​IG Candid Challenges - Instagram aapt na TikTok nu ook BeReal na

​IG Candid Challenges - Instagram aapt na TikTok nu ook BeReal na

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram was op volle toeren TikTok aan het imiteren, maar het heeft nu een andere muse. BeReal is een snel opkomend alternatief voor Instagram en dat vindt 'the Gram' moeilijk te verkroppen. Hierop test het een eigen BeReal-functie.

BeReal

BeReal is een social medium waarvan je de app installeert en je vervolgens elke dag op een willekeurig moment wordt gevraagd een foto te maken met je telefoon. Vrijwel meteen wordt er ook een selfie gemaakt. Niet bepaald de meest charmante foto, maar dat is het hele idee: echt zijn. Het is een social medium dat alle perfectheid van Instagram achter zich laat en gaat voor het echte leven. Ook als dat in plaats van luxe cocktails betekent dat je achter elkaar een foto plaatst van de kassa waar je elke dag weer achter plaatsneemt.

Instagram had dat idee waarschijnlijk graag zelf bedacht, maar besluit dat het zich best kan laten ‘inspireren’ door BeReal. Het vraagt in een test namelijk aan gebruikers om op willekeurige tijdstippen een foto te maken onder de noemer IG Candid Challenges. Ook deze uitdaging komt elke dag op een ander moment en je moet daarin binnen twee minuten een foto maken en delen, vrijwel exact zoals het werkt met BeReal. Het zou slechts gaan om een prototype voor intern gebruik, maar de kans is groot dat dit interne project best eens naar buiten zou kunnen treden. BeReal is immers immens populair.

Instagram de copycat

Waarom het zich zo verschuilt achter het idee dat het maar een test is, dat weten we niet. Immers staat Instagram er inmiddels wel om bekend andere social media vrij precies te kopiëren: de Stories van Snapchat en de korte filmpjes van TikTok. Het doet dat na-apen trouwens niet onverdienstelijk: het heeft grote successen met zijn Reels en veel mensen kijken tegenwoordig vooral naar de Stories in plaats van naar de gewone tijdlijnberichten.

Niet alle kopieplannen van Instagram zijn overigens altijd even populair. Laatst heeft het social medium een test teruggedraaid nadat het klachten kreeg van onder andere Kylie Jenner en Kim Kardashian. Dat komt omdat foto’s ineens langgerekt werden weergegeven, precies in de stijl zoals Reels. Die focus op video vonden veel Instagram-gebruikers iets te veel van het goede. Zeker mensen die inmiddels al tien jaar gestileerde foto’s maken in vierkante vorm.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...