Online30.03.2017

Hoe bescherm je in Nederland je privacy op het internet


Nederlandse internetproviders moeten toestemming vragen om jouw gegevens te verkopen.

Internetproviders mogen in de VS zonder toestemming jouwbrowsergeschiedenis en het gebruik van apps doorverkopen aan derden.

Het Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben hun goedkeuring gegeven voor een omstreden wetsontwerp. Internetproviders mogen voortaan in de VS weer de browse-geschiedenis en het app-gebruik van hun klanten zonder verdere toestemming verkopen. Onder Obama werd een jaar geleden door de FCC afgesproken dat deze informatie alleen mocht worden verkocht met toestemming van de gebruiker, maar dat is nu – permanent – teruggedraaid.

Slecht nieuws voor je privacy voor zover je browse-gedrag toch al niet via cookies en andere middelen door derden wordt opgeslagen. Het is de schimmige wereld van data, internet en wetgeving die voor de meeste mensen hun pet te boven gaat, dus laten de meeste mensen het maar gaan.

De grotere gedachte achter het vrij laten verhandelen van de browse-geschiedenis van internetgebruikers is dat bedrijven als Google en Facebook wel vrij gebruik kunnen maken van je internet-gedrag zolang je bent ingelogd met o.a. als doel hun advertentiemodellen succesvoller te exploiteren. Het vrij verhandelen van deze data moet de grote internetproviders als Comcast in de VS ook die mogelijkheid bieden en dat zonder toestemming.

De grote vraag is of wij in Europa ook een dergelijke wet er doorheen zouden kunnen krijgen. Waarschijnlijk niet, daar zijn wij te kritisch en te eigenwijs voor. De overheden proberen hier juist de privacy te beschermen. Providers mogen overigens wel degelijk deze data verkopen als zij hiervoor toestemming hebben gekregen van de gebruiker, ook in Europa.

Het onderwerp privacy verdient eigenlijk permanente aandacht ondanks de complexiteit van het onderwerp. Toch zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je eigen privacy beter te beschermen.

3 Tips voor meer privacy

  • Plak je camera op je laptop af
  • Installeer VPN op je computer
  • Gebruik de Opera browser

Plak je camera af

Als Mark Zuckerberg zijn webcam en microfoon al afplakt, zijn er geen redenen om hem niet na te doen. De oprichter van Facebook wil voorkomen dat hackers kunnen meekijken en/of luisteren naar wat er bij jou in huis gebeurt. Iedereen zal zeggen: “waarom bij mij, ik heb niets te verbergen”, maar zodra het inbrekersgilde over moderne middelen gaat beschikken is het allemaal niet zo heel moeilijk meer. Je wil daarnaast niemand de mogelijkheid bieden om mee te kijken in jouw huis.

Installeer VPN op je computer

Wie anoniem gebruik wil maken van het internet kan het beste een VPN-verbinding gebruiken. Je provider ziet als enige dat je daar gebruik van maakt. Verder ben je zo anoniem als het maar kan. Met VPN beschik je over je eigen Virtual Private Network. Het grote voordeel is dat niemand meer mee kan kijken doordat de verbinding is versleuteld. Het betekent dat je onzichtbaar bent, ook als je ergens gebruik maakt publieke wifi. VPN is ook handig als je in het buitenland naar je Nederlandse Netflix-account wilt kijken.

Naast betaalde VPN-diensten zijn er zijn ook veel gratis aanbieders. Die keuze moet jezelf maken, al zullen wij altijd adviseren om een betaald account te nemen bij een erkende VPN-aanbieder. Gratis aanbieders zullen namelijk doorgaans ook je data mogen verkopen volgens de kleine lettertjes.

Gebruik van de Opera-browser

Webbrowser Opera is vooralsnog de enige browser met een ingebouwde VPN-dienst waarmee je versleuteld en anoniem kunt surfen zonder bijkomende kosten. De optie om gebruik te maken een VPN-verbinding kun je aanzetten in de preferences (voorkeuren) van de browser. Als service maakt Opera gebruik van de VPN-dienst SurfEasy, een bedrijf wat door Opera een paar jaar geleden werd overgenomen. Of Opera op alle plekken in de wereld werkt is alleen niet helemaal duidelijk.

[Afbeelding © sv_production – Fotolia]

De settings in Opera om VPN in te schakelen
De settings in Opera om VPN in te schakelen
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Verder lezen over Security

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

Er verschijnt dagelijks ransomware. ShrinkLocker is de nieuwe 'ster', het maakt misbruik van een belangrijk onderdeel van Windows: BitLocker.

Cybercrime29.05.2024

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Dell heeft een beveiligingsincident gehad. Het is nog wat onduidelijk wat er nu precies is buitgemaakt en waarom.

Cybercrime10.05.2024

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik