Dieren zijn drugs op het darkweb

Dieren zijn drugs op het darkweb

Vorig artikel Volgend artikel

Serval ontsnapt, cobra ontsnapt: je hoort af en toe verhalen over vermiste dieren in Nederland, waarvan je je afvraagt: ‘Waarom heb je zo’n dier?’ Het is in ons land niet heel normaal om exoten in huis te hebben, maar toch wordt er wel veelvuldig mee gehandeld op het darkweb. Dat is echter niet zozeer voor gezelschap in huis. Op het darkweb blijken dieren vooral drugs te zijn.

Exoten op het darkweb

Even een hamster of kip kopen op Marktplaats kan altijd, maar wil je iets exotischer, dan moet je al snel kijken op het minder legale deel van het internet: het darkweb. Je vindt hier een vrij levendige handel in allerlei beesten, maar dat is dus niet per se voor circussen of mensen die thuis illegaal een bepaald dier willen houden. Het blijkt zelfs niet te zijn voor geneeskrachtige werkingen (vooral in Aziatische landen worden onderdelen van bijvoorbeeld tijgers en neushoorns in verband gebracht met geneeskunde). Het gaat om drugs.

Dieren zijn vooral drugs op het darkweb. Er wordt gehandeld in levende, wilde organismen voor de geestverruimende werking die de diertjes bieden. In het blad People & Nature is een studie gepubliceerd over het darkweb en waarom dieren daar vooral te vinden zijn. Op anonieme handelsplaatsen in deze ‘krochten’ van het internet was in eerste instantie eigenlijk alleen wat handel te vinden rondom handtassen van slangenleer en de ivoren slagtanden van olifanten. Inmiddels is er echter dankzij deze uitgebreide studie een veel duidelijke plaatje van dieren op het darkweb en die is dus ook nog eens verrassend: het gros van de dieren is er niet voor decoratie.

Geestverruimende dieren

Er werd gekeken hoe er tussen 2014 en 2020 op het darkweb werd gehandeld. Wat bleek? De onderzoekers konden 51 marktplaatsen vinden waarop 153 verschillende diersoorten (maar ook planten en schimmels) werden verhandeld. Tegen Scientias zegt onderzoeker Philip Cassey dat het team vooral dacht te stuiten op de handel is ivoor, schubben en levende dieren als exotisch huisdier, maar de focus op dieren bleek dus een heel andere richting in te gaan. Veel planten, schimmels en dieren worden om geestverruimende redenen aangeboden, zoals de Mimosa Tenuiflora en de Coloradopad. Die laatste is wel een bekende: je ziet in de krant regelmatig berichtgeving over mensen die kikkers likken: wel, dat is vaak dit exemplaar. Het gif dat uit zijn poriën komt heeft bestanddelen die je heerlijk psychedelisch maken.

Een opvallend bijverschijnsel bij dit onderzoek is dat de handel in dieren op het darkweb op zich niet heel extreem is, wat de onderzoekers wijten aan het tekort aan wet- en regelgeving hieromtrent. In Nederland is het sinds er een nieuwe huisdierenlijst is samengesteld door de overheid wel iets beter gesteld qua regels, maar wereldwijd mag er zeker meer actie worden ondernomen op het beschermen van de veiligheid van exoten. Hoewel er tegelijkertijd dan dus wel weer een stijging in handel te zien zal zijn op het darkweb. Of ze nu geestverruimend zijn of niet..

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...