Social Media14.12.2021

​Nike gaat schoenen maken voor het Metaverse van Facebook


En andere bedrijven die meta-inspired zijn

Het is hét gesprek van de dag sinds Facebook heeft aangekondigd dat het met een Metaverse komt: wat is het nou precies? Hoewel het nog steeds officieel vorm moet krijgen, krijgt het tegelijkertijd ook juist meer vorm omdat bedrijven er allemaal op hun eigen manier mee bezig zijn. Nike bijvoorbeeld, dat heeft een bedrijf gekocht dat virtuele schoenen maakt.

RTFKT

RTFKT is een virtuele sneakermaker die daarnaast NFT’s creëert. Immers moet je straks in die online wereld ook tof doen met je limited edition sneakers en het wordt niet meer ‘limited’ dan bij een NFT. Een NFT is een non-fungible token en dat betekent dat hij niet kan worden gekopieerd: het bestaat uit unieke deeltjes, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bitcoin waarbij de ene bitcoin exact dezelfde waarde en vorm heeft als de andere.

Nike is een van dé merken waarvan mensen loten omdat ze sneakers zo graag willen hebben, naast dat het bijvoorbeeld veel samenwerkt met Patta voor exclusieve schoenen die vaak zelfs vlak na hun releasedatum al flink over de kop gaan in prijs. Geen wonder dus dat het die positie ook wil vergaderen in die Metaverse, die plek waar we straks allemaal virtuele levens hebben, nog veel intenser dan we nu al doen met social media.

Nike in het Metaverse

Nike noemt RTFKT Studios “een toonaangevend merk dat gebruikmaakt van baanbrekende innovatie om de verzamelobjecten van de volgende generatie te leveren, waarin cultuur en gaming samenkomen.” Het zal geen goedkope aankoop zijn geweest, want RTFKT heeft in februari nog met FEWOCiOUS samengewerkt aan 600 paar virtuele sneakers die samen voor 3,1 miljoen dollar werden verkocht. En toen waren NFT’s nog niet eens zo bekend.

Inmiddels is zowel NFT als Metaverse echt een buzzword aan het worden en merk je dat steeds meer bedrijven op deze golf willen meeliften. Ubisoft gaat in zijn games NFT’s aanbieden waarmee je te koop kunt lopen in de virtuele wereld en Red Bull heeft goede zaken gedaan met de speciale NFT’s die het uitbracht in het kader van Max Verstappens Formule 1-succes.

Microsoft en Google

Ook zijn er veel bedrijven die alvast toezeggingen doen van de rol die ze willen vervullen in het Metaverse dat Facebook/Meta voor ogen heeft, maar waarvan het niet de baas wil zijn maar slechts een speler. Google wil bijvoorbeeld meer doen met augmented reality om de digitale wereld en de echte wereld steeds dichterbij elkaar te brengen. Microsoft gaat traditioneler aan de slag en wil virtuele kantoren en werkplekken maken, waar je dan goed kan samenwerken met je collega’s in plaats van de wat klunzige videocalls die we nu vooral hebben.

Gelinkt aan NFT’s (en die gaan een grote rol spelen in het Metaverse), zie je ook dat crypto-bedrijven instappen. Binance heeft bijvoorbeeld een goede infrastructuur voor crypto, die zo deel kan uitmaken van dat soort van internet 3.0. Gamebedrijven zorgen dat ontwikkelaars niet meer alleen 3D-objecten maken voor hun spellen, maar ook voor de metaverse. Nvidia wil bijvoorbeeld een speciale avatarcreator maken genaamd Omniverse Avatar. Het idee is dat je door spraakherkenning en gezichtstracking een levensechte 3D-avatar kunt maken die je dan weer inzet in die Metaverse.

Daten in de virtuele wereld

Zelfs een bedrijf als Match.com wil graag zijn bijdrage leveren door vast na te denken over dating in zo’n virtuele omgeving. Het heeft plannen onthuld voor een dating-ervaring genaamd Single Town waarin je eigenlijk virtueel een bar bezoekt met allerlei andere singles. Kortom, juist omdat bedrijven uit de echte wereld zich er al volop storten, lijkt het er steeds meer op dat die Metaverse een soort virtuele kopie van onze echte wereld wordt.

Maar hopelijk weer niet teveel, want de kunst van de digitale wereld is juist dat je dingen net even mooier of magischer kunt maken dan in de realiteit mogelijk is. Bovendien is het ergens niet te hopen dat het hele Metaverse-leven een aaneenschakeling van NFT’s gaat worden, zodat het nog steeds een leuke belevenis is wanneer je minder rijk bent. We zijn dan ook benieuwd wat Nike precies van plan is met zijn nieuwe aankoop, maar daarover onthult het ongetwijfeld meer in 2022, het jaar waarin dat Metaverse hopelijk nog meer tot leven komt.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Crypto

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

Bitcoin heeft niet zijn beste week. De reden is Mt. Gox. Dit is wat Mt. Gox is en waarom het zo’n invloed heeft.

Online06.07.2024

Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

In de afgelopen jaren hebben cryptocurrencies, en dan vooral bitcoin, een ongekende populariteit verworven. Wat begon als een niche-experiment heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde financiële revolutie die de manier waarop we denken over geld, investeringen en economische systemen fundamenteel heeft veranderd.

Online24.06.2024

De populariteit van crypto blijft verder toenemen

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

Bitcoin heeft een historisch momentje meegemaakt vorige nacht: de coin heeft een halving meegemaakt. Dit heeft alles te maken met het mijnen.

Online20.04.2024

Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

Is hij gek, een idioot of zit er toch iets in? In 2017 verkochten Didi Taihuttu, zijn vrouw Romaine en hun drie jonge dochters Joli, Juna en Jessa al hun bezittingen en stoppen het geld in bitcoins. Ze reizen de wereld o...

Entertainment03.04.2024

All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video

vanaf 5 april te zien
2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

Cryptovaluta worden al jaren gezien als de uiteindelijke vervanger van cash geld en banken. Ok, dat is wat kort door de bocht misschien, maar crypto’s zijn hot en er wordt volop mee gespeculeerd. Soms gaat dat goed en...

Cybercrime25.01.2024

2023 was een minder goed jaar voor cryptodieven

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

Er is nu een officiële manier om geld te verdienen met een onofficieel betaalmiddel. Bitcoin heeft nu zijn eigenlijk exchange traded fund: Bitcoin ETF. Het betekent dat je ook als je geen Bitcoin wil bezitten, toch geld...

Online11.01.2024

​Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd: ‘Geen oké voor Bitcoin zelf’

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

Bitcoin-liefhebbers zitten al een paar dagen met geknepen billen, want vandaag zou de SEC bekend gaan maken of de Bitcoin ETF er mocht komen. Echter was het wel de SEC op X/Twitter die zei dat de EFT’s waren goedgekeur...

Online10.01.2024

​Bitcoin-koers stijgt en daalt razend snel door nepnieuws

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

Bitcoin gaat mogelijk nieuwe fase in met Bitcoin ETF. Het lijkt erop dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC met vermogensbeheerders om tafel is om de ETF aan te gaan bieden. Maar wat is zo’n ETF en wat kan het voor...

Online09.01.2024

​Wat is een Bitcoin ETF en wat doet het met de koers?

Verder lezen over Facebook

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt

Verder lezen over Nike

Zelfs schoenen ontkomen niet aan het grootste nadeel aan tech

Technologie is onze grootste vriend, maar stiekem kan het ook onze grootste vijand zijn. Zelfs schoenen ontkomen er niet meer aan.

Technology05.07.2024

Zelfs schoenen ontkomen niet aan het grootste nadeel aan tech

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

​Sneakerheads hebben een groot probleem: sneakers ontbinden

Een mooie collectie sneakers thuis? Je bent niet de enige. Ook ben je niet de enige die met de ontbinding van sneakers te maken zal krijgen. De materialen waarvan sneakers, zoals Nike Air Max, zijn gemaakt zijn geen lang...

Gadgets06.02.2024

​Sneakerheads hebben een groot probleem: sneakers ontbinden

Nike gelooft in NFT’s: lanceert NFT-markplaats .Swoosh

Sportmerk Nike staat op het punt zijn eigen NFT-platform te lanceren. Het heet .Swoosh en je kunt er non-fungible tokens (NFT’s) verzamelen van het populaire merk. Een heel logische keuze, want als er een merk is dat i...

Metaverse16.11.2022

Nike gelooft in NFT’s: lanceert NFT-markplaats .Swoosh

Nike en Adidas ruziën om apps en verstelbare sneakers

Jarenlang schreef ik met enige regelmaat over ruziënde smartphone fabrikanten die elkaar de rechtbank in jaagden vanwege (vermeende) schendingen van patenten. Apple en Nokia, Samsung en Apple… het zijn maar twee voorb...

Nieuws15.06.2022

Nike en Adidas ruziën om apps en verstelbare sneakers

​Het metaverse: waarom zou je digitale kleding kopen?

In het metaverse besta je zelf als een avatar. Nu kun je ‘s ochtends wel je echte zelf kleren aantrekken, maar hoe zit dat met je avatar? Waarschijnlijk krijgt die een standaard outfit en kun je binnen het metaverse ki...

Metaverse09.02.2022

​Het metaverse: waarom zou je digitale kleding kopen?

Wat er nu al gebeurt in het Metaverse

Voor veel mensen lijkt het Metaverse nog een heel abstract iets. Het is niet tastbaar, het is niet iets waar al veel mee wordt gedaan… Maar vergis je niet: niet alleen achter de schermen wordt er hard gewerkt aan deze...

Metaverse20.01.2022

Wat er nu al gebeurt in het Metaverse

Nike, Disney, Walmart: wie volgt?
​Philips Sneaker Cleaner gaat je vieze Nikes niet redden

Bijna iedereen heeft sneakers, al is de één er enthousiaster mee dan de ander. Wil je altijd schone, frisse, bijna mint condition ogende sneakers, dan moet je ze goed verzorgen. Philips wil sneakerheads bedienen met ee...

Gadgets17.01.2022

​Philips Sneaker Cleaner gaat je vieze Nikes niet redden