Online15.06.2021

​Verbouwen en verduurzamen: hoe pak je dat aan?


De huizenmarkt is booming. Nu we meer thuis zijn dan ooit, denken we vaker na over onze eigen woonsituatie. Omdat de huizenprijzen hoog zijn, kiezen veel woningbezitters ervoor om te gaan verbouwen en de woning meteen te verduurzamen. Een slimme zet, maar hoe pak je dat aan? Wij vertellen je meer over de financiële mogelijkheden van verduurzamen.

Verbouwen inclusief verduurzamen

Een goed voorbeeld is het dilemma van Annelies en Kadé, zij leven klimaatbewust in een twee-onder-een-kap woning in Leek. Het hoognodige, zoals dubbelglas en spouwmuurisolatie, hebben ze al in een eerder stadium aangebracht in het huis. Nu ze een aantal jaar verder zijn, hebben ze weer een buffer opgebouwd. Ook hebben ze overwaarde op hun huis. Ze willen de keuken en zolder verbouwen en dan meteen de verduurzaming van hun huis doorzetten. Hoe kunnen ze dat het beste financieren?

Annelies (38 jaar) en Kadé (41 jaar) zijn al 16 jaar samen. Samen hebben ze twee kinderen van 13 en 6 jaar. Kadé kwam op zijn 20e uit Congo naar het Groningse plaatsje Leek. Annelies en Kadé hebben elkaar ontmoet bij de kerk. De vonk sloeg over toen Kadé Annelies ten dans vroeg. Ze hebben 5,5 jaar geleden een jaren ’70 twee-onder-een-kap woning gekocht in Leek. Het huis had achterstallig onderhoud, dus dat hebben ze eerst aangepakt. Ze hebben enkelglas vervangen door dubbelglas en de spouwmuren geïsoleerd.

Ze willen hun keuken moderniseren en kijken of door nieuw ontwikkelde technieken rondom het anders opwekken van energie hun kunnen helpen het huis verder te verduurzamen. In de keuken willen ze hun huidige gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat. En als ze dan toch bezig zijn willen ze op de begane grond de heteluchtverwarming vervangen door vloerverwarming. Daaroverheen willen ze een betonvloer storten. Ze twijfelen nog over een warmtepomp of een warmte-terugwin-systeem. Veel van deze apparaten zijn groot en veel plek is er niet in huis.

Hun huis is 110 m2 en bestaat uit twee verdiepingen en een zolder. Ze willen de zolder aanpakken zodat hun tienerzoon zich hier kan terugtrekken. De zolder is nu nog niet heel geschikt daarvoor. Ze denken aan dakisolatie om de zolder comfortabeler te maken. En door het plaatsen van een dakkapel wordt de ruimte groter en lichter. De dakkapel kan er pas in gezet worden als de ouderwetse geiser is verwijderd. De gasafvoer die vanuit de geiser naar het dak loopt vervalt dan. Dit geeft meer ruimte voor de dakkapel.

Annelies en Kadé vinden het klimaat belangrijk en denken waar het kan na over hun ecologische voetafdruk. Zo hebben ze In de tuin een regenton en planten die insecten aantrekken. Hiermee dragen ze zelf een klein steentje bij aan een duurzame toekomst.

Annelies is coach voor werkende moeders en gezinstherapeut. Ze werkt in loondienst maar ook als zelfstandige. Kadé is leraar Frans op het voortgezet onderwijs. Ze zouden heel graag advies krijgen over de subsidies die ze voor verduurzaming kunnen aanvragen en hoe ze de verbouwing het meest passend kunnen financieren. Gebruiken ze hun spaargeld of verhogen ze de hypotheek op basis van overwaarde? Of een combinatie hiervan?

<i>Annelies en Kade</i>
Annelies en Kade

Maak je woning toekomstbestendig: verbouwen en verduurzamen

In deze huizenmarkt kiezen steeds meer woningbezitters ervoor om toch in de eigen woning te blijven in plaats van te verhuizen. Als je gaat verbouwen, dan is dat een goed moment om de woning een duurzame upgrade te geven. Daar heb je zelf ook profijt van. Wil jij, net als Annelies en Kadé, ook stappen zetten in het verduurzamen van je woning? Of zit je eigenlijk prima in je woning maar vind je duurzaam leven belangrijk?

Energiezuiniger wonen is goed voor de planeet en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Veel huishoudens kunnen winst behalen door het isoleren van bijvoorbeeld ramen, muren en vloeren. Met een goed geïsoleerde woning ben je vaak minder geld kwijt aan stookkosten. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je zelf energie opwekken. Dat kan wel honderden euro’s schelen op je jaarlijkse energiekosten. Bovendien zijn er verschillende subsidies waarop je, afhankelijk van wat je gaat doen en welke voorwaarden daarvoor gelden, aanspraak kunt maken. Om te ontdekken hoeveel je per jaar kan besparen op energie is er de Energie Bespaarcheck van ABN AMRO. Deze tool geeft ook inzicht in de subsidiemogelijkheden.

Verduurzaming financieren

Het verduurzamen van je huis start met het leren kennen van je huis en bekijken wat voor mogelijkheden er nog zijn Daarmee krijg je inzichtelijk welke verduurzaamopties je hebt. Die verduurzaammogelijkheden zijn op verschillende manieren te financieren. Een adviseur van ABN AMRO vertelt: “Ongeveer 70 procent van de mensen wil voor verduurzaming eigen geld gebruiken. Dat kan goedkoper zijn dan lenen. Je adviseur van de bank kan meedenken over de financieringsmogelijkheden, soms kun jeeen deel van de verbouw-/verduurzamingskosten meefinancieren in de hypotheek.”Doe zelf de keuzewijzer en ontdek wat het beste bij jouw situatie past.

Subsidies op isolatie en zonnepanelen

De Nederlandse overheid stimuleert duurzame plannen van consumenten en heeft hiervoor verschillende subsidies in het leven geroepen. Er is een landelijke subsidie voor isolatie vandak, buitenmuren, vloer en ramen. Wanneer je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Dat is de moeite waard! Ook op het arbeidsloon bij isolatie kun je besparen, want er geldt een laag btw-tarief van 9 procent. Als je zonnepanelen op je dak legt, kun je bij de Belastingdienst zelfs 21 procent btw terugvorderen. Er zijn nog meer subsidies, bijvoorbeeld op warmtepompen en zonneboilers. Milieu Centraal heeft ze allemaal op een rijtje gezet.

Bekijk ook deze korte video met een specialist van ABN AMRO en een specialist van Milieu Centraal over waar je moet beginnen als je wil gaan verduurzamen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

[Fotocredits – bildlove © Adobe Stock]

Verder lezen over ABN Amro

In 2023 hebben we ruim 6,6 miljard euro betaald met Tikkies

De populariteit van "stuur je ff een Tikkie" is ook in 2023 verder toegenomen. In totaal is dit jaar al voor ruim 6,6 miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is dus opnieuw verb...

Mobile28.12.2023

In 2023 hebben we ruim 6,6 miljard euro betaald met Tikkies

​Nieuw jaarrecord
Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Had 44% van alle Nederlandse online fraudegevallen voorkomen kunnen worden?

Online fraude blijft een groot probleem. Cybercriminelen worden steeds behendiger, en hebben nu ook krachtige AI tools tot hun beschikking om nog beter voor de dag te komen. Awareness blijft king als het gaat om cybercri...

Cybercrime01.11.2023

Had 44% van alle Nederlandse online fraudegevallen voorkomen kunnen worden?

​Banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles

Sommigen waarschuwen al voor een nieuwe 'toeslagenaffaire', menig ander dat banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles. Verschillende banken bleven aanvankelijk liever ver weg van serieuze pogingen om cr...

Online16.03.2023

​Banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles

Kafkaiaanse reflexen bedreigen ook jouw bankrekening
ABN-AMRO stopt ondersteuning voor passieve betaalwearables

Bijna vier jaar geleden was het nog een gadget dat hoofden deed draaien bij kassa’s. Ik heb het over de betaalwearables van de ABN-AMRO. Je kon kiezen uit verschillende ‘sierraden’ waarmee je dan contactloos kon pi...

Gadgets02.12.2022

ABN-AMRO stopt ondersteuning voor passieve betaalwearables

Vanaf 1 april 2023 werken de sleutelhangers, ringen, armbanden en horloges niet meer
Tikkie Zakelijk: een aparte app voor zakelijke gebruikers

Tikkie komt met een aparte app voor voor bedrijven. Met ‘Tikkie Zakelijk’ beschikken bedrijven voortaan over een eigen app waarmee zij zakelijke Tikkies kunnen aanmaken, versturen en hun klanten snel kunnen laten bet...

Mobile01.12.2022

Tikkie Zakelijk: een aparte app voor zakelijke gebruikers

Tikkie lanceert Groepie: nieuwe functie voor verwerken groepsuitgaven

Betaalapp Tikkie - in 2016 gelanceerd om het betaalverkeer makkelijker te maken - voegt vandaag een nieuwe functie aan de app toe. Met ‘Groepie’ - een handige functionaliteit waarmee meerdere gebruikers groepsuitgave...

Mobile15.08.2022

Tikkie lanceert Groepie: nieuwe functie voor verwerken groepsuitgaven

​Wat kost een zakelijke bankrekening?

Start je binnenkort een eigen bedrijf? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent voordat je begint. Open in ieder geval een zakelijke rekening. Ondanks dat je dit wettelijk gezien niet verplicht bent, kiezen veel star...

DC Business27.05.2022

​Wat kost een zakelijke bankrekening?