Algoritme stelt 9 van de 10 depressies juist vast via Twitter​

Algoritme stelt 9 van de 10 depressies juist vast via Twitter​

Vorig artikel Volgend artikel

Social media zorgen voor allerlei psychische problemen, als we de onderzoeken mogen geloven. Sterker nog, Facebook zelf schijnt ook helemaal niet in onwetendheid te zijn over wat al die social media-perfectie met een onzeker tienerbrein doet. Toch is er ook een positieve kant: zo is er een algoritme ontwikkeld dat in 90 procent (!) van de gevallen een depressie kan vaststellen via… Twitter.

Depressie

Een depressie is niet gewoon een dipje, het is een psychische aandoening waarbij je langere tijden neerslachtig bent en het je niet goed lukt om blij je blij te voelen over jezelf of je situatie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is depressief zijn niet een karakter-eigenschap. Je bent niet óf geboren om depressief te zijn óf niet. Een depressie zou zelfs in de levens van 1 op de 5 Nederlanders tenminste een keer voorkomen. Het is dus niet per se een soort levensstijl waarmee je decennia bezig bent: het kan ook een kortere periode zijn.

Depressief zijn heeft vaak veel impact op je leven. De kans dat je in een sociaal isolement terechtkomt is groot. Hoewel veel mensen hun vrienden liever niet meer willen of kunnen zien, zijn deze mensen soms juist des te actief op social media. Dat is enerzijds fijn omdat ze zo nog wel een ‘lijntje’ hebben met de rest van de wereld, maar anderzijds kunnen ze zo hopelijk op hun psychische problemen worden gewezen.

Online sociaal gedrag

Dan bedoelen we niet door een troll die onvriendelijk is, maar wel door een algoritme dat is ontwikkeld door onderzoekers. De onderzoekers schrijven: “Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen en elk jaar pleegt een groot aantal depressieve mensen zelfmoord. Potentiële depressieve patiënten raadplegen meestal geen psychologische artsen, omdat ze zich schamen of zich niet bewust zijn van een depressie."

Dat kan leiden tot ernstige vertraging van diagnose en behandeling. "Ondertussen is er bewijs dat aantoont dat gegevens van sociale media waardevolle aanwijzingen geven over lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. In dit onderzoek stellen we dat het mogelijk is om depressie in een vroeg stadium te identificeren door online sociaal gedrag te analyseren.”

Op zoek op Twitter

Die analyse wordt gedaan door een algoritme en dat kan bij 9 van de 10 mensen met een depressie inderdaad constateren dat dit zo is. Dit kan grote invloed hebben op preventie van bijvoorbeeld zelfmoord of helpen met een vroege diagnose, zodat iemand nog beter kan worden geholpen en nog niet te diep zit. Het kan een revolutie betekenen voor social media als dit soort algoritmen worden ingebouwd, waarbij er bijvoorbeeld een privébericht naar iemand gaat met de constatering en dat iemand kan overwegen professionele hulp te zoeken.

Zo’n algoritme zoekt niet heel makkelijk op woorden zoals ‘depressief’ of ‘down’, het kijkt naar 38 verschillende factoren. Het kijkt daarbij wel naar positieve en negatieve woorden, maar bijvoorbeeld ook naar het type emoji en het tijdstip waarop iemand post. Ook wordt er gekeken naar het aantal volgers dat iemand heeft. Het algoritme is getraind op basis van duizenden Twitter-profielen waarvan de geestelijke status bekend was. Heel knap dat dit bij 9 van de 10 mensen met een depressie goed kan worden vastgesteld, maar tegelijkertijd is het nog niet perfect: het algoritme wist het in 88,39 procent goed: pas bij 90 procent is het uitstekend.

Geestelijke gezondheidszorg en social media

Toch is het de moeite waard om dit algoritme op meer social media los te laten dan alleen Twitter. De onderzoekers denken dat dit algoritme ook goed zou werken op Facebook en zelfs op WhatsApp. Immers stelt het vooral vast hoe iemand communiceert en in hoeverre dit negatief geladen is. Aan de andere kant mis je op WhatsApp bijvoorbeeld informatie over het aantal volgers, al zou inzicht in de hoeveelheid WhatsApp-contacten mogelijk meer informatie kunnen geven.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat over de hele wereld genomen 300 miljoen mensen aan een depressie lijden. Dat algoritme heeft dus heel wat werk aan de winkel.


Denk je dat je depressief bent? Zoek dan hulp via bijvoorbeeld je huisarts of een instantie voor geestelijke gezondheid.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...