Social Media17.09.2021

​Instagram-baas: socials net als een auto, soms sterven er mensen


Als je social media aan iemand wil uitleggen, waarmee zou je dan de vergelijking trekken? De baas van Instagram maakt een vreemde keuze. In een podcast vergelijkt hij het met auto’s en niet omdat die je zo handig van a naar b kunnen brengen.

Meer waarde

“We weten dat meer mensen dan natuurlijk het geval zou zijn sterven door auto-ongelukken. Juist de grote auto’s voegen veel meer waarde toe in de wereld dan dat ze vernietigen. Ik denk dat social media ongeveer gelijk is”, aldus Instagram-topman Adam Mosseri.

Opmerkelijk is niet alleen zijn uitspraak, maar ook de context waarin hij die doet. Hij werd namelijk door de Recode Media-podcast geïnterviewd over pijnlijke, gelekte Facebook-documenten. Je zou dus denken dat de beste man zorgt dat hij zijn straatje schoonveegt. In plaats daarvan gooit hij juist olie op het vuur.

Adam Mosseri

Als je er heel simpel naar kijkt, dan zegt hij eigenlijk: We raken sommige mensen kwijt door social media, maar dat is het waard. Een enorm ongelukkige uitspraak, precies in de week dat naar voren is gekomen dat social media van Zuckerberg (en daaronder valt ook Instagram) bewust is dat ze angst en depressie in de hand kunnen werken.

In de documenten van Facebook zou zelfs naar voren komen dat zelfbeeldproblematiek op het gebied van het eigen lichaam bij een op de drie tienermeisjes zou worden verergerd door social media te gebruiken. Een beetje vreemd om dat met een auto en doodgereden mensen te vergelijken.

Aan de andere kant kun je Mosseri wel prijzen voor de manier waarop hij zich uitspreekt. Veel topmensen zijn volledig gemediatraind of geven alleen sociaal wenselijke antwoorden. Het is duidelijk dat de Instagram-ceo in ieder geval vierkant achter zijn uitspraak staat.

Reguleringsproblemen

Als hij er namelijk mee wordt geconfronteerd dat autofabrikanten in tegenstelling tot social media zeer grondig worden getest en zich aan verregaande veiligheidsregels moeten houden, dan zegt hij: “Daar moet je mee oppassen, want regulering kan juist voor meer problemen zorgen.”

Uiteindelijk gaat dit hele gesprek eigenlijk over iets waarmee overheden, goede doelen, hulpverleningsinstanties en gebruikers van social media al jaren worstelen. Het feit dat Mark Zuckerberg meent dat zijn social media-platformen slechts een soort dorpsplein zijn. Hij regelt het plein, maar wat er verder op gebeurt, dat moeten mensen vooral lekker zelf uitvechten.

Instagram als autofabrikant

Hoewel hij hierop al meerdere malen -gedwongen door anderen- heeft moeten terugkomen, door bijvoorbeeld wel wat meer veiligheidsmeldingen in te bouwen en wel meer moderators aan te nemen, blijft hij toch volhouden dat social media-platformen zoals Facebook niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor ongelukken. Het enige wat wij hierop kunnen zeggen, is dat we hopen dat Facebook en Instagram nooit de automotive-wereld instappen. Dat kan niet veilig zijn.

Fotocredits: PublicDomainPictures

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Instagram

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

De Nijmeegse Vierdaagse zorgde voor grote feesten en grote tranen en dan was er nog iets anders nats. Welkom in de Deze Week Viral!

Social Media21.07.2024

Deze Week Viral: rockversies van popnummers, Vierdaagse malaise en meer

Instagram krijgt nieuwe zwevende reacties met houdbaarheidsdatum

Gebruik jij de Notities op Instagram wel eens? Je kunt straks zo’n Note achterlaten als reactie op een post.

Social Media18.07.2024

Instagram krijgt nieuwe zwevende reacties met houdbaarheidsdatum

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Gelukkig zijn er ook positievere zaken die deze week volledig viral gingen.

Social Media14.07.2024

Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

Deze week hebben we de meest vreemde zaken voorbij zien komen op social media. Zuckerberg die aan het surfen is (wel/niet op het internet...) en een deejay die haar feestgangers de stuipen op het lijf jaagt. Kijk mee:

Social Media07.07.2024

Deze week viral: nieuwe Golf GTI, Zuck op de surf en dj-prank

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Wat zorgt er toch voor dat Threads zo’n succesverhaal is geworden? Waarschijnlijk ligt dat aan deze vijf dingen.

Social Media05.07.2024

5 dingen die leuk zijn aan Threads

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers

Meta labelde allerlei posts die niet AI waren wel als kunstmatige intelligentie. Daar waren de daadwerkelijke fotografen niet over te spreken.

Social Media02.07.2024

Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers