Social Media12.01.2024

​Snapchat gaat een beetje anti-AI: ditmaal voor veiligheid


Snapchat heeft in 2023 niet het beste laten zien van AI: hun AI-chatbot maakte afspraakjes met kinderen en dan was er ook nog een akkefietje met de AI-chatbot die ineens een story plaatste van een plafond. Vreemd. Aan de andere kant is Snapchat ook heel goed in nieuwe innovaties: kijk maar naar de vele Lenzen die het biedt. Nu komt het met een beetje anti-AI, namelijk als hulpmiddel in het Family Center voor veiligheid.

Family Center op Snapchat

Tieners willen graag Snapchat gebruiken, maar ouders willen graag in de gaten houden of dat wel veilig is. Zeker Snapchat, waarin je zelfs je locatie constant met anderen deelt als je niet oppast, is een app die het extra belangrijk maakt dat jongeren het veilig en wel kunnen gebruiken. Een nieuw contact is er immers snel gelegd en met de verdwijnende foto’s is het ook nog eens moeilijk om te beoordelen waar je kind zoal mee bezig is. Daarom is er ook een Family Center, waarin ouders bepaalde regels kunnen instellen en toezicht kunnen houden op hun kroost.

Het Family Center biedt meer inzichten in de instellingen van het account van hun tiener. Onder andere de verhaalinstellingen zijn daarin belangrijk: wie kunnen allemaal hun Story zien, maar ook wie kunnen er allemaal contact opnemen met het account. Als dat bij vrienden blijft, of mensen die in hun telefooncontacten staan, dan is dat al een stuk veiliger dan wanneer jan en alleman het kind kan bereiken. En die locatie is ook belangrijk: Snapchatters die onder ouderlijk toezicht staan kunnen het alleen delen met hun vrienden.De AI komt er nu bij, Hierbij kan My AI, de chatbot die vorig jaar nog wat in opspraak was, worden uitgeschakeld.

Geen My AI meer

Eigenlijk is het dus juist een soort anti-AI. My AI kan worden uitgeschakeld en antwoordt dan niet meer op de berichten van de tiener. Zo worden ongepaste reacties vermeden, van de AI althans. Daarnaast zorgt Snapchat dat dat Family Center wat makkelijker bereikbaar wordt, want als je Snapchat zelf niet gebruikt kan dat nogal overweldigend zijn en dan is het vinden van deze veiligheidsmaatregel niet makkelijk. Spoiler: je vindt het onder Instellingen, rechtsbovenin het profiel.

De AI komt er nu bij, of eigenlijk gaat het er juist af. Hierbij kan My AI, de chatbot die vorig jaar nog wat in opspraak was, worden uitgeschakeld. Eigenlijk is het dus juist een soort anti-AI. My AI kan worden uitgeschakeld en antwoordt dan niet meer op de berichten van de tiener. Zo worden ongepaste reacties vermeden, van de AI althans. Daarnaast zorgt Snapchat dat dat Family Center wat makkelijker bereikbaar wordt, want als je Snapchat zelf niet gebruikt kan dat nogal overweldigend zijn en dan is het vinden van deze veiligheidsmaatregel niet makkelijk. Spoiler: je vindt het onder Instellingen, rechtsbovenin het profiel.

Hulp voor ouders

Natuurlijk is de nieuwe functie niet bepaald pro-AI, en het zegt ook wel iets over hoe My AI niet echt te vertrouwen is. Toch wil het niet zeggen dat Snapchat nu helemaal niets met met AI doet op een positieve manier: het platform maakt juist van veel AI gebruik: het barst er van de AI-lenzen. Waarschijnlijk heeft het de My AI-chatbot echter iets te snel gelanceerd. En wetende hoeveel jongeren er gebruikmaken van Snapchat, is het de vraag of het niet beter had kunnen kiezen voor het volledig killen van de robot. Echter blijkt deze ook veel gebruikt te worden: er zijn al 10 miljard berichten naar geschreven. Bovendien is het ook goed voor jonge mensen om met AI in aanraking te komen en te zien wat het kan. Maar dat het ook veel schade kan aanrichten, dat zou misschien wat zwaarder moeten wegen bij het social medium.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Snapchat

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Meta heeft natuurlijk op WhatsApp al toegevoegd dat een foto maar een keer te zien is, maar nu komt het met Peek, waarop de foto ook geen filter mag hebben.

Social Media20.05.2024

Instagram krijgt Peek, een Snapchat-BeReal-hybride

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat is wat laat, maar het gaat gebeuren: je kunt berichten bewerken op het social medium. Er schuilt wel een addertje onder het gras.

Social Media02.05.2024

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

Snapchat is van plan om de app persoonlijker en creatiever te maken met nieuwe functies. Eén van de belangrijkste nieuwe mogelijkheden is dat je Templates krijgt: het zijn sjablonen die je in staat moeten stellen om mak...

Social Media04.04.2024

Snapchat wil je tijd besparen bij video’s maken

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden...

Gadgets02.02.2024

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Gevaarlijke drones…
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

Snapchat is een van de meest populaire social media onder jongeren en dat maakt het voor bijvoorbeeld bedrijven een heel interessante plek om aanwezig te zijn. Maar is alleen aanwezig zijn en het standaard adverteren gen...

Social Media28.12.2023

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Snapchat is niet alleen een geliefd social medium vanwege zijn verdwijnende berichten en Bitmoji: het is extreem goed in het maken van augmented reality-filters. Of eigenlijk Lenses, want Snapchat noemt een filter een le...

Social Media09.11.2023

​Snap Lens Fest: nieuwe mogelijkheden voor filtermakers

Haal de Rolling Stones in je huiskamer met Snapchat

De Stones denken nog altijd niet aan stoppen. De mannen zijn al in, of tegen, de 80 maar brachten enkele weken geleden voor het eerst in achttien jaar nog een nieuw album uit, Hackney Diamonds. Niet meer met de vaste dru...

Entertainment08.11.2023

Haal de Rolling Stones in je huiskamer met Snapchat