Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel


Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle gevallen overtreft het aantal mannelijke deelnemers op erotische datingsites het aantal vrouwelijke deelnemers met een gigafactor. In het licht van de beoogde verdienmodellen wordt daarover vanzelfsprekend geen enkele klaarheid gegeven.

De weinige dames die überhaupt intrinsiek geïnteresseerd waren, zijn waarschijnlijk acuut weer vertrokken na de stortvloed aan berichten die ze als gevolg hiervan ongetwijfeld ontvingen. Het bestaansrecht van erotische datingsites lijkt derhalve grotendeels gebaseerd op misleiding en het binnenharken van zoveel mogelijk betalende mannelijke deelnemers. Op geen enkele wijze staat het verlenen van een betrouwbare datingservice daarbij centraal.

Voornaamste onderzoeksindicatie vormde het feit dat ik met exact dezelfde vormgegeven betaalde premium profielen op twee reguliere datingsites gemiddeld honderden views per maand van dames noteerde, terwijl ik op drie verschillende erotische datingsites gemiddeld minder dan 3 views per maand noteerde. Mijn objectieve onderzoeksresultaten richtten zich overigens slechts op vrijblijvende views, geenszins op concrete contactverzoeken.

Mijn premium profielen had ik zodanig ingericht dat ze casual ontmoetingen in combinatie met fysieke aantrekkingskracht en erotische dating centraal stelden. Op zo’n manier beschreven dat ik niet van de betrokken reguliere datingsites werd geweerd vanwege de regels met betrekking tot expliciete erotische content.

Categorie I: Erotische datingsites die regelmatig offline adverteren

Mijn onderzoeksconstateringen golden een aantal erotische datingsites die gebruik maken van offline adverteren om het zoeken en vinden van erotische dates te promoten. In het kader van persoonlijke nieuwsgierigheid en uiteraard een stukje onderzoek (ahum…) heb ik ze in de afgelopen jaren voor minimaal 6 maanden met vergelijkbare premium-abonnementen uitgeprobeerd.

Je zou in eerste instantie verwachten dat bedrijven met reclamespotjes op radio, tv en herkenbare reclames op publieke billboards trachten een serieuze prestatie te leveren. Niets lijkt echter minder waar, hun verdienmodellen lijken er bij uitstek op gebaseerd om zoveel mogelijk mannen te misleiden en te strikken om te betalen. Op grond van talloze reviews van gebruikers van bovenstaande erotische datingsites worden mijn onderzoeksconstateringen op vrijwel alle vlakken bevestigd.

De enige garantie die de bovenstaande erotische datingsites wel lijken te bieden is dat er geen sprake lijkt te zijn van fakereacties. Met andere woorden: je wordt niet expliciet verleid tot het nemen van een premium-abonnement door uitgelokte en ‘afgeschermde’ reakties van zgn. geïnteresseerde profielen. Dit lijkt een uitvloeisel dat rechtstreeks samenhangt met het veelvuldig offline adverteren. Hoogstwaarschijnlijk dient dat een bepaalde impliciete gedragsregel binnen adverteerdersland, vermoed ik zo maar?

Weliswaar word je op allerlei andere manieren verleid tot het aangaan van een abonnement, met name door de afscherming van verschillende cruciale functies om daadwerkelijk contacten te kunnen leggen. Dit valt op zichzelf echter nog onder een vorm van slimme marketing te scharen.

Oplichting en fraude met premium-abonnementen

Neem je echter een premium-abonnement dan valt al vrij snel op dat je niet of nauwelijks views krijgt. Na enige tijd begint tevens op te vallen dat de profielen waarop je reageert, zelden of nooit terugreageren en dat er over een periode van een half jaar eigenlijk niet of nauwelijks nieuwe profielen van dames verschijnen. Op grond hiervan durf ik wel te stellen dat meer dan 90% van de sowieso al schaarse profielen van dames verlopen of fake is.

Blijkbaar laten de beheerders alle ooit aangemaakte vrouwelijke profielen permanent staan, zodat het lijkt alsof de erotische datingsite daadwerkelijk iets te bieden heeft. Wanneer het profiel daarnaast is voorzien van een duidelijk herkenbare foto, dan mag je sowieso al aannemen dat het profiel volledig fake is. Weinig zelfbewuste vrouwen zouden namelijk een herkenbare foto gebruiken op een erotische datingsite, laat staan achterlaten als ze het account niet meer actief gebruiken.

De eerder benoemde erotische datingsites lijken zich hiermee nadrukkelijk over de grens van slimme marketing te begeven en zich schuldig te maken aan zowel oplichting als fraude. Oplichting, omdat ze met name mannelijke deelnemers geenszins bieden wat ze beloven. Fraude, omdat ze hoogstwaarschijnlijk zonder toestemming foto’s van onbekende vrouwen gebruiken binnen hun verlopen of fakeprofielen.

Categorie II: Erotische datingsites met betaalde credits voor extra opties

Meerdere erotische datingsites daarentegen die werken met betaalde credits voor extra opties, zoals het benaderen van extra profielen of het versturen van meer berichten, bedienen zich hoofdzakelijk van fakeprofielen en fakereacties. Dit blijkt duidelijk uit eerder gedane onderzoeken en tevens uit talrijke online reviews.

Deelnemers geven daarbij nadrukkelijk aan dat ze zo lang mogelijk aan de praat werden gehouden, maar dat dit zelden of nooit tot concrete ontmoetingen heeft geleid. Vermoedelijk is er hierbij sprake van profielen gegenereerd en bijgehouden door de beheerders van de datingsite zelf. Vanzelfsprekend zijn er ook mengvormen van de categorieën I. en II. mogelijk.

Het verdienmodel lijkt volledig gebaseerd op het spenderen van zoveel mogelijk betaalde credits via de datingsite of -app. Fakeprofielen en fakereacties drijven dit verdienmodel, zoals je je goed kunt voorstellen. Hiernaar heb ik zelf overigens geen nader onderzoek gedaan, omdat de uitkomsten van eerdere gedane onderzoek(en) door consumentenprogramma’s (o.a. Radar, Kassa) al volstrekt verhelderend zijn.

Deze categorie van erotische datingsites heeft er daarnaast een handje van om zgn. objectieve vergelijkingsites in het leven te roepen, die – je raadt het nooit – meestal één onvermoede en relatief onbekende datingservice als de absolute nummer één kwalificeren. Dit betreft dus eigenlijk niets anders dan verhulde advertentieruimte. Je kunt ze vrij gemakkelijk herkennen aan de curieus vormgegeven URL’s.

Waarom handhaaft de Autoriteit Consument & Markt niet?

Je vraagt je hardop af waarom de Autoriteit Consument & Markt niet ingrijpt op dergelijke overduidelijke oplichtings- en fraudepraktijken? Ik vermoed derhalve dat de ACM (erotische) dating onvoldoende serieus neemt. Dit is natuurlijk volstrekt laakbaar, omdat oplichting binnen erotische datingservices in het algemeen een groeiend maatschappelijk probleem is. Op het aanpakken van dergelijke criminele verdienmodellen zou geen enkel taboe mogen rusten.

Kans op betekenisvolle contacten lijkt met name voor mannen vrij klein

Mijn onderzoeksconstateringen betekenen natuurlijk niet dat er geen betekenisvolle contacten uit het gebruik van erotische datingsites kunnen ontstaan. Daarentegen betekent het wel dat de kans op betekenisvolle contacten met name voor mannelijke deelnemers vrij gering is.

En stel nu dat je toch een reaktie krijgt die bijna te mooi is om waar te zijn, deel dan onder geen beding blootfoto’s of blootvideo’s met mensen die je nog nooit of te nimmer hebt ontmoet, getuige bijgaand krantenartikel!.

[Fotocredits – Angelov © Adobe Stock]

Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Dating

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Tinder wil het makkelijker maken voor je om met anderen te delen wie die leuke dame of heer is waarmee je op date gaat. Het komt met Deel Mijn Date.

Online22.04.2024

Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date

Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

Alicia Framis is verliefd. Haar man is echter geen man van vlees en bloed, het is AIlex, een hologram. De Spaanse artiest is van plan om als eerste vrouw ter wereld met een hologram te trouwen, en dit huwelijk wordt deze...

Technology16.02.2024

Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Terwijl Bumble net bekend heeft gemaakt dat het AI gaat inzetten om nep-accounts op te sporen, heeft Tinder duidelijk een heel andere richting gekozen. Het wil dat gebruikers een beetje normaler met elkaar praten en komt...

Online06.02.2024

​Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022
​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

Spotify heeft Wrapped, een persoonlijk lijstje met jouw jaar op het platform, maar Tinder heeft Tinder’s Year in Swipe, waarin het in het algemeen uitspraken doet over hoe het jaar wereldwijd op het platform is geweest...

Online06.12.2023

​Tinder in 2023: we houden van anime en.. delulu

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Worden we bespied via pushmeldingen op onze smartphones?

In een brief aan het Amerikaanse ministerie van justitie claimt de Amerikaanse senator Ron Wyden dat buitenlandse overheidsfunctionarissen smartphone gebruikers bespieden via pushmeldingen die zij van apps op hun telefoo...

Mobile07.12.2023

Worden we bespied via pushmeldingen op onze smartphones?

Verder lezen over Security

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Dell heeft een beveiligingsincident gehad. Het is nog wat onduidelijk wat er nu precies is buitgemaakt en waarom.

Cybercrime10.05.2024

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Wachtwoorden vormen de basis van ons digitale leven, maar ze dienen ook als toegangspoort voor cybercriminelen om in te breken in gevoelige persoonlijke informatie.

Cybercrime02.05.2024

World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn