​Instagram: Je moet nu video maken om leeftijd te verifiëren

​Instagram: Je moet nu video maken om leeftijd te verifiëren

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram wil beter weten dat je echt zo oud bent als je zegt dat je bent. Dat doet het door een nieuwe leeftijdsverificatiemethode toe te passen. Je moet nu een video van jezelf maken met de selfiestand van je telefoon om je leeftijd te bewijzen. Deze nieuwe methode wordt nu uitgerold in Europa.

Kunstmatige intelligentie

Het is niet zo dat een medewerker van Instagram de hele dag selfievideo's zit te kijken. Kunstmatige intelligentie kan herkennen hoe oud iemand ongeveer is, gebaseerd op allemaal beelden die het is gevoed van mensen van allerlei leeftijden. Zo weet hij waaraan hij kan herkennen hoe oud iemand is.

Die software heeft Instagram niet zelf bedacht, want die is gemaakt door Yoti. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. Je uploadt je foto naar het systeem (dat gewoon binnen Instagram actief is) en vervolgens bekijkt de kunstmatige intelligentie deze. Instagram-moederbedrijf Meta geeft aan dat de verwerking van deze video’s anoniem gebeurt en de selfievideo wordt meteen na de controle verwijderd. Het gaat niet om gezichtsherkenning, maar echt om alleen bepaalde kenmerken uit het gezicht halen om te beoordelen welke leeftijd iemand heeft.

Leeftijdsverificatie op Instagram

Het was eerst ook mogelijk om mensen van boven de 18 jaar te vragen om je leeftijd te bevestigen, maar dit is nu uit de test gehaald. Waarschijnlijk was het toch moeilijk om dan ook weer van die mensen de leeftijd bevestigd te krijgen. Wil je geen videoselfie maken, dan kun je ook alsnog kiezen voor het uploaden van je identiteitsbewijs om je leeftijd te bevestigen. Niet iedereen wordt trouwens gevraagd om dit te doen: het gaat alleen om mensen die hun leeftijd veranderen naar meerderjarig.

Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen iemand van 13 jaar die Instagram gebruikt en iemand van 16. Er zijn verschillende zaken die niet mogen als je 13 bent, zoals een openbaar account hebben. Zo kunnen er niet allerlei mensen gaan volgen die je helemaal niet kent en die je misschien om de verkeerde redenen volgen, zoals internetcriminelen die op het geld van ouders uit zijn of die foto’s gebruiken op andere platformen.

Dit systeem werd in de zomer getest in de Verenigde Staten en is nu in Europa live.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...