Social Media05.01.2010

Over Twitterkritiek, Wisdom of Crowds en de technology hype cycle


over-twitterkritiek-wisdom-of-crowds-en-.jpg
over-twitterkritiek-wisdom-of-crowds-en-.jpg

[Wilfred Rubens] De eerste dagen van januari word je op menig blog geconfronteerd met voorspellingen. Ernst-Jan Pfauth voorspelt bijvoorbeeld dat 2010 het jaar van de gegronde twitterkritiek wordt. Hij baseert zich daarbij onder meer op het artikel The Trouble With Twitter van James Harkin, die met name Twitter in relatie tot de wisdom of crowds bekritiseert. Ik wil daar graag twee opmerkingen bij plaatsen. In de eerste plaats gaat Harkin (en impliciet ook Pfauth) voorbij aan de voorwaarden waaronder een menigte zonder leiding tot intelligente uitkomsten komt:

– Er moet sprake zijn van een diversiteit aan meningen binnen die groep.
– Leden van de groep vormen hun mening op een onafhankelijke manier, en laten hun opvatting niet bepaald worden door anderen.
– Er is sprake van specialisatie binnen de groep en de leden gebruiken lokale kennis.
– Er is sprake van een mechanisme (aggregatie) waardoor individuele meningen worden omgezet in een gemeenschappelijke beslissing.

Volgens de ‘bedenker’ van het concept ‘Wisdom of Crowds’, James Surowiecki, werkt dit idee goed bij cognitieve vraagstukken en als rationeel gedrag nodig is. Het uitsluitend gebruiken van Twitter kan daar niet aan voldoen. Net zo min als dat je je voor elk doel kunt beroepen op de wijsheid van menigten (een referendum over minaretten is daarmee ook geen voorbeeld van ‘Wisdom of Crowds’).

Op de tweede plaats ligt het erg voor de hand om Twitterkritiek te voorspellen. Elke nieuwe technologie doorloopt immers de hype cycle of emerging technology. En Twitter heeft de fase van overenthousiasme inmiddels verlaten. Dus op naar het stadium van desillusie! En daar hoort stevige kritiek bij.

 
Vervolgens komen we dan terecht in de fase van geleidelijke verbetering. Ernst-Jan Pfauth ziet dat ook voor zich als we Twitter alleen maar nog gebruiken voor microblogbijdragen die waarde toevoegen. Dat is een lastige.

Want wanneer voegt een tweet waarde toe? Wat voor de één waarde heeft, hoeft voor een ander nog niet waardevol te zijn. Ik vind het waardevol om te weten wat bepaalde mensen, die ik ken, aan het doen zijn. Maar dat hoef ik van anderen niet te weten. Ik wil anderen wel professionale vragen kunnen stellen, anderen professionele hulp kunnen bieden en met anderen informatie en kennis delen. Helaas ontbreekt het Twitter aan slimme filtermogelijkheden, waardoor je van bepaalde personen wel persoonlijke tweets ziet en van anderen alleen vakinhoudelijke. Het gebruik van hashtags en lists is daarvoor m.i. te beperkt.

Mijn voorspelling wat betreft Twitter luidt daarom: Twitter komt terecht in de fase van geleidelijke verbetering als het gebruikers in staat stelt slimmer te filteren. (Bron: wilfredrubens.typepad.com}

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters