, Superdudes, PP2G.. Het waren allemaal websites waar het vooral heel erg om profielen draaide. Het waren de beginselen van social media, maar wel op een andere manier ingestoken en Hyves zweefde daar met zijn porretjes en zijn dansende bananen lekker tussenin.
2004: Hyves is geboren
Had het de tand des tijds kunnen overleven, als Telegraaf het niet kocht en er een gameplatform (?!) van had gemaakt in 2013? Misschien wel, maar het had wel flink wat aanpassingen moeten doorvoeren en vooral vernieuwingen moeten introduceren om een Instagram of Facebook niet te laten winnen. Eerlijk is eerlijk, de kans is groot dat dit vooral nostalgie is dat spreekt: de mensen die nu 30/40 jaar oud zijn, die waren fervent Hyves-gebruikers, het zegt de huidige jonge generaties natuurlijk helemaal niets.
Maar goed, daarom heet deze artikelreeks ook de Tijdmachine: we stappen even terug naar een andere tijd. Hyves was gestart in 2004 en het beleefde zijn beste jaren zo tussen 2006 en 2010. De website begon door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen als een website die Startphone heette. Ze konden daarmee starten omdat ze een eerder succes hadden verkocht (IEX.nl). Ze zagen echter hoe opkomend social media waren in de Verenigde Staten en kwamen daarom met hun eigen, Nederlandse alternatief Hyves. Het is Hives, van bijenkorven (netwerken dus eigenlijk), maar men was bang dat die naam met hiv zou worden geassocieerd. Uiteindelijk een slimme zet: wat heet er verder nou Hyves? Bovendien is het heel herkenbaar.
Populair bij politici
De eerste paar jaren stonden vooral in het teken van verbeteren, en gek genoeg werd het al gauw ook volop aangezwengeld door politici. Geen wonder dus dat Rutte er ook een profiel had. Maar bijvoorbeeld ook Wouter Bos en Jan Peter Balkenende kon je vinden op Hyves. Uiteindelijk zijn er in de jaren die volgden veel dingen op Hyves gebeurd die we ook in het groot hebben gezien -en nog steeds zien- bij andere social media. Denk aan premium accounts waardoor je tegen betaling niet meer naar advertenties hoefde te kijken, maar ook politie die zich ‘bemoeide’ door ook op Hyves naar verdachten te zoeken.
Het was social media op zijn Hollands: in het klein, maar het is tof om te zien dat diezelfde zaken zich ook in het groot hebben laten zien bij bijvoorbeeld Meta. Uiteindelijk was Hyves overigens allesbehalve klein. In december 2007 bereikte het zijn hoogste aantal accounts: 5 miljoen. 4 miljoen accounts behoorden tot Nederlanders. Het was dan ook de meest bezochte site in Nederland dat jaar.
Wayback Machine
Nu bestaat het helemaal niet meer, althans, al tien jaar niet meer zoals we het kenden. Het is een soort kaal gameplatform geworden. De bananen zijn er nog, maar in een modern jasje dat totaal niet bij het internetfenomeen hoort. De enige plek om nog Hyves-profielen te bezoeken, dat is door de Wayback Machine te gebruiken. Een Hyvesprofiel had deze URL: http://raymond.hyves.nl, waarbij je raymond dus moet vervangen voor jouw gebruikersnaam, als die nog weet. Het biedt een flinke lading nostalgie teweeg, dus heel veel plezier met deze tijdreis. Tot volgende week!
Verder lezen over Hyves
Social Media06.02.2023
5 social media-apps die het nooit hebben gehaald – en waarom
Social Media22.02.2022
Nostalgie: Kun je je oude CU2-profiel nog teruglezen?
En Partyflock en Hyves?Social Media01.05.2018
Hyves is terug en heet nu Hyven.nl
Social Media24.09.2016
9 redenen waarom we Hyves missen
Video29.11.2013
Ode aan de “dansende banaan” – emoticon van Hyves
Social Media29.11.2013
Alleen vandaag kan je nog jouw Hyves content downloaden
Media03.11.2013
Het Telegraaf Concern en Hyves: onvermogen tot hervormingen
Social Media02.11.2013
Generatie Y en Social Media [infographic]
Verder lezen over Social Network
Social Media16.09.2024
Instagram-reacties zijn straks ook op Threads te zien
Online09.09.2024
Dit zijn de apps waarvan je straks berichten kunt lezen in WhatsApp
Social Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Social Media06.09.2024
Telegram vond arrestatie CEO absurd, maar gaat beter modereren
Social Media04.09.2024
Hoe lang zullen Instagram Stories nog bestaan?
Social Media04.09.2024
Social medium X komt naar je televisie
Social Media03.09.2024
Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren
Social Media01.09.2024