De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De oude generatie ‘surfers’, oftewel ‘senior surfers’, heeft bewezen dat internet niet langer alleen het terrein van jongeren is. Onder ouderen is echter nog steeds sprake van een zekere mate van terughoudendheid. Een snelle scan van de huidige internationale top 100 Twitteraars maakt duidelijk dat slechts 8 van de meest gevolgde Twitter gebruikers vijftigplus is. Veel ouderen zijn nog terughoudend als het gaat om het aanmelden en plaatsen van berichten op social media. Dit komt voornamelijk doordat ze niet bekend zijn met dit medium. Ondanks dat social media risico’s kent zijn er genoeg tips om ervoor te zorgen dat de veiligheid en privacy van de gebruikers gewaarborgd blijft.
Deborah Preston, internetveiligheidsexpert bij Norton, geeft aan: “Er zijn zoveel voordelen van social media waar ouderen gebruik van kunnen maken. Denk aan het onderhouden van vriendschappen of het vinden van oud-studiegenoten. Daarnaast maakt social media het gemakkelijker om foto’s of video’s te delen met familie. Sommige netwerken plaatsen zelfs aanbiedingen die nergens anders verschijnen; het kan dus ook een manier zijn om geld te besparen.”
Uit onderzoek van Norton blijkt dat 75% van de volwassenen gelooft dat criminelen hun persoonlijke gegevens via social media verkrijgen en vervolgens misbruiken. Dit is volgens Deborah Preston ook de voornaamste reden dat ouderen zich niet aansluiten bij een sociaal netwerk. Hieronder geeft ze een aantal tips om ‘senior surfers’ aan te moedigen zich op social media te begeven.
· Zorg voor een sterk wachtwoord. De eerste beveiliging is je wachtwoord. Verzin een zo moeilijk mogelijk wachtwoord en pas deze voor iedere toepassing iets aan. Belangrijk is dat je nooit een naam van een geliefde, huisdier of je hobby kiest. Een combinatie van minstens zes letters en cijfers werkt het beste. Bijvoorbeeld: “Ik wil op vakantie naar Amerika“. Kort deze zin of tot een woord van alleen de eerste letters van ieder woord en verander een aantal letters door cijfers. Dit zou er als volgt uit kunnen zien: iwov2a.
· Controleer weblinks. Uit recente onderzoeken blijkt dat ook sociale netwerken geliefd zijn onder cybercriminelen. Doe daarom even wat extra moeite om jezelf te beschermen door niet zomaar op links te klikken, maar handmatig het webadres van een bedrijf in te typen in de browser. Je kunt controleren of een site legitiem is, door bijvoorbeeld te zoeken naar het Norton Security Symbool (het groene slotje) in de adresbalk en te checken of de website begint met ‘https’. Als je nog altijd niet zeker bent van je zaak, kun je gebruik maken van Norton Safe Web voor Facebook. Dit is een gratis app die je Facebook-feed scant op verdachte links.
· Deel niet ’te’ veel. Cybercriminelen kunnen sociale profielen volgen, op zoek naar aanwijzingen om wachtwoorden of antwoorden op beveiligingsvragen te achterhalen. Met de wachtwoordtip van hierboven zit je veilig. Aanvullend is het belangrijk om te voorkomen dat je berichten plaatst die mogelijk aanwijzingen kunnen geven over je wachtwoord of tot een van je ‘geheime antwoorden’.
· Installeer beveiligingssoftware. Het simpelweg installeren van goede beveiligingssoftware helpt je om veilig in te loggen op sociale media-sites. Het gebeurt maar al te vaak dat men aan het surfen is en per ongeluk op een louche website belandt. Dankzij software zoals Norton 360 worden deze koppelingen geblokkeerd. De software installeert een speciale side bar in de browser die groen kleurt als de website veilig is.
· Lees de kleine lettertjes. In de moderne wereld staat geld gelijk aan informatie. Je geeft niet zomaar je bankgegevens aan een vreemde, dus waarom zou je wel je privégegevens aan een website verstrekken? Lees daarom altijd eerst goed de algemene voorwaarden voordat je deze accepteert. Veel websites proberen je voorwaarden te laten accepteren die goed zijn voor hen – niet voor jou. Neem daarom de tijd om de kleine lettertjes door te nemen en er zeker van te zijn dat de toestemming die je verleent niet nadelig is voor jou.
· Controleer privacyinstellingen. Sociale netwerken zijn continu bezig met het updaten van hun instellingen. De meeste sites geven je de mogelijkheid zo open of gesloten te zijn als je zelf wilt. Zorg dat je deze instellingen altijd goed controleert, zodat alleen de mensen van wie je dit accepteert jouw gegevens en berichten kunnen bekijken.
Verder lezen over Privacy
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online23.01.2024
Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel
Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?Verder lezen over Security
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerCybercrime29.08.2024
TeamViewer heeft een groot cybersecurity-probleem
Cybercrime26.08.2024
Financiële fraude met phishingmethode specifiek gericht op Android & iOS
Cybercrime09.08.2024
Pas op voor deze oplichting op Booking.com
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime25.07.2024
Vigorish Viper: een Chinees cybercrimesyndicaat ontdekt door Infoblox
banden met Europese voetbalsponsors, mensenhandel en illegale gokindustrieCybercrime23.07.2024
Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google
Cybercrime04.07.2024