Search23.02.2010

Internet draagt bij aan menselijke intelligentie.


internet-draagt-bij-aan-menselijke-intel.jpg
internet-draagt-bij-aan-menselijke-intel.jpg

Het internet en zoekmachines zullen tegen het einde van het decennium de menselijke intelligentie hebben aangescherpt. Dat zegt een groot aantal Amerikaanse technologie-specialisten in het kader van een onderzoek van het Pew Research Center en het Imagining the Internet Center aan de Elon University. Volgens de onderzoekers zegt 76 % van de ondervraagde specialisten dat het internet bijdraagt tot de vorming van de menselijke intelligentie.

Omdat het publiek door het internet op een nooit eerder geziene manier toegang heeft tot informatie, zal de mens volgens de experts slimmer worden en betere keuzes kunnen maken. Anderzijds zegt 21 % dat het internet de menselijke intelligentie niet stimuleert en zelfs verlaagt bij de meeste mensen die veel gebruik maken van het online medium.

Volgens 65 % zal het tegen het einde van het decennium duidelijk zijn dat het internet geleid heeft tot een betere taalbeheersing en schrijfvaardigheid en zal men ook de kennis beter kunnen weergeven. Daarentegen zegt 32 % dat het internet die vaardigheden zal uithollen. “Er zijn nog altijd veel mensen die bijzonder kritisch zijn over de impact van Google, Wikipedia en andere online instrumenten,” stipt Janna Anderson, directeur van het Imagining the Internet Center, aan.

De onderzoekers verwijzen onder meer naar de technologie-schrijver Nicholas Carr, die anderhalf jaar geleden stelde dat een intensief gebruik van het internet de mogelijkheden van de gebruiker op het gebied van concentratie en diep denken uitholt. Carr, die ook aan het recente onderzoek deelnam, blijft ook nu bij zijn stelling.

Nicholas Carr stelt dat het internet het menselijk brein afleidt van meditatieve of contemplatieve intelligentie en meer in de richting stuurt van louter utilitaire intelligentie. “Wanneer men langs een grote hoeveelheid van stukjes informatie komt, gaat het diepere denken verloren,” meent Nicholas Carr. Volgens Craig Newmark, oprichter van de succesvolle advertentiesite Craigslist, gebruiken mensen het internet echter duidelijk als een aanvulling op hun eigen geheugen. Newmark voert daarbij aan dat het internet onder meer de gedachten of meningen van het individu met feiten kan staven. Hal Varian, econoom bij Google, voegt er aan toe dat de slimste mens van de wereld mogelijk op een boerderij in China of India werkt. Door het beschikbaar stellen van informatie, zullen die mensen volgens Varian de mogelijkheid krijg om hun volle potentieel te realiseren. Dat biedt volgens hem voordelen voor de hele wereld.[Bron]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

...

Verder lezen over Zoekmachine

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

We blijven ondanks dat TikTok ook steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt toch vrolijk door-Googelen. Dit was trending in 2024.

Search10.12.2024

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Hij zei dat je zelfs al vroeg in 2025 heel nieuwe dingen kunt doen dan nu. Hij spreekt over een duidelijke shift en zegt dat er nog heel veel innovatie aankomt.

Search06.12.2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Elk jaar publiceert Google een overzicht van de meest trending zoekopdrachten wereldwijd, beter bekend als de "Year in Search" (voorheen Zeitgeist). Dit rapport geeft inzicht in de onderwerpen die mensen het afgelopen jaar het meest bezighielden.

Search03.12.2024

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Enerzijds omdat jongeren bijvoorbeeld al vaker zoeken via social media zoals TikTok en Instagram, maar binnenkort ook omdat AI-bonzen zich er nu mee gaan bemoeien.

Search01.11.2024

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie

Consumenten en bedrijven kiezen steeds vaker voor AI-toepassingen om online antwoorden te vinden op hun vragen. Het gebruik van tools als ChatGPT voor zoekfuncties is zelfs met 37% gestegen, terwijl het gebruik van traditionele zoekmachines met 11% is gedaald.* Marketeers die zich tot nu toe hebben gericht op Search Engine Optimization (SEO) om hun merk goed in beeld te brengen, zullen zich nu (ook) moeten specialiseren in een nieuw vak: Language Model Optimization (LMO).

Marketing22.08.2024

HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie

Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter

Zoek jij ooit wel eens iets op een andere zoekmachine dan die van Google? We achten de kans klein. Google is zelfs een monopolist geoordeeld.

Search06.08.2024

Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

SearchGPT: Een innovatieve stap in AI-zoektechnologie

OpenAI heeft met de introductie van SearchGPT een nieuwe mijlpaal bereikt in de wereld van kunstmatige intelligentie en zoektechnologie. Dit prototype combineert geavanceerde AI-modellen met realtime webinformatie, waardoor gebruikers snel en nauwkeurig antwoorden kunnen verkrijgen via een gebruiksvriendelijke conversatie-interface.

Artificial Intelligence01.08.2024

SearchGPT: Een innovatieve stap in AI-zoektechnologie