BeReal: dient het eerste Instagram-alternatief zich al aan?

BeReal: dient het eerste Instagram-alternatief zich al aan?

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram ligt deze week nogal onder vuur, omdat veel mensen niet op de verandering naar een meer TikTok-achtig social medium zitten te wachten. Ergens logisch, want daar is immers TikTok al voor. Het social medium BeReal draait wel nog steeds om foto’s en dat op zich is al verfrissend, maar er is meer.

BeReal

BeReal is een Franse foto-app die al twee jaar bestaat. Zo ongeveer alles waarover mensen klagen wanneer ze het over social media hebben, is hierin niet te vinden. Geen filters, geen haat, maar een ‘echte’ greep uit het leven. Niets perfect geënsceneerd, maar echt en foto van wat jij op dat moment aan het doen bent en hoe jij eruit ziet. Hij maakt namelijk zowel een foto met de achtercamera van je smartphone als met je voorcamera.

Eerlijk is eerlijk: helemaal een Instagram-alternatief is dit niet. Zo is Instagram juist het social medium van de perfecte plaatjes, de perfecte gestylde huiscamera’s, opgeruimde topdown-foto’s en veel onbekenden. BeReal draait juist om je vrienden. De app is de laatste tijd, waarschijnlijk mede door de tests van Instagram die niet zo in de smaak vallen (en nu worden teruggedraaid), enorm in populariteit gestegen. Waarschijnlijk is hij al tientallen miljoenen keren gedownload.

Een echt social medium

BeReal is wel ‘echt’, het is ook vrij streng. Je hebt namelijk geen invloed op wanneer jij een BeRealtje wil plaatsen. Jij en je vrienden krijgen op een bepaald moment een BeReal-melding en moeten dan binnen twee minuten een foto hebben gemaakt. Je krijgt er ook maar één per dag, wat het wel weer een leuke dagboekfunctie geeft. Echter moet je niet net op een plek zijn waarvoor je die ene vriend was vergeten uit te nodigen, of met je baas BeReal’en dat je op een festival staat, terwijl je je had ziekgemeld.

Het is dus wel een social medium waarbij je goed moet nadenken over de consequenties van je post. Iets wat je natuurlijk op andere socials ook moet doen, maar waar je meer tijd voor hebt. Wat dat betreft had BeReal ook ‘heat of the moment’ kunnen worden genoemd. Tegelijkertijd is juist dat korte tijdsbestek de kunst van het social medium: het zorgt dat je niet even snel make-up kunt opdoen of naar een andere locatie kunt gaan om interessantere content te maken.

Instagram-alternatief

Het is trouwens waarschijnlijk niet alleen door Instagram dat BeReal populairder wordt. Het heeft ook alles te maken met de lockdowns door het coronavirus. Immers kun je weinig leuke BeReals maken als je elke dag gewoon achter je bureau thuis zit. Nu de wereld grotendeels weer gewoon geopend is zoals vanouds kun je ook weer op pad en dat zorgt voor toffere BeReals. Niet nep, maar wel wat vermakelijker dan de gemiddelde ‘hier is mijn kat weer’, ‘zit ik weer in mijn onesie’ en ‘dit heb ik ontbeten’-foto’s die een lockdown met zich meebrengen.

Je bepaalt bij BeReal niet altijd zelf wat je maakt. Soms geeft het social medium je opdrachten en is het de bedoeling dat je daaraan voldoet. Doe je dat echter niet, dan wordt hij uiteraard alsnog geplaatst. Wil je per se op een niet opgedragen moment een BeReal plaatsen, dan kan dat ook, maar het social medium blijft eerlijk: er staat bij wanneer je het hebt geplaatst en hoe vaak je het overdeed. Toch blijven die vriendenmomenten belangrijker, want je krijgt de foto’s van je vrienden pas te zien wanneer je zelf een foto hebt gepost.

Niet perfect

Net als TikTok heeft BeReal wel een For You-page, die Discovery heet. Hierop zie je BeReals van mensen die je niet kent. Het is heel relaxing om daar doorheen te bladeren, maar tegelijkertijd ook wat saai: het gros van de foto’s gebeurt er weinig spannends. Dat is ook niet erg, want wat BeReal pas echt van de rest onderscheidt, dat is dat er geen like-wedstrijd is. Je kunt zelfs geen influencer worden op BeReal. Dat is een spannende keuze van de ontwikkelaars, want dat is wel de reden dat veel mensen voor Instagram en consorten kiezen. Aan de andere kant blijkt het geen vereiste, gezien het hoge aantal downloads van BeReal. Gewoon even echt, dat blijkt helemaal geen kwaad te kunnen.

Is het echt een Instagram-alternatief? Waarschijnlijk wel voor een groep mensen die sowieso al niet zo van het perfecte was. Heb je echter je eigen webshop, dan blijft Instagram wel erg handig. Of als je make-uptutorials maakt. BeReal kan zeker een alternatief zijn voor Instagram, maar het benodigt wel een heel andere mindset. Wat zou de klagende Kim Kardashian daarvan vinden?

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...