Social Media01.11.2022

Elon Musk haalt de bezem door Twitter


Directie en RvB ontbonden, personeel nog in onzekerheid

Hij staat amper drie werkdagen aan het roer, maar Elon Musk heeft zijn scepter al behoorlijk heen en weer gezwaaid op het hoofdkantoor van Twitter. Zijn eerste actie was het ontslaan van de huidige directeur en nog drie topfunctionarissen. Kort daarna ontbond Musk de huidige raad van bestuur van Twitter. Daarmee was Elon meteen de enige ‘grote leider’ van het bedrijf.

Ontslagrondes en koerswijziging

De vraag is nu wat hij de komende periode nog meer in petto heeft. Het personeel is daarover formeel nog niet ingelicht, maar alom wordt verwacht – en dat heef Musk ook al laten doorschemeren – dat er nog (veel) meer ontslagen zullen vallen. Gespeculeerd wordt over een afname van het personeelsbestand met een kwart, maar daarover is op dit moment nog geen enkele duidelijkheid.

Een van de redenen dat Musk Twitter ingelijfd heeft, is het feit dat hij het Sociale Medium haar ultieme vrijheid van meningsuiting wil teruggeven. Er gaan al berichten dat de groep moderators – die toezien op het verwijderen van ‘foute’ tweets en andere aanstootgevende content – al aan het inkrimpen is op last van Musk.

Om hem te helpen bij de reorganisatie van Twitter, heeft Musk een vijftigtal Tesla medewerkers (tijdelijk) bij het sociale netwerk gestationeerd, meldde CNBC.

Trump terug op Twitter?

Ook wil de nieuwe CEO de permanente verboden die sommige (omstreden) Twitter gebruikers ten deel gevallen zijn, opheffen. De belangrijkste in dat rijtje is natuurlijk ‘The Donald’. Of die echter zit te wachten op een terugkeer naar Twitter is nog maar de vraag. Hij heeft inmiddels namelijk zijn eigen (niet zo succesvolle) sociale netwerk – Truth Social.

Zelf denk ik dat Trump, als hij de kans krijgt van Musk, zeker weer gaat ‘tweeten’. Een platform met twee miljard gebruikers – veel meer dan zijn eigen netwerk – zal Trump zeker niet links laten liggen. Enfin, dat wordt afwachten. Elon blijft natuurlijk ook nog steeds Elon, een ongeleid projectiel met miljarden in zijn achterzak. Ook nadat hij 44 miljard voor Twitter heeft moeten ophoesten.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt