Online14.06.2024

De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!


Comfortfood is ultrabewerkt voedsel waarvan de verschillende ingrediënten zo op het oog nauwelijks nog te herkennen zijn. Gebruikte ingrediënten zijn doorgaans op een industriële wijze opgewerkt om bepaalde wenselijke bestanddelen of structuren te verkrijgen.

Daarbij worden vitaminen als gevolg van hun relatieve kwetsbaarheid volkomen kapot geraffineerd. Vanwege de hoge mate van raffinage verliezen voedingsvezels en essentiële voedingsstoffen het bovendien verhoudingsgewijs van koolhydraten, vetten, oliën en eiwitten. Deze laatsten leveren namelijk meer calorieën en dus een hogere kostprijs per kilogram gewicht op.

Comfortfood wordt vooral gekenmerkt door de talrijke toevoegingen van hulpstoffen, E-nummers, suikers, kunstmatige zoetstoffen, vetten, oliën of zout. Voorbeelden van comfortfood die beter geen onderdeel uit kunnen maken van jouw dagelijkse voedingspatroon zijn o.a. alcoholische dranken, frisdranken, vruchtensappen, energiedranken, chips, zoutjes, sauzen, gefrituurde snacks, cakes, koeken, snackfood, repen, snoepgoed, etcetera.

Hieronder volgt een overzichtelijk 123’tje van de drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood.

1. Comfortfood is letterlijk gericht op kwantiteit van consumeren

Comfortfood is er letterlijk op gericht om per keer zoveel mogelijk van te consumeren op de meest handzame of hapklare manier. Niet zelden is comfortfood hiertoe óf vloeibaar óf relatief zacht om makkelijk weg te kunnen drinken, slikken of happen. Voedingsvezels stimuleren zoals iedereen weet de interne verzadiging…..daarom zitten die er nauwelijks in…..

Daarnaast is comfortfood vrijwel altijd te zoet, te vet of te zout teneinde de smaakervaring te maximaliseren. De overdaad aan verzadigde vetten is vaak het resultaat van het gebruik van relatief goedkope dierlijke of plantaardige grondstoffen met ongunstige verhoudingen qua verzadigde en onverzadigde vetzuren. Ook worden verzadigde vetten soms extra toegevoegd om het geheel een stevigere consistentie of bite te geven.

2. Comfortfood vertegenwoordigt de grootste reclamebudgetten

De absolute meerderheid van alle voedselreclames richt zich op comfortfood. Daarmee wordt naast een voedselproduct vaak tegelijkertijd een slanke en actieve levensstijl getoond. Je wordt hiermee dus onbewust een droom ingelokt, welke op de langere termijn kan ontaarden in een nachtmerrie voor jouw gezondheid.

3. Comfortfood veroorzaakt de meerderheid van hart-, vaat-, lever- en nierziekten

Ultrabewerkt voedsel in het algemeen en comfortfood in het bijzonder kunnen bij veelvuldig en langdurig gebruik leiden tot hart- en vaatziekten (vet, suiker, zout), overgewicht, obesitas (suiker, vet), diabetes type 2 (suiker), nierfalen (suiker, zout) of levercirrose (suiker, alcohol).

Er is binnen onze westerse cultuur bijna niemand die zich niet zo nu en dan door comfortfood laat verleiden. Op zichzelf geen punt, zolang het maar bij uitzonderingen blijft. Als comfortfood echter onderdeel uit gaat maken van jouw vaste voedingspatroon, dan begeef je je wel degelijk binnen een gevarenzone.

Je kunt nu wel denken, ik heb toch nergens last van, maar serieuze gezondheidsklachten treden meestal pas op na jouw 45e levensjaar. Eerder als je een grote innemer van comfortfood bent. En meestal te laat om jouw levensstijl nog makkelijk aan te kunnen passen. Overgewicht en obesitas melden zich namelijk wel al vele decennia eerder!

Eerder schreef ik al een artikel over de gevaren van crashdiëten en lightproducten. Wil je daarentegen meer weten over de gevaren van ultrabewerkt voedsel in het algemeen? Dat kun je onder andere hier lezen.

[Fotocredits – Irina Ukrainets © Adobe Stock]
Art Huiskes
Art Huiskes

Art ziet zichzelf als onderzoeksjournalist en doorgrondt het liefst thema's die anderen volgens hem laten liggen. Verklarende en verdiepende artikelen vormen zijn stijl. Hij schuwt ingewikkelde materie daarbij niet.

Verder lezen over Food

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten