Online06.12.2023

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu


Spotify heeft Wrapped, een persoonlijk lijstje met jouw jaar op het platform, maar Tinder heeft Tinder’s Year in Swipe, waarin het in het algemeen uitspraken doet over hoe het jaar wereldwijd op het platform is geweest. Er blijken toch wat aparte trends te zijn geweest, zoals ‘delulu’ en de ‘on’-emoji. Dit is hoe dat werkelijk zit.

Main character energy: alles voor het plot

In Tinder’s Year in Swipe is gekeken naar de profielen van Tinderaars tussen 1 januari en 1 oktober. Hieruit blijkt dat er aardig wat buzzwords rondzingen op de dating-app: delulu, main character energy en always on bijvoorbeeld. Volgens Tinder heeft die main character energy alles te maken met het focussen op de ervaringen en herinneringen tijdens de date en minder het eindresultaat van zo’n date. Kortom, alsof je naar een film kijkt vanuit het perspectief van het hoofdpersonage.

De datingapp ziet ook dat mensen niet meer zo gefocust zijn op de lange termijn. Het idee van ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ blijkt meer naar de achtergrond te gaan. Wereldwijd blijken mensen ook gewoon te daten voor het verhaal en dat is in Nederland niet anders. Het gaat om de ervaring, niet om het vinden van iemand om mee naar het altaar te lopen. Gek genoeg is dat eigenlijk een positieve manier om ernaar te kijken, want zo is een date die misschien zelfs wel tegenviel, toch een leuk verhaal voor later.

Conventionele relatienormen de deur uit

We leven nu dan ook wel in een maatschappij waarin heel vaststaande ideeën over relaties veranderen. Veel jongeren denken toch anders over de conventionele dating- en relatienormen (69 procent van de Gen Z’ers, volgens onderzoek in Engelssprekende landen). Dat past ook wel bij de vraagstukken die er nu zijn rondom hoe je je identificeert: logisch dat daaruit ook vraagtekens voortvloeien over hoe je een relatie wil noemen of wil ervaren. Zelfontwikkeling blijkt vooral van belang te zijn, in plaats van naarstig op zoek te zijn naar dat dekseltje voor op het potje.

Tinder laat weten dat de ‘always on’-emoji de emoji van het jaar is geworden. Deze emoji toont een paarse pijl die twee kanten op wijst met daaronder het woord on!. Iets wat je bijvoorbeeld zegt als je denkt: wij voelen elkaar wel, laten we de volgende stap nemen. Het is ook iets wat je op je profiel zet, dus niet alleen privé tegen iemand zegt, om te laten zien dat je positief en open in het leven staat. Een andere opvallende trend is ‘delulu’, wat refereert aan ‘delusional’, dat idee dat je zo gek op iemand bent dat je alles door een roze bril bekijkt, een soort fantasiewereld. Het schijnt uit de -ook immens populaire- K-pop-scene te komen, waarbij mensen bekritiseerd werden omdat ze alles over ‘hun’ celebs geloofden. In het daten betekent het vooral dat je moet oppassen voor het dromen en fantaseren (de delulu van het daten) en dat je toch ook bewust moet zijn om red flags te kunnen zien. Niet alleen in de ander, ook in jezelf.

Horoscopen en de love language

Tinders functies om horoscopen aan je profiel toe te voegen en je love language openbaar te maken zijn ook populair. Zo zeggen de helft van de mensen die de liefdestaalfunctie gebruiken dat ze ‘tijd samen doorbrengen’ het allerbelangrijkste vinden. Ben je benieuwd naar de verdere trends op Tinder dit jaar? Het is een vrij bizarre opsomming. Oke, de top 10 date-activiteiten zijn vrij saai: je standaard wandelen, bioscoop en uit eten gaan komen daarin voorbij. Maar er zijn ook opvallendere uitkomsten.

Zo zien we dat horrorfilms een extreem populaire interesse zijn, maar bijvoorbeeld ook de dansstijl voguing. Opvallend. Ook het feit dat de aantrekkelijkste interesses anime en manga zijn is iets dat we niet snel hadden verwacht, maar dit is dan duidelijk weer een wereldwijd lijstje: Cheerleading staat op de tweede plaats. Goed om te weten: Tinder geeft aan dat een deel van deze lijstjes is gelokaliseerd (nee, Freek & Suzan zijn nog niet doorgebroken in de VS):

Trending interesses

 1. Horror films
 2. Hip hop
 3. Tennis
 4. Voguing
 5. Hond uitlaten

Aantrekkelijkste interesses

 1. Anime of manga
 2. Cheerleading
 3. Pilates
 4. Koken
 5. LGBTQ+ Ally

Top 10 date-activiteiten

  1. Wandelen
  2. Bioscoop
  3. Concert
  4. Uit eten gaan
  5. Museum bezoeken
  6. Karaoke
  7. Picknick
  8. Borrelen
  9. Biljarten
  10. Festival bezoeken

  Populairste Spotify-artiesten

  1. Taylor Swift
  2. Morgan Wallen
  3. The Weeknd
  4. SZA
  5. Zach Bryan

  Populairste persoonlijkheden

  1. Extravert
  2. Chaotisch
  3. Introvert
  4. Georganiseerd
  5. Life of party

  Populairste profiel-info

  1. Relatiedoelen
  2. Sterrenbeelden
  3. Lengte
  4. Huisdieren
  5. Rookgewoonten

  Populairste celebrities op Tinder

  1. Taylor Swift
  2. Harry Styles
  3. Max Verstappen
  4. Suzan & Freek
  5. Ryan Gosling

  Populairste communicatiestijlen

  1. In het echt
  2. Intense apper
  3. Beller
  4. Slechte apper
  5. Videobeller

  Top Love Languages

  1. Tijd samen doorbrengen
  2. Aanraking
  3. Attente gebaren
  4. Complimentjes
  5. Cadeautjes

  Van Flowers naar kerststerren

  Tot slot doet inderdaad Taylor Swift het goed, maar ook Miley Cyrus’ Flowers was populair en Rihanna deed het mede door haar Super Bowl-optreden zeker niet onverdienstelijk als het gaat om welke nummers er worden toegevoegd aan Tinder-profielen. Maar, nu de kerstdagen eraan komen moeten ze plaatsmaken voor een andere diva: Tinder zegt dat Mariah Careys All I Want For Christmas elke kerst gemiddeld 365 % stijgt in populariteit op profielen. Wel zo toepasselijk natuurlijk, op een datingapp.

  Laura Jenny
  Laura Jenny

  Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

  Verder lezen over Apps

  App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

  Cybercrime15.05.2024

  App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

  En dat in slechts 4 jaar tijd
  Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

  Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

  Online24.04.2024

  Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

  10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

  Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

  Online30.03.2024

  10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

  ​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

  De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

  Online27.03.2024

  ​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

  Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

  Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

  Online25.03.2024

  Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

  ​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

  Het is vandaag de eerste maandag van de maand en dat betekent dat we om 12:00 uur weer kunnen genieten van een wieee-oeeehhh-geluid dat door de straten schalt. Voor sommige toeristen is dat even schrikken, dat testmoment...

  Nieuws04.03.2024

  ​Het einde van een tijdperk: het luchtalarm verdwijnt

  ​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

  Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

  Online06.02.2024

  ​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

  ​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

  RSS-feeds zijn een beetje zoals X/Twitter. Soms zijn ze weer even in trek, soms niet, maar journalisten en nieuwsjunkies gebruiken ze altijd. Echter kan het best nu weer aantrekken, want YouTube heeft besloten om podcast...

  Online10.01.2024

  ​2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?

  Verder lezen over Dating

  Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

  Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

  Online24.04.2024

  Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

  Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

  Tinder wil het makkelijker maken voor je om met anderen te delen wie die leuke dame of heer is waarmee je op date gaat. Het komt met Deel Mijn Date.

  Online22.04.2024

  Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

  Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

  Alicia Framis is verliefd. Haar man is echter geen man van vlees en bloed, het is AIlex, een hologram. De Spaanse artiest is van plan om als eerste vrouw ter wereld met een hologram te trouwen, en dit huwelijk wordt deze...

  Technology16.02.2024

  Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

  Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

  Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

  Online15.02.2024

  Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

  Doe het veilig
  ​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

  Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

  Online06.02.2024

  ​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

  Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

  Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

  Online29.01.2024

  Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

  75% meer dan in 2022
  ​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

  Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

  Online23.01.2024

  ​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

  Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
  ​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

  Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

  Social Media28.11.2023

  ​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

  Verder lezen over Tinder

  Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

  Tinder wil het makkelijker maken voor je om met anderen te delen wie die leuke dame of heer is waarmee je op date gaat. Het komt met Deel Mijn Date.

  Online22.04.2024

  Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

  ​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

  Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

  Online06.02.2024

  ​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

  ​10 manieren waarop Tinder de veiligheid probeert te verbeteren

  Online daten is een geweldige manier om leuke, nieuwe mensen te ontmoeten. Tegelijkertijd kunnen die leuke mensen ook helemaal niet zo tof blijken te zijn. Dating-app Tinder heeft diverse veiligheidsmogelijkheden ingebou...

  Mobile27.04.2023

  ​10 manieren waarop Tinder de veiligheid probeert te verbeteren

  10 datingapps die het compleet anders aanpakken dan Tinder

  Je hoort het vaak als er een nieuwe datingapp wordt gelanceerd: “Voor iedereen die het swipen moe is”, of “Geen zin in eindeloos chatten?” Datingapps die het anders doen Hoeveel Tinder ook gebruikt wordt, het he...

  Online16.02.2023

  10 datingapps die het compleet anders aanpakken dan Tinder

  ​Je kunt nu incognito gaan op dating-app Tinder

  Het is vandaag Safer Internet Day en dat betekent dat er veel aandacht is voor hoe je kunt zorgen dat je veilig blijft wanneer je je op apps of websites begeeft. Tinder doet er ook aan mee, namelijk door een incognitomog...

  Online07.02.2023

  ​Je kunt nu incognito gaan op dating-app Tinder

  Opmerkelijk: Nederlanders daten graag in een museum

  Tinder zegt dat Nederlanders graag op date gaan in een museum. Het is na een drankje doen de meest populaire activiteit om te doen op een date. Dat is niet het enige opvallende aan de date-inzichten over de swipende Nede...

  Online30.11.2022

  Opmerkelijk: Nederlanders daten graag in een museum

  Tinder swipet links op zijn eigen dating-metaverse

  Het datingleven gaat niet altijd over rozen, dat weten Tinder-gebruikers als geen ander, al zijn er ook genoeg Tinder-huwelijken en -baby’s om het tegendeel te bewijzen. In ieder geval gaat het met de datingapp zelf mo...

  Metaverse03.08.2022

  Tinder swipet links op zijn eigen dating-metaverse

  Het gaat niet zo lekker
  ​Zo schrijf je een leuke Tinder-bio voor je datingprofiel

  Geen ONS, alleen sportieve types: veel mensen grijpen hun Tinder-bio aan om te vertellen wat ze willen. Andere mensen proberen het met humor (vrouwen zeggen vaak een man met humor te zoeken), maar gaan daarin weer net ie...

  Lifestyle28.07.2022

  ​Zo schrijf je een leuke Tinder-bio voor je datingprofiel