Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Wil je weten waarom het koud is op de polen, of hoe de ontwikkeling van bepaalde meren of zeeën is geweest? NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.
Earth Copilot
De tool is nog niet live, maar wordt nog ontwikkeld als een samenwerking tussen NASA en Microsoft. Copilot kennen we, dat is de AI-tool van Microsoft, maar Earth Copilot is speciaal gemaakt op basis van de kennis van NASA. Het wordt wel vaak gezien als een ruimtebedrijf, maar uiteindelijk heeft het juist ook heel veel informatie paraat over aarde. Een van de redenen dat het zoveel doet in de ruimte, is juist om op aarde het verschil te maken.
Heel simpel gezegd heb je de database met informatie van NASA, daarover zit dan het AI-sausje van Copilot met daaraan verbonden een AI-chatbot. Zo kun je indirect de database induiken. Je kunt vragen stellen over de luchtkwaliteit, zoals hoe de vulkaan eruptie op IJsland daarop invloed had voor de rest van Europa, of je kunt vragen wat een bepaalde orkaan voor impact heeft gehad in een bepaalde regio.
Microsoft zegt: “Voor velen vereist het vinden en extraheren van inzichten het navigeren door technische interfaces, het begrijpen van gegevensformaten en het beheersen van de fijne kneepjes van geospatiale analyse – gespecialiseerde vaardigheden die maar weinig niet-technische gebruikers bezitten. AI zou dit proces kunnen stroomlijnen, waardoor de tijd om inzichten te verkrijgen uit gegevens van de aarde wordt teruggebracht tot een kwestie van seconden.”
NASA en Microsoft
Het zou fantastisch zijn als het ook meteen visueel kan vertellen, dat je het als een soort Google Maps gebruikt, of Google Earth, maar dan met de informatie en mogelijkheden van AI en NASA. Alleen ja, een samenwerking aangaan met Microsoft betekent waarschijnlijk dat een echte samenwerking hiervoor tussen Google en NASA er niet inzit. Op dit moment wordt het bovendien nog niet beschikbaar gemaakt voor iedereen: het is alleen voor wetenschappers van NASA. Wanneer het voor iedereen beschikbaar komt is nog onduidelijk.
In de tussentijd hebben we geprobeerd hoe ver we komen met zulke vragen bij ChatGPT, maar dat stelt toch wat teleur: “De vulkaanuitbarstingen op IJsland, zoals die van de Eyjafjallajökull in 2010, kunnen aanzienlijke invloed hebben op de luchtkwaliteit in Europa. De belangrijkste effecten van een vulkaanuitbarsting op de luchtkwaliteit komen door de uitstoot van verschillende stoffen zoals as, zwaveldioxide (SO₂), en andere gassen. Hier zijn de voornaamste invloeden die een uitbarsting op de luchtkwaliteit kan hebben.“
Je kunt je voorstellen dat NASA niet met een ‘kunnen hebben’ komt, maar met meer feitelijke informatie, misschien zelfs wat cijfers, om aan te tonen wat er dan precies is veranderd, in plaats van wat er eventueel mogelijk is. Reden dus om die tool voor iedereen beschikbaar te willen zien.
Verder lezen over NASA
Technology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Wetenschap
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Technology30.09.2024