Search11.06.2020

Covid-19 heeft het consumentengedrag in Nederland veranderd


Het coronavirus (Covid-19) heeft de afgelopen maanden het normale leven flink overhoop gehaald. Ook het consumentengedrag in Nederland is hiermee aanzienlijk veranderd. En dat ziet ook Google terug in het zoekgedrag van consumenten online. Het Market Insights team van de zoekgigant heeft onderzocht welke veranderingen te zien zijn in lokale zoektrends. Welke producten worden bijvoorbeeld meer gezocht? Hoe richten mensen hun staycation in en met welke producten willen ze die veraangenamen? Zoeken we nu eerder naar een huis buiten de stad? En welke oplossing zoeken we online voor het kwijtraken van de extra corona kilo’s?

Herstart

Nu de lockdown regels in Nederland wat soepeler worden en scholen, winkels en restaurants heropenen, is het nu tijd voor de ‘herstart’ fase van de economie. Maar met veel mensen die nog steeds thuiswerken, zichzelf moeten isoleren of de financiële impact moeten verwerken, is het leven verre van hoe het was voor het coronavirus. En zoals een onderzoek van McKinsey & Company bevestigt, verwachten consumenten dat hun routines nog minstens een paar maanden zullen worden beïnvloed.

Hoe worden deze verwachtingen weerspiegeld in consumentengedrag? Van alternatieve vakantieplannen tot kantoorruimtes voor de lange termijn; iedereen moet zich aanpassen en mensen gaan dus logischerwijs op zoek naar hulp, via ondermeer Google Zoeken. Om te laten zien wat top of mind is voor consumenten in Nederland, deelt het Market Insights team de grootste veranderingen en opvallende trends in zoekgedrag van Nederlandse consumenten.

Van winkelwagen tot voordeur

Bij het begin van de coronacrisis steeg de vraag naar online winkelen enorm. In de week van 15 maart, kort nadat de ‘intelligent lockdown’ was aangekondigd, namen de zoekopdrachten naar ‘bezorging’ aanzienlijk toe in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar en bleven ze relatief hoog. Dat was ook goed te merken, via ondermeer Albert Heijn was het soms lastig een moment te vinden waarop jij je boodschappen thuis kon laten bezorgen.

Bijzondere pieken waren er dan ook te zien in ‘boodschappen bezorgen’, bloemen bezorgen en fitnessapparatuur voor thuis zoals ‘hometrainer’ en ‘weerstandsband’. Maar terwijl deze na een paar weken weer terug naar het normale niveau gingen, is de categorie waar mensen in Nederland nog veel meer van bestellen eten (‘eten bezorgen’).

Zomer dicht bij huis

Aangezien grenzen deels nog gesloten zijn voor vakantiereizen, hebben veel mensen hun vakantie plannen moeten annuleren, wat leidde tot veel zoekopdrachten rond zowel ‘reisverzekering’ als ‘annuleringsverzekering’. In vergelijking met de afgelopen 5 jaar is het aantal vragen over ‘last minute vakanties’, meestal geassocieerd met all-inclusive zonvakanties, aanzienlijk afgenomen. Voor velen wordt het vooruitzicht om nergens heen te kunnen, gecompenseerd door thuis een luxe ervaring te creëren. Van ‘jacuzzi’, ‘buitendouche’, ‘terrasverwarmer’, ‘ligbed’ en ‘bbq’ naar ‘glijbanen’ (glijbaan), tafeltennistafel’ en speeltoestel tuin — een stijgende zoek interesse voor elk van deze producten suggereert dat consumenten in Nederland goed zijn voorbereid voor hun staycations.

Nederlanders willen deze zomer graag meer tijd op het water doorbrengen en kijken ook steeds vaker naar het kopen van hun eigen boot (‘boot kopen’ ‘sloep kopen’).

summer-house
summer-house

Stacaravan, camping of hotel

Maar met het losser worden van de lockdown-regels, zijn mensen ook begonnen met het zoeken naar een stacaravan (‘stacaravan te koop’), en hoewel lager dan vorig jaar, bleef er een voortdurende interesse in ‘camper’ en ‘caravan’. Dit bevestigt dat mensen overwegen om er tussenuit te gaan in de zomervakantie, ondanks dat ze niet ver kunnen.

Nederlanders willen ook graag kamperen, met ‘kamperen in Nederland’ met een veel hogere en eerdere piek dan in voorgaande jaren. En een verrassend hoge zoek interesse in ‘privé sanitair’ suggereert dat mensen die normaal niet zouden gaan kamperen, nu op zoek zijn naar comfortabele manieren om dit te doen.

Qua accommodatie zoeken mensen vooral naar ‘camping’ en ‘hotel’, en veel minder naar ‘bed and breakfast’, ‘appartement’ of ‘vakantiehuis’.

Kijkend naar bestemmingen, is er een enorme piek in zoekopdrachten voor ‘vakantie in Nederland’, met bijzondere interesse in Zeeland (‘vakantie in Zeeland’) en Texel (‘vakantie in Texel’).

Mensen verlangen nog steeds om ook naar het buitenland te gaan; populaire zoekopdrachten buiten Nederland zijn vooral ‘vakantie Frankrijk’, ‘vakantie Spanje’ en ‘vakantie Duitsland’.

Woningtrends

Een andere shift in het zoekgedrag laat zien dat Nederlanders steeds meer geïnteresseerd zijn in een ‘huis met tuin’ of ‘huis aan het water’. Of dit zo is omdat ze meer ruimte willen om met hun gezin van het buitenleven te genieten, of omdat ze iets hebben gemist tijdens isolatie; het zou wel eens een blijvende woning trend kunnen zijn.

Van bakken naar gezond eten

Aan het begin van de corona crisis gingen Nederlanders enthousiast bakken en brood bakken’ en ‘bananenbrood’ waren veelgezocht. Tegelijkertijd daalden de zoekopdrachten naar ‘dieet’ en ‘afvallen’ ver onder het gemiddelde niveau, vergelijkbaar met wat je normaal alleen in december zou zien. Na slechts een paar weken keerden de trends om, waarbij de zoek niveaus weer opliepen tot niveaus vergelijkbaar met januari, wat typisch de jaarlijkse piek is als het gaat om zoekopdrachten rond ‘gezond eten’.

afvallen
afvallen

Actuele zoektrends voor retail

Aangezien de huidige situatie ervoor zorgt dat het consumentengedrag snel en onvoorspelbaar verandert, kan het goed in de gaten houden van Google Search Trends marketeers helpen beter in te spelen op de behoeften van hun klanten. Voor wekelijkse updates over lokale zoektrends naar producten door Nederlanders kan je daarom vanaf nu de nieuwe tool Rising Retail Categories bezoeken.

Via de Think with Google site kan iedereen inzicht krijgen in de snel opkomende productcategorieën bij Google Search, hun locaties en de meest voorkomende zoekopdrachten hierbij. Dagelijks zal informatie aangepast worden aan de hand van de veranderingen bij Google Search. Enkele insights uit de tool: top trending (retail)categorieën deze week zijn o.a. broodtrommels, regentonnen en luchtzuiveraars.

[Fotocredits © PixieMe – Adobe Stock]

Verder lezen over Consument

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Op welk moment is de opbrengst van je zonnepanelen het hoogst? Hoeveel energie leveren al onze windmolens vandaag? Wanneer kan je het beste thuis een wasje draaien? Hoe kan jouw groene stroom zo optimaal mogelijk worden...

Media06.03.2024

RTL & Buienradar komen met het energieweerbericht op tv

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

De detailhandel bevindt zich op een kritiek punt waar consumenten een kloof ervaren tussen hun winkelverwachtingen en de werkelijkheid in winkels. Terwijl de retailsector blijft evolueren, staat de industrie voor uitdagi...

Marketing01.02.2024

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk

Lexus mag zich een jaar lang het meest betrouwbare automerk van Nederland noemen. Uit groot onderzoek van de Consumentenbond onder eigenaars komt Lexus als meest betrouwbare automerk naar voren met een ongekend hoge scor...

Automotive24.01.2024

Lexus is volgens de consumentenbond het meest betrouwbare merk

scoort gemiddeld een 9,6 in betrouwbaarheidsonderzoek
​Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht

Je krijgt misschien geld terug als je een televisie hebt gekocht tussen 2013 en 2018. De Consumentenorganisaties zijn al een tijdje bezig met een juridische procedure tegen Samsung, dat prijsafspraken maakte met webwinke...

Gadgets22.12.2023

​Massaclaim: Je krijgt mogelijk geld als je een tv hebt gekocht

Met vriendelijke groet, Samsung?
​ACM en Apple komen er maar niet uit met datingapps

Apple wil veel geld verdienen, de ACM wil vooral dat consumenten een eerlijke prijs betalen. Het strijd dan ook al jaren voor een wereld waarin je niet die enorm hoge commissies hoeft te betalen die dating-apps moeten be...

Mobile01.11.2023

​ACM en Apple komen er maar niet uit met datingapps

Amazon moet naar de rechter voor schending privacy Nederlandse consumenten

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) start een rechtszaak tegen Amazon om de tech-gigant ter verantwoording te roepen vanwege een grootschalige schending van de privacy van Nederlandse consumenten. De dagvaarding...

Nieuws19.10.2023

Amazon moet naar de rechter voor schending privacy Nederlandse consumenten

​Apple en ACM lijnrecht tegenover elkaar rondom datingapps

De Autoriteit Consument en Markt ligt al een tijdje met Apple overhoop over datingapps. Het is echter geheim waarom de twee elkaar nu in de rechtbank treffen. Het gaat wel over datingapps, maar waar Apple nu precies niet...

Nieuws02.10.2023

​Apple en ACM lijnrecht tegenover elkaar rondom datingapps

Verder lezen over Coronavirus

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

Tijdens de coronapandemie heeft het grote publiek voor het eerst kennis kunnen maken met de alleszins bevreemdende manifestaties van wappies, gekkies en complotdenkers. Sinds de opkomst van sociale media ruim 15 jaar gel...

Online22.02.2023

Waarom aantallen wappies, gekkies en complotdenkers toenemen

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

Foxconn verwacht dat het eind december, begin januari weer op volle sterkte draait. Foxconn is de fabrikant van iPhones en die had door allerlei lockdowns in China de laatste tijd te weinig capaciteit om op volle toeren...

Mobile05.12.2022

iPhone-fabriek Foxconn: over een maand weer op volle capaciteit

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Wie denkt dat de coronaperiode reisorganisaties alleen maar kopzorgen heeft bezorgd, heeft het mis. Reisorganisatie Sunweb heeft corona gebruikt om meer te investeren in digitalisering. De reisorganisatie heeft met alle...

Lifestyle18.11.2022

​Sunweb heeft beste jaar ooit: ‘Corona gebruikt om te investeren in digitalisering’

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

We waren zo lekker bezig: doordat we niet meer massaal de weg opgingen, was de uitstoot van CO2 in de coronatijd aanzienlijk lager dan normaal. Helaas zijn we nu bijna terug bij hoe hevig de uitstoot was voor corona en d...

Nieuws14.11.2022

Qua uitstoot zijn we weer bijna op pre-coronaniveau

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De meeste ontwikkelingen zijn achteraf een stuk beter te duiden dan op het moment dat we er midden in zitten. Dit geldt zowel voor de meeste maatschappelijke ontwikkelingen als ook voor de evolutionaire ontwikkeling van...

Nieuws02.09.2022

De evolutionaire ontwikkeling van het coronavirus opnieuw geduid

De karakteristieke wijze waarop zoönoses zich doorgaans ontwikkelen
​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Het is over voor de CoronaMelder-app. De overheid stopt op 22 april met de ondersteuning ervan. De servers gaan offline en dat betekent dat je niet langer een melding krijgt als er iemand met het coronavirus bij je in de...

Mobile20.04.2022

​De CoronaMelder-app kan van je telefoon af

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

De ontwikkeling en uitrol van de Coronamelder app had, los van de commotie over privacy en beveiliging, nogal wat voeten in aarde. Dat zal iedereen zich nog wel herinneren. Nu blijkt dat ook het uitfaseren van de app bep...

Nieuws18.03.2022

Uitfaseren Coronamelder ingewikkelder dan gedacht

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Retail

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

Als winkel eigenaar ben je ongetwijfeld bekend met het belang van een efficiënt kassasysteem. In dit blog gaan we dieper in op waarom een goed kassasysteem essentieel is voor iedere winkel, en we belichten de voordelen...

DC Business22.02.2024

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

Kledingtips voor mannen: waar moet je op letten?

We willen er allemaal goed uitzien. Toch is dat niet altijd even gemakkelijk. Er zijn ongelooflijk veel kledingstijlen en velen van ons hebben geen idee wat nou het beste bij ze past. Bovendien is het misschien niet je g...

Lifestyle18.02.2024

Kledingtips voor mannen: waar moet je op letten?

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

De detailhandel bevindt zich op een kritiek punt waar consumenten een kloof ervaren tussen hun winkelverwachtingen en de werkelijkheid in winkels. Terwijl de retailsector blijft evolueren, staat de industrie voor uitdagi...

Marketing01.02.2024

​Onderzoek: veel consumenten bezorgd over het geven van persoonlijke gegevens aan retailers

Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers

Voorafgaand aan NRF 2024, wereldwijd een van de grootste evenementen als het gaat om retail, onthulde Google Cloud alvast een aantal nieuwe AI- en generatieve AI-technologieën. Ontwikkeld om retailers te ondersteunen bi...

Online19.01.2024

Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers

ZEEKR opent een flagshipstore in Amsterdam

Chinese automerken, en dan met name merken die invetten op een volledig elektrische vloot, maken een opmars in Europa. ZEEKR is het volgende merk die de Europese markt gaat betreden. Dit wereldwijde merk voor elektrisch...

Marketing14.12.2023

ZEEKR opent een flagshipstore in Amsterdam

aan Kalverstraat/Rokin
​Digitale Sales-kamers van Shopware brengen e-commerce en sales bij elkaar

Shopware heeft Digital Sales Rooms, dit zijn digitale Sales-kamers die volgens het bedrijf een ideale samensmelting zijn voor e-commerce en sales. Dit is hoe deze digitale kamers in hun werk gaan en wat jij er met jouw b...

DC Business13.12.2023

​Digitale Sales-kamers van Shopware brengen e-commerce en sales bij elkaar

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

Van 29 november tot en met 3 december kun je de Shared Shop op de Utrechtsestraat 50 in Amsterdam bezoeken. Deze shop speelt in op de groeiende vraag naar een blended winkelervaring: tegelijk zowel virtueel als fysiek sh...

Marketing30.11.2023

Een ‘blended’ winkelervaring voor de feestdagen: virtueel en fysiek shoppen

4 handige tips voor het opzetten van een webshop

Het opzetten van een webshop is een uitstekende manier om een breed scala aan klanten te bereiken. Of je nu een nieuwkomer bent in de e-commercewereld of je bestaande bedrijf online wilt uitbreiden, hier zijn vier handig...

Online17.08.2023

4 handige tips voor het opzetten van een webshop