Online03.12.2023

AI en muziek: wat artiesten doen met kunstmatige intelligentie


Er zijn weinig haat-liefde-verhoudingen zo duidelijk als bij kunstmatige intelligentie en muziek. Enerzijds zorgt het ervoor dat artiesten keihard worden genept, anderzijds zien we ook dat muziek juist mogelijk wordt door AI.

AI-Edith Piaf

Warner Music maakt nu bijvoorbeeld een film over de Franse zangeres Edith Piaf, die niet in deze vorm mogelijk was zonder kunstmatige intelligentie. Het gaat om een biopic over haar leven en hierin wordt geen actrice ingezet, maar AI om de Franse zangeres tot leven te laten komen. Waarschijnlijk voel je het al: dat is ingewikkeld. Enerzijds doet het denken aan het protest van acteurs eerder dit jaar, om de inzet van AI boven acteurs. Anderzijds is het natuurlijk ook ingewikkeld om iemand die dood is als een soort zombie weer tot leven te wekken.

Toch kan het werken: de stem van kok Anthony Bourdain in zijn eigen documentaire werkte goed en ook die was met AI gemaakt. Daar was het alleen een stem: hoe zit dat met iemand echt op beeld laten zien? We weten nog niet precies hoe Warner het gaat aanpakken, maar er komt dus wel degelijk een AI-Edith. En de vraag is: hoe ver kan dat gaan? Kunnen we straks ook weer nieuwe muziek van de zangeres verwachten, terwijl ze inmiddels al vele jaren niet meer onder ons is? Waar trek je die grens?

Auteursrechtelijke problemen

Nu heeft Warner Music voor de AI-animatie van Edith Piaf wel toestemming gevraagd -en gekregen- van haar nabestaanden, maar ook dat is vrij heftig: hoe bepaal je zoiets voor iemand die er niet meer is, en die in haar leven nooit deze technologieën gekend heeft en er dus ook geen mening over kon hebben? Plus: hoe zorg je dat je het zo echt mogelijk maakt: weet je immers wat iemand heeft gezegd, gedaan, hoe hij of zij bewoog in een situatie. Je koorddanst over een dunne lijn. Maar tegelijkertijd is dat ook juist waar AI voor is: je kunt ook een animator aan de slag zetten, maar AI heeft juist als bijzondere eigenschap dat het van alles kan leren over hoe iemand beweegt op basis van oude beelden, waardoor het op die manier een levensechte kopie kan maken.

Qua muziek maken is AI ook een zege en een vloek: Universal Music sleept Anthropic bijvoorbeeld voor de rechter omdat de chatbot nieuwe muziek maakt, die helaas wel erg lijkt op die van echte artiesten. Het gaat dan om chatbot Claude (wat gezien onze nieuwe Nederlandse artiest Claude ook wel iets ironisch heeft) die auteursrechtelijk beschermd materiaal zou kopiëren en verspreiden. Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish zijn artiesten die onder het Universal-label vallen en waarschijnlijk is het ook hun muziek die wordt ‘nagedaan’ door de AI. Eerder ontstonden er ook al samenwerkingen tussen The Weeknd en Drake, terwijl de twee heren al een tijdje niet samen een studio zijn ingedoken: ook hier is sprake van AI om ‘nieuwe’ muziek te creëren en die wordt door artiesten niet op prijs gesteld.

Goedkoper en sneller clips maken

Maar er zijn ook veel artiesten die baat hebben bij AI. Within Temptation heeft meerdere video’s gemaakt met AI, waaronder de clip voor Bleed Out, die je in dit artikel kunt bekijken. Hoewel de band hoopt dat er binnenkort wat meer wet- en regelgeving rondom AI is en dus iets meer duidelijkheid over wat mag en niet, ziet het ook voordelen. En die gebruikt het dus ook in zijn nieuwe clip. Mede omdat het normaliter veel duurder zou zijn om de videoclips te maken op de manier die nu met AI wel kon. Videoclips die normaal ook veel later pas zouden komen omdat het met de hand animeren veel meer tijd kost. Within Temptation is niet de enige Nederlandse band die er heil inziet. Ook dj Don Diablo maakte een clip aan de hand van kunstmatige intelligentie. Rapper Snelle presenteerde laatst zijn nieuwe album met een AI-video.

Het nieuwe nummer van The Beatles had er ook niet kunnen zijn zonder AI. Ook die vind je in dit artikel. 50 jaar nadat de band uit elkaar ging maakt ‘het’ nu toch een liedje. Now and Then werd gezongen door John Lennon voordat hij doodging en nadat Paul McCartney de demo in 1994 ontving van Yoko Ono was er nog een poging het op te nemen en af te maken. Maar de kwaliteit zorgde ervoor dat dat niet doorging. Nu, mede dankzij AI, kon dat heuglijke moment van het releasen van een nieuwe single toch nog doorgaan, ook al is er inmiddels helaas nog een Beatle ontvallen.

Het is natuurlijk wel bijzonder dat er op deze manier toch nog een nummer van de Beatles gemaakt kan worden, en het is ook wat meer geaccepteerd omdat AI nu zorgt dat de kwaliteit beter wordt, in plaats van dat het met compleet nieuwe muziek komt. Maar, zoals Within Temptation al stelt: wet- en regelgeving is wel nodig om AI wat meer van een kader te voorzien. Dat is beter voor de artiesten, voor de fans en uiteindelijk dus ook voor de muziekindustrie zelf.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Humane heeft zichzelf te koop gezet na slechte ontvangst Ai Pin

Humane, het bedrijf achter de Ai Pin, is te koop. Het vindt zichzelf wel 1 miljard dollar waard, ondanks dat het een product heeft neergezet dat wat minder positief werd ontvangen.

Gadgets22.05.2024

Humane heeft zichzelf te koop gezet na slechte ontvangst Ai Pin

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

Scarlett Johansson is boos. OpenAI heeft voor zijn ChatGPT-stem Sky een stem gekozen die erg lijkt op haar vertolking in Her. Nu is Sky er (tijdelijk) niet meer.

Online21.05.2024

OpenAI stopt tijdelijk met Sky omdat Scarlett Johansson boos is

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

Net als in de wereld van smartphones worden ook fotocamera's voorzien van AI-snufjes, zo ook de aankomende Canon-camera.

Gadgets15.05.2024

De nieuwe Canon EOS R1 moet het sportfans makkelijker maken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

In het steeds veranderende landschap van kunstmatige intelligentie neemt conversational-AI een belangrijke plek in. Het aantal spraakinteracties groeit gestaag, waarbij ze naadloos worden geïntegreerd in alledaagse taken, zoals het samenwerken in teamgesprekken.

Technology15.05.2024

De verschuivende dynamiek binnen virtuele assistenten: Collegiale AI en verder

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Terwijl Googles ontwikkelaarsconferentie I/O vandaag start, probeerde OpenAI met de aankondiging van GPT4o vast de spotlight te stelen. Deze ‘omni’-versie van het nieuwe taalmodel is gratis en voor iedereen beschikbaar. Bovendien is het niet gewoon een soort ChatGPT dat je al kent.

Online14.05.2024

OpenAI komt met GPT-4o: AI-taalmodel à la Her

Verder lezen over Music

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

​Vinyl blijft het winnen van CD’s: dit is waarom

Vinyl doet het in Nederland al een tijdje beter dan de compact disc, de CD, maar in de Verenigde Staten is dat pas twee jaar het geval. Vorig jaar werd er zelfs dubbel zoveel dollars gespendeerd aan platen versus cd’tj...

Gadgets26.03.2024

​Vinyl blijft het winnen van CD’s: dit is waarom

Lekker analoog
Fans van Taylor Swift zorgen voor aardbeving

De Eras-tour van Taylor Swift staat nu op Disney+ en dat is een bijzonder concert. Niet zozeer omdat Swift nou zo bijzonder is, want deze Person of the Year is vooral een popzangeres, maar wel eentje die veel mensen raak...

Entertainment15.03.2024

Fans van Taylor Swift zorgen voor aardbeving

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

Terwijl mensen inmiddels steeds vaker afhaken van Spotify omdat het zijn belofte op Hi-Fi maar niet waarmaakt, zien we dat Spotify wel met allerlei andere zaken blijft komen. Denk aan een medium om je levensvragen te bea...

Online13.03.2024

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Frankrijk kondigde eind vorig jaar een nieuwe belasting aan, waarop Spotify meteen besloot zijn support voor verschillende muziekfestivals in te trekken. Maar nu merken de gebruikers van Spotify direct hoe vervelend die...

Entertainment08.03.2024

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Hoeveel is nog onbekend

Verder lezen over Muziek

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

Billie Eilish, CAKE, J Balvin, Imagine Dragons, Jadakiss, Katy Perry, Kim Petras, Pearl Jam: allemaal staan ze op een brandbrief tegen AI. Kunstmatige intelligentie maakt veel mensen in vooral de creatieve industrie bang...

Online03.04.2024

Na wetenschappers nu ook AI-brandbrief vanuit muziekindustrie

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Apple Music heeft van alle muziekstreamingdiensten de meeste opties voor audio. Je kunt lossless luisteren, maar ook spatial. Die laatste categorie zou Apple duidelijk wat groter willen maken: het biedt artiesten zelfs m...

Online23.01.2024

​Zoveel verdient een artiest met spatial audio op Apple

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Het is dit jaar alweer de 25e editie van de Top 2000. Al jaren verreweg de baas van alle ‘lijstjes’ die aan het eind van een jaar samengesteld en gepresenteerd wordt. In tegenstelling tot veel andere eindejaarslijste...

Entertainment25.12.2023

Top 2000: elke jaar dezelfde oude liedjes? Of toch niet?

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Ze is de strijd aangegaan met Spotify, ze neemt zelf gewoon haar oude albums opnieuw op omdat een ex-manager de rechten kocht, ze weet hele volksstammen jonge mensen te inspireren en zelfs op datingapp Tinder is de meest...

Entertainment07.12.2023

​Taylor Swift is TIME Person of the Year: 5 redenen waarom

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

Spotify Wrapped staat erop! We hadden al verwacht dat hij een dezer dagen zou komen en nu kun je het bekijken. Op Spotify kun je er ook bijna niet omheen: op de voorpagina staat een groot blok met Wrapped, maar er is zel...

Entertainment29.11.2023

Spotify Wrapped 2023 staat erop: bekijk nu jouw favorieten

​Wanneer verschijnt Spotify Wrapped 2023?

Spotify is al aan het teasen, dus het kan niet lang meer duren voordat Spotify Wrapped verschijnt. Het jaar 2023 is al bijna voorbij, en we weten dat Spotify niet tot 31 december 23:59 uur wacht tot het vaststelt welke m...

Entertainment29.11.2023

​Wanneer verschijnt Spotify Wrapped 2023?