Social Media11.11.2010

Alberdingk Thijm op de onderwijsdagen 2010: “docent, doe mee aan de sociale media!”


alberdingk-thijm-op-de-onderwijsdagen-20.jpg
alberdingk-thijm-op-de-onderwijsdagen-20.jpg

“….. maar houdt daarbij privé afstand tot je leerlingen/studenten!”

SurfNet en Kennisnet organiseren dit jaar samen de onderwijsdagen 2010 in Utrecht onder het thema: “Innovatie en Realiteit”. Een gevarieerd programma met sessies, keynotes en workshops rond ICT (laptops in het onderwijs; digitale hulpmiddelen), maar vooral ook de uitdagingen van het internet voor het onderwijs, zoals cloud computing; gebruik van e-readers en de iPad in het onderwijs! In deze setting hield de bekende internet jurist Adriaan Alberdingk Thijm een verhaal over (de juridische kanten van) de Sociale Media. Een ontspannen meer algemeen verhaal over dat dit soort netwerken van nature zelforganiserend is en daarbij de wetgeving niet als vanzelfsprekend uitgangspunt voor het collectieve handelen neemt.

Sociale netwerken creëren macht aan de deelnemers, macht die ook kan worden ingezet om de exploitanten van die netwerken onder druk te zetten. Ook wees Alberdingk Thijm erop dat netwerken komen en gaan, en dat netwerken die nu groot zijn, morgen zomaar uit de gratie van  gebruikers kunnen raken; de exploitanten van sociale netwerken moeten daardoor wel op hun tellen passen.

Privacy is wel een issue. En ook het publiek in de zaal lijkt, gezien de vragen die na afloop werden gesteld met statements als: “zeg Hyves en Facebook accounts op”, en “neem van het almachtige Google geen gmail-accounts meer”. Het zijn dus onderwerpen die de mensen in het onderwijs blijkbaar erg bezighouden. Het antwoord van Alberdingk Thijm: wees je er bewust van welke informatie je in welke omgeving aan het net prijsgeeft; en dwing de exploitanten tot een fatsoenlijk beheer en functionaliteit rond privacy.

Na afloop van zijn Keynote vroeg ik de spreker om samen te vatten hoe het onderwijs met de sociale media zou kunnen omgaan:

Ten eerste: “mee doen”. Neem accounts op de belangrijke sociale netwerken om te begrijpen wat jouw leerlingen en studenten daar doen en wat daar kan en niet kan.

Ten tweede: bedenk in welke groep je in het netwerk bezig bent: is het de school dan schrijf je en post je foto’s en video’s en reageer je op andere dingen, dan wanneer je in je privé omgeving bezig bent; laat studenten niet toe in je privé netwerk omgeving.

Ten derde: gebruik de sociale netwerken in het onderwijs voor publiceren en voor het geven van opdrachten / huiswerk.

Tenslotte: denk niet dat je alles op het sociale netwerk kunt regisseren. Je studenten hebben bijvoorbeeld, als ze daar hun best voor doen, op het internet de informatie die jij wilt doceren al opgezocht en zijn in staat om je in een college je met andermans mening of zelfs met je eigen eerdere uitspraken te confronteren. Daardoor alleen al verandert de rol en autoriteit van de docent.

-959.jpg
-959.jpg
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security