Technology07.05.2019

Het belangrijkste nieuws van Google I/O 2019


Google I/O 2020 volledig gecancelled

Google I / O 2020

Update: Google heeft Google I / O 2020, volledig geannuleerd vanwege de voortdurende verspreiding van het nieuwe coronavirus. Een maand geleden kondigde Google op aan dat het het fysieke I / O-evenement zou worden geannuleerd en dat er mogelijk wel een online event zou komen. Maar ook dat is nu definitief van de baan. Dit jaar dus geen Google I/O.

Tijdens I / O, die dit jaar van 12 tot 14 mei zou plaatsvinden toont Google meestal de nieuwste functies voor Android en andere Google diensten. Omdat het event nu volledig is geannuleerd, is het niet duidelijk of en wanneer Google mogelijke nieuwe updates wel zal gaan delen

Google I / O 2019

Google I / O is de jaarlijkse conferentie van Google die plaatsvindt in San Francisco (Californië). De Ietters I en de O staan voor input en output, maar ook voor “Innovation in the Open”. Belangrijkste Onderwerpen zijn Android, Chrome, Google Home , Chrome OS, API’s en de Google Web Toolkit. De conferentie kan het beste worden vergeleken met de Worldwide Developers Conference van Apple en is mede door de rol die Google speelt in ons dagelijks leven een jaarlijks hoogtepunt.

Google I / O is vandaag begonnen met een keynote. Naast de video van deze keynote vindt je hierondert ook de belangrijkste aankondigingen van vanavond.

Google I/O 2019 the longlist met aankondigingen

Onderstaand overzicht is één op één overgenomen op basis van informatie die wij van Google zojuist hebben ontvangen. Deze is verder niet gefilterd. Zodra er meer inhoudelijk nieuws is over een aantal onderwerpen zullen we deze verder toelichten en brengen we links aan in dit overzicht.

 • Winnaars van de Google AI Impact Challenge werden aangekondigd, onder wie een Nederlandse winnaar.
 • Google Zoeken gaat nu ook de inhoud van podcasts indexeren. Zo wordt het makkelijker om een podcast te vinden die over een bepaald onderwerp gaat.
 • Google Zoeken maakt het mogelijk om sommige zoekresultaten weer te geven in augmented reality. Denk bijvoorbeeld aan een haai, die via de lens en het scherm van je smartphone levensgroot in de woonkamer verschijnt.
 • Als je met Google Lens de menukaart in een restaurant bekijkt, kan Lens laten zien welke gerechten het populairst zijn en voorzien van foto’s en reviews. Ook kan Lens, wanneer je het bonnetje bekijkt, helpen bij het uitrekenen van de fooi of het splitten van de rekening.
 • Google Duplex (alleen beschikbaar in de VS) kan nu ook taken op het web voltooien via Duplex on the web. Op die manier kan de Google Assistent bijvoorbeeld helpen bij het huren van een auto.
 • De nieuwe generatie Google Assistent is tot 10x sneller, omdat de spraakherkenning op je telefoon gebeurt in plaats van in de cloud. Een netwerkverbinding is dan niet meer nodig. De nieuwe Google Assistent komt later dit jaar naar de nieuwe Pixel-telefoons.
 • Gebruikers kunnen persoonlijke referenties instellen in de Google Assistent, zodat de Assistent begrijpt wie belangrijke mensen in je omgeving zijn (bijvoorbeeld ouders, partners, etc.).
 • Driving Mode, straks beschikbaar op elke telefoon die de Google Assistent ondersteunt, maakt het mogelijk om je telefoon te gebruiken in de auto met slechts je stem, met persoonlijke suggestie voor navigeren, appen, bellen en media.
 • Incognitomodus komt naar meer Google-apps – na Chrome en YouToube ook naar Maps en Zoeken.
 • Google-account wordt beter bereikbaar via de profielfoto van je Google-account rechtsboven in onder meer Gmail, Drive en Contacten. Deze maand brengen we dit naar meer producten, waaronder Zoeken, Maps, YouTube, Chrome, de Google Assistent en Google Nieuws. Ook toegang tot de relevantste privacy-instellingen voor Google Maps, de Google Assistent en YouTube wordt vereenvoudigd.
 • Auto-delete, zoals vorige week aangekondigd, is nu beschikbaar voor Web- en app-activiteit, komt binnenkort naar Locatiegeschiedenis en later naar andere onderdelen van Google-account.
 • Google gebruikt meer en meer nieuwe technieken op het gebied van kunstmatige intelligentie, zoals federated learning en differential privacy, zodat het meer kan doen met minder data.
 • Met Live Caption plaatst een Android-toestel automatisch ondertitels van wat er op het toestel te horen is, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een video.
 • Live Relay maakt het in sommige talen mogelijk om de Google Assistent een telefoongesprek te laten voeren, bijvoorbeeld wanneer iemand niet in staat is of niet wenst te spreken.
 • Project Euphonia (https://g.co/euphonia) is een nieuw initiatief, waarbij Google mensen met spraakbeperkingen uitnodigt om stemopnames in te indienen, zodat spraakherkenning straks ook goed werkt voor mensen die moeite hebben met spreken.
 • Android Q biedt een dark theme, die op toestellen met een OLED-scherm bovendien batterij bespaart.
 • Android Q krijgt een nieuw privacyoverzicht, waar de belangrijkste privacy-instellingen zijn te vinden. Ook komt er een overzicht dat laat zien welke apps toegang hebben tot locatiegegevens. Ook wordt het mogelijk om apps alleen toegang te geven tot locatiegegevens wanneer de app in de voorgrond is.
 • In Android Q wordt het mogelijk om onderdelen van het besturingssysteem te voorzien van beveiligingsupdates, zonder dat een herstart noodzakelijk is.
 • Ook nieuw in Android Pie en Q: Focus mode, waarbij je kunt instellen dat sommige apps (denk aan messaging en e-mail) tijdelijk geen notificaties mogen laten zien.
 • De nieuwe beta van Android Q komt naar 21 toestellen van 12 fabrikanten.
 • Google en Nest gaan samen onder de nieuwe Google Nest-vlag.
 • Google Nest publiceert een overzicht van welke sensoren er in Google Nest-producten zitten, waar die exact voor worden gebruikt en wat er met de data gebeurt.
 • De Google Nest Hub komt deze maand naar Nederland. In andere landen komt bovendien de grotere Google Next Hub Max uit.
 • In landen waar de Google Pixel-telefoons beschikbaar zijn, is vanaf vandaag ook de Google Pixel 3a verkrijgbaar, die dezelfde camerakwaliteit als Pixel 3 biedt, maar dan voor een lagere prijs.

  Header afbeelding: copyright Google/YouTube

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd