Social Media16.02.2023

Overheid wil TikTok op zakelijke smartphones ambtenaren verbieden


Angst voor ‘gepersonaliseerde’ Chinese propaganda

Het plan van de Tweede Kamer om het gebruik van TikTok door ambtenaren, in ieder geval op hun zakelijke smartphone, zal nog maar weinig mensen verbazen. De angst voor Chinese spionage, de controle die de Chinese overheid zou hebben op bedrijven zoals TikTok en het daarmee mogelijk beïnvloeden van andere overheden, neemt steeds groteskere vormen aan. Dat nu ook TikTok daar het ‘slachtoffer’ van dreigt te worden is zo gek dus niet. De discussie over een ban op TikTok wordt in de VS al een tijdje gevoerd.

TikTok als propaganda-instrument?

We – en dan bedoel ik het ‘Westen’ – zijn bang voor de invloed die de Chinese overheid zou kunnen uitoefenen via platformen als TikTok. Door het aansturen van welke content via TikTok in de tijdlijnen van de betreffende gebruikers getoond wordt, zou de mening van onze ambtenaren over bepaalde onderwerpen mogelijk te beïnvloeden zijn, met alle gevolgen van dien. Met andere woorden, we zijn bang dat de Chinese overheid TikTok gebruikt als een propaganda-instrument.

Daarbij wordt er van uit gegaan dat de Chinese overheid haar macht gebruikt om lokale bedrijven, zoals TikTok, te dwingen hen toegang te geven tot de data van gebruikers. Dat de Chinese overheid die macht heeft, lijdt geen twijfel. Volgens de Chinese wetgeving moeten bedrijven, als de overheid dat vraagt, hun medewerking verlenen. Let wel, een dergelijke wet of regelgeving heeft vrijwel elk land. Toegegeven, in sommige landen wordt daar ‘losser’ mee omgegaan dan in andere.

Heeft een ban zin?

Het is nog maar de vraag of een ban op het gebruik van TikTok op zakelijke toestellen veel effect heeft. Ambtenaren zullen TikTok waarschijnlijk ook, of vanaf dat moment, op hun privé smartphone (gaan) gebruiken. Daar kunnen ze dan nog net zo makkelijk beïnvloed worden. Een verbod op het zakelijk gebruik van TikTok hoeft dus niet te betekenen dat ambtenaren via social media niet meer beïnvloed kunnen worden.

Het idee achter de ban op TikTok is dat dus dat de Chinese overheid toegang heeft tot de gebruikersdata. Uiteraard ontkennen zowel de Chinese bedrijven als -overheid deze vorm van privacy-schending en spionage toe te passen. Je moet wel heel erg naïef zijn als je de Chinezen op hun woord geloofd.

Iedereen doet het

Maar, datzelfde geldt voor de Westerse overheden en -bedrijven. Zoals gezegd, ook ‘aan onze kant’ kunnen bedrijven gesommeerd worden overheden en veiligheidsdiensten toegang te geven tot gebruikersdata. Ja, er zijn iets meer regels en het wordt ook beter gecontroleerd door toezichthouders, maar spionage en het verspreiden van propaganda via het wereldwijde web is iets waar alle ‘kampen’ zich ‘schuldig’ aan maken.

Dus, als de Tweede Kamer niet wil dat de ambtenaren beïnvloed worden, dan moeten ze het gebruik van alle social media kanalen, apps en andere uitingen verbieden. Ow, en maak dan ook maar meteen een lijstje van websites die niet meer bezocht mogen worden, of, beter nog, blokkeer de toegang vanuit Nederland.

Mmmh… waar ken ik dat van? China misschien? Beste dames en heren in Den Haag. De wereld is veranderd. ‘We’ worden al tientallen jaren van alle kanten bespioneerd en beïnvloed. De manieren waarop dat gebeurd evolueren voortdurend. Ooit strooiden ‘we’ pamfletten boven steden van vijandige landen om de bevolking te beïnvloeden. In de koude oorlog reisden duizenden spionnen de hele wereld over om regeringen met (des)informatie om de tuin te leiden. En nu hebben we TikTok, Facebook, Instagram en Twitter. Deal with it!

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Overheid

Meer flitspalen bij spoorwegovergangen

Naar aanleiding van een succesvolle proef met twee flitspalen bij spoorwegovergangen heeft ProRail besloten dat ze de komende maanden en jaren nog meer spoorwegovergangen van flitspalen gaan voorzien. En dat is een goede...

Nieuws17.01.2024

Meer flitspalen bij spoorwegovergangen

Geslaagde pilot krijgt een vervolg
​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te kopen in 2024? Dan kun je rekenen op subsidie van de overheid. De subsidiepot is nu geopend en hierin zit 58 miljoen euro. Je kunt hiervan 2950 euro aanvragen als je een elektrische au...

Automotive10.01.2024

​Zoveel subsidie krijg je in 2024 voor een elektrische auto

De subsidiepot is nu geopend
Duitsland schrapt subsidie voor EV’s

In Nederland gaat het potje waaruit de aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s betaald wordt, dit jaar niet leeg. Dat komt vooral doordat potentiële EV-kopers aan het twijfelen geraakt zijn vanweg...

Automotive20.12.2023

Duitsland schrapt subsidie voor EV’s

UPDATE: Drie fabrikanten blijven deze maand de volledige subsidie betalen
Worden we bespied via pushmeldingen op onze smartphones?

In een brief aan het Amerikaanse ministerie van justitie claimt de Amerikaanse senator Ron Wyden dat buitenlandse overheidsfunctionarissen smartphone gebruikers bespieden via pushmeldingen die zij van apps op hun telefoo...

Mobile07.12.2023

Worden we bespied via pushmeldingen op onze smartphones?

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Aanschafsubsidie voor EV’s ligt te wachten

De afgelopen twee jaar was het een kwestie van een paar weken (2021) of maanden (2022) voordat de beschikbare aanschafsubsidie (SEPP) voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s al volledig opgesoupeerd was. Dit jaar i...

Automotive18.09.2023

Aanschafsubsidie voor EV’s ligt te wachten

​Een nieuw tijdperk voor boetes in de privacy wereld

De Europese Data Protection Board (EDPB), het samenwerkingsverband van Europese privacy toezichthouders, heeft nieuwe regels geïmplementeerd voor het berekenen van boetes voor bedrijven die de Algemene Verordening Gegev...

Online24.07.2023

​Een nieuw tijdperk voor boetes in de privacy wereld

gelijke regels voor de berekening van AVG-boetes
Moet er een social media-richtlijn komen voor de overheid?

Weet jij waar je je lokale politie kunt vinden op social media? Is het Twitter, is het Facebook, TikTok misschien? Of je gemeente, of de Belastingdienst? Waar de overheid meestal vrij bureaucratisch in elkaar zit met dui...

Social Media17.07.2023

Moet er een social media-richtlijn komen voor de overheid?

Verder lezen over TikTok

TikTok aapt Snapchat na en test Streaks-mogelijkheid

TikTok wil ook graag dat mensen de app vaker openen en er langer blijven hangen, dus daarom komt het met zijn eigen Streaks.

Social Media10.06.2024

TikTok aapt Snapchat na en test Streaks-mogelijkheid

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Deze Week Viral: Paws Challenge, Joost Klein spreekt en de kapsonesmakreel

Er zijn meer afbeeldingen en video’s die viral gaan, waarvan de Paws Challenge deze week een van de grootste hits is.

Social Media01.06.2024

Deze Week Viral: Paws Challenge, Joost Klein spreekt en de kapsonesmakreel

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

TikTok begon kort en krachtig, maar gaat nu steeds meer naar langere content: het wil nu zelfs video's van een uur zien.

Social Media17.05.2024

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok en de Verenigde Staten liggen al jaren overhoop, maar nu is er ook echt een wet aangenomen die het TikTok moeilijk moet gaan maken.

Social Media26.04.2024

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht