​Handig: Google Meet gooit je uit de vergadering als hij klaar is

​Handig: Google Meet gooit je uit de vergadering als hij klaar is

Vorig artikel Volgend artikel

Het is altijd een beetje awkward: zit je in een vergadering met tien mensen, wil je net even koffie inschenken als iemand afrondt. Je bent niet bij je laptop in de buurt en als je er eenmaal weer op kijkt dan zie je dat er nog één andere collega inzit. ‘Euh, dag he?’ En afsluiten. Je kunt je erg betrapt voelen op dat moment: het lijkt zo immers net alsof je de meeting aanzet en helemaal niet oplet.

Google Meet

Dit soort ongemakkelijke momenten worden binnenkort voorgoed verleden tijd, want Google presenteert een nieuwe functie voor Google Meet. Wanneer de meeting is afgelopen en jij zit er nog in, vraagt hij aan je of je er nog bent. “Ben je er nog? Je bent hier de enige, dus deze call eindigt in minder dan twee minuten. Wil je in de call blijven?” vervolgens krijg je twee opties: in de call blijven of afsluiten. Vind je deze bemoeienis van Google maar niets, dan kun je de pop-up ook uitschakelen, namelijk via de algemene instellingen van Google Meet. Let wel, deze pop-up komt alleen als je alleen over bent gebleven in de meeting.

De pop-up doet er wel even over om te verschijnen: je krijgt vijf minuten om zelf op te merken dat je maar in je up in het gesprek zit. Ben je zodanig niet aan het opletten dat je die hele pop-up niet ziet, dan zal Google de call na zeven minuten alsnog afsluiten (dus inderdaad twee minuten nadat de pop-up verschijnt). Het maakt daarin niet uit of je bijvoorbeeld op de camera te zien bent of niet. Het doel van Google is om te zorgen dat er niet per ongeluk toch audio of video wordt gedeeld die niet de bedoeling was, omdat je niet door had dat de meeting nog aan was.

Google ben je er nog

Ben je er nog?

Dat klinkt onlogisch: je bent nog alleen, dus met wie wordt dat dan gedeeld? Maar het kan natuurlijk voorkomen dat iemand anders per ongeluk de meeting nog een keer aanklikt en dan precies ziet hoe je je vingers zit af te likken na een reep chocolade of hoe je hele verhandelingen houdt tegen je kat. We zijn immers zoveel gaan videobellen door het thuiswerken en nu hybride werken, dat we soms niet meer in de gaten hebben wanneer de webcam al dan niet aanstaat.

De update komt vanaf 11 april naar Google Meet, maar het kan enkele weken in beslag nemen voor iedereen is voorzien van de update. Ook opvallend: in eerste instantie werkt het op desktop en Apple-toestellen, met een latere uitrol op Android-telefoons, terwijl dat nota bene het besturingssysteem van Google is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...