Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Ilse lanceerde deze week Feedo.nl, een RSS portal wat te gebruiken is als RSS zoekmachine en persoonlijk nieuwsportaal. Gezien de reacties is het goed om wat meer van de achtergronden van het initiatief weten, dus maar even bellen met Nils Rooijmans, ontwikkelaar van Feedo.
Wat is het idee achter Feedo? Met Feedo willen we laten zien hoe internettechnologie in het algemeen en RSS in het bijzonder de mens kan ondersteunen in dagelijkse informatiebehoeftes. Deze behoeftes kunnen variëren van het volgen van algemeen nieuws tot het uitzetten van een zoekopdracht naar een zeer zeldzame antieke klok, of het volgen van een in Japan besteld post-order-pakketje. Het is een vaak gedane voorspelling, maar vandaag of morgen heeft iedereen een digitale persoonlijke assistent die je op de hoogte houdt van voor jou relevante gebeurtenissen in de wereld .
Feedo wil een persoonlijk filter vormen tussen de overload aan informatie die dagelijks beschikbaar komt en de persoonlijke interessen van haar gebruikers. Ik spreek hier bewust in antropomorfe termen omdat we Feedo graag een persoonlijkheid zien worden; een vertrouwde digitale buddy die je voorziet van die informatie die echt releveant voor _jou_ is. Toekomstige uitbreidingen moeten dit persoonlijke karakter meer vorm gaan geven, verder weg van de technologie.
Er zijn veel vergelijkbare internationale initiatieven (Bloglines, Feedster, Technorati), waarom toch Feedo? Het is een oerwoud aan nieuwe diensten op dit gebied. De markt is wat dat betreft nog erg jong, en de diverse spelers zijn nog op zoek naar hun plaats. Dit is volgens mij ook de reden dat de echt grote jongens zich nog even afzijdig houden; ze kijken de kat uit de boom en zodra het landschap zich begint af te tekenen eisen zij hun plaats. Ik denk dat we met Feedo een plek op het Nederlandse internet kunnen innemen die uniek zal zijn. Het filteren en personaliseren van informatie zal steeds belangrijker worden in onze kenniseconomie en dit is een uitdaging die je niet alleen met technologie kunt oplossen. Kennis uit een gemeenschap van gelijkgestemden is hierin essentieel. Met Feedo willen we ons op die gemeenschap gaan richten. Net zoals de beheerders van de diverse Startpaginadochters de WWW-pagina’s op het Nederlandse internet inzichtelijk hebben gemaakt hopen we dat er een Feedo-community ontstaat die RSS-land op een kaart zet. En dat zal verder gaan dan categoriseren.
Hoe ziet de commerciële exploitatie van Feedo eruit, kunnen we advertenties verwachten? We zijn momenteel in een verkennende fase. We zagen een behoefte vanuit de gebruiker en de mogelijkheden van onze technologie. Deze combinatie maakte dat er een vruchtbaar idee ontstond waarvan de commerciële potentie niet direct helder, maar wel overtuigend aanwezig was. Voor nu willen we een presence in de markt krijgen door een waardevolle dienst neer te zetten. De commerciële exploitatie zal ongetwijfeld volgen, maar daar kan ik nu nog niks over zeggen.
Wat kunnen we in de toekomst van Feedo verwachten? Het zal voor een groot deel afhangen van hoe het wordt opgepakt. Ik hoop dat we de mogelijkheid houden om te blijven investeren in doorontwikkeling. Ikzelf zie veel mogelijkheden en we hebben er een team van intelligente enthousiaste mensen achter zitten. Op korte termijn werken we aan SMS alerts zodat jij het als eerste weet wanneer die antieke klok op het web wordt aangeboden, en aan de verbetering van filter-mogelijkheden (zodat je straks echt niet meer al die feeds hoeft te lezen). Op iets langere termijn willen we suggesties gaan geven in de vorm van RSS feeds die je nog niet kende, maar wel interessant voor je kunnen zijn, en een “FeedoBot” die je direct voorziet van het meest actuele antwoord op een vraag.
Wil je verder nog iets over Feedo kwijt? ilsemedia krijgt vaak als kritiek dat het zich slechts bezighoudt met de commerciële exploitatie van diensten, en zelf weinig meerwaarde voor de Nederlandse internetter creëert. Met diensten zoals Feedo maar ook MP3.nl, web-log.nl en nieuwe initiatieven binnen New Rulez denk ik dat we laten zien dat we meer zijn dan alleen een sales organisatie. Hopelijk kan Nederland daar trots op zijn, want vergeet ook niet, ondanks de internationale reuzen met de grote namen is ilse.nl nog steeds de tweede zoekmachine in ons land, en die is van eigen bodem… En ohja, gebruik Feedo voor het volgen van nieuws over je favoriete persoon (bijvoorbeeld jezelf). Je zult verbaasd zijn hoeveel er geroddeld wordt op internet 😉
Verder lezen over Mac
Online04.12.2024
Mailbird nu ook beschikbaar voor Mac: populaire e-mailclient breidt uit
Gadgets30.10.2024
Apple geeft de Mac mini een heel ander uiterlijk
Gadgets25.10.2024
Apple kondigt volgende week nieuwe Macs aan
Mobile11.06.2024
Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen
Gadgets24.01.2024
Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd
Gadgets15.01.2024
Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?
Gadgets13.12.2023
Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland
Gadgets30.10.2023
Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht
Verder lezen over Weblog
Online24.10.2024
Je kunt geld verdienen met je WordPress-blog met betaalmuur
Online30.09.2024
WordPress heeft problemen: dit is wat je ervan merkt
Online19.09.2023
WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon
But first, fediverse.Social Media02.05.2023
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten
Search13.03.2023
Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023
Online01.06.2021
Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken
Search24.09.2020
Core Web Vitals update: dit moet je weten!
DC Business31.07.2020
Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!
Verder lezen over Zoekmachine
Search10.12.2024
Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024
Search06.12.2024
Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar
Search03.12.2024
Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Marketing22.08.2024
HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Artificial Intelligence01.08.2024