Search23.02.2010

Internet draagt bij aan menselijke intelligentie.


internet-draagt-bij-aan-menselijke-intel.jpg
internet-draagt-bij-aan-menselijke-intel.jpg

Het internet en zoekmachines zullen tegen het einde van het decennium de menselijke intelligentie hebben aangescherpt. Dat zegt een groot aantal Amerikaanse technologie-specialisten in het kader van een onderzoek van het Pew Research Center en het Imagining the Internet Center aan de Elon University. Volgens de onderzoekers zegt 76 % van de ondervraagde specialisten dat het internet bijdraagt tot de vorming van de menselijke intelligentie.

Omdat het publiek door het internet op een nooit eerder geziene manier toegang heeft tot informatie, zal de mens volgens de experts slimmer worden en betere keuzes kunnen maken. Anderzijds zegt 21 % dat het internet de menselijke intelligentie niet stimuleert en zelfs verlaagt bij de meeste mensen die veel gebruik maken van het online medium.

Volgens 65 % zal het tegen het einde van het decennium duidelijk zijn dat het internet geleid heeft tot een betere taalbeheersing en schrijfvaardigheid en zal men ook de kennis beter kunnen weergeven. Daarentegen zegt 32 % dat het internet die vaardigheden zal uithollen. “Er zijn nog altijd veel mensen die bijzonder kritisch zijn over de impact van Google, Wikipedia en andere online instrumenten,” stipt Janna Anderson, directeur van het Imagining the Internet Center, aan.

De onderzoekers verwijzen onder meer naar de technologie-schrijver Nicholas Carr, die anderhalf jaar geleden stelde dat een intensief gebruik van het internet de mogelijkheden van de gebruiker op het gebied van concentratie en diep denken uitholt. Carr, die ook aan het recente onderzoek deelnam, blijft ook nu bij zijn stelling.

Nicholas Carr stelt dat het internet het menselijk brein afleidt van meditatieve of contemplatieve intelligentie en meer in de richting stuurt van louter utilitaire intelligentie. “Wanneer men langs een grote hoeveelheid van stukjes informatie komt, gaat het diepere denken verloren,” meent Nicholas Carr. Volgens Craig Newmark, oprichter van de succesvolle advertentiesite Craigslist, gebruiken mensen het internet echter duidelijk als een aanvulling op hun eigen geheugen. Newmark voert daarbij aan dat het internet onder meer de gedachten of meningen van het individu met feiten kan staven. Hal Varian, econoom bij Google, voegt er aan toe dat de slimste mens van de wereld mogelijk op een boerderij in China of India werkt. Door het beschikbaar stellen van informatie, zullen die mensen volgens Varian de mogelijkheid krijg om hun volle potentieel te realiseren. Dat biedt volgens hem voordelen voor de hele wereld.[Bron]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Zoekmachine

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Het aantal zoekopdrachten naar kunstmatige intelligentie (AI) heeft vorig jaar in Nederland een recordhoogte bereikt. Uit nieuwe cijfers van zoekmachine Google is een toename van 300% te zien sinds 2022 en 670% sinds 20...

Search19.01.2024

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Het nieuwe jaar 2024 staat voor de deur en dat betekent dat een grote groep Nederlanders weer vol goede moed gaat beginnen met hun goede voornemens. Vaak staan doelen op het gebied van fysieke gezondheid bovenaan de lijs...

Advertising28.12.2023

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Dit kan je eraan doen!
Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Vanaf maart 2024 geldt in Europa de Digital Markets Act (DMA) voor techbedrijven als Microsoft, Meta, Apple en Google (Alphabet). Deze wetgeving moet consumenten meer keuzevrijheid garanderen. Zo moeten de grote techbedr...

Online11.12.2023

Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Google bereidt 'DMA'-aanpassingen Chrome browser voor