Search29.09.2021

​Google is constant op zoek naar de context


Hoe maak je nou precies een zoekmachine? Je kijkt wel woord mensen zoeken en speurt het hele internet af naar het gebruik van dat woord. Misschien begon Google ooit op die manier, maar nu is het veel meer bezig met wat er achter zo’n woord schuilgaat. Google is constant op zoek naar de context.

Kunstmatige intelligentie

Dat komt omdat het kunstmatige intelligentie inzet om menselijk gedrag beter te begrijpen. Er zijn immers altijd redenen waarom je naar een bepaald woord zoekt. Ook is niet iedereen even goed in bedenken welke woorden ze het beste kunnen gebruiken in hun zoektocht. Google wil hierbij helpen. Het gebruikt daarvoor zijn MUM-technologie, die niets met moeders te maken heeft, maar wel alles met een Multitask Unified Model.

MUM

We hebben al eerder over dit model gehoord, namelijk in een chatbot die Google eerder dit jaar toonde. Google hoopt met MUM te zorgen voor nog betere zoekresultaten, omdat het beter kan plaatsen wat je precies zoekt en met welke achterliggende gedachte. Zo wil Google binnenkort ‘Things to know’-blokjes gaan gebruiken. Hierbij zie je verschillende onderwerpen die te maken hebben met wat je zocht.

Zie het een beetje als een wordcloud: als we ‘adelaar’ zeggen, wat komt er dan nog meer in je op? Alleen baseert Google dat uiteraard niet op de gedachte van één persoon, maar op de samenhang van het internet. Daarbij wil het niet alleen kunstmatige intelligentie inzetten in zijn zoekbalkje, maar ook in bijvoorbeeld Lens.

Lens

Nu gebruiken we Lens om bijvoorbeeld te ontdekken hoe een bepaald object heet, zodat we het (opnieuw) kunnen kopen of juist onder een goede naam op Marktplaats kunnen verkopen. Google wil vooral dat het veel meer informatie kan geven bij de eindresultaten die dan oppoppen. Het wil dat wel vooral inzetten om te zorgen dat je eerder tot aankopen overgaat: maar ja, dat is natuurlijk hoe Google onder andere geld verdient.

Aan de andere kant is het geen ramp dat deze monetaire beweegreden leeft bij Google: uiteindelijk zal het zorgen voor betere technologie die ongetwijfeld zal doorsijpelen in Google’s niet-shopping-zoekopdrachten. Het grappige is dat Google dat ook al veel doet. Kijk maar eens wat je eigenlijk allemaal te zien krijgt als je iets Googlet. Zo wordt er tegenwoordig zelfs aangegeven als je zoekt naar een actueel onderwerp dat nog in ontwikkeling is. Je krijgt veel meer context te zien dan alleen maar een aantal linkjes met sites.

Gevaren

Dat gaat echter gepaard met de nodige problemen. Misschien wil je iemand die aan anorexia lijdt juist liever geen boxje geven met nog meer dingen die met die ziekte te maken hebben, maar liever een telefoonnummer of site geven waar hij of zij op zoek kan naar hulp.

Ergens zal kunstmatige intelligentie dus ook wel wat gekleurd moeten zijn, terwijl het tegelijkertijd daarin niet moet doorschieten, wat we al vaak hebben gezien bij AI-hulpmiddelen. Het blijft een spannend koorddansspel. Google licht daar helaas maar een klein tipje van de sluier op. In ieder geval smaakt een betere context bij zoekopdrachten naar meer, zeker als dat verder gaat dan shopping alleen.

Fotocredits: Firmbee

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Google

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

De meest recente Chromecast dateert uit 2022 en is de Chromecast with Google TV. De nieuwe lijkt daar echter totaal niet op.

Gadgets23.07.2024

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?