Spotify probeert menselijker te worden met DJ-modus

Spotify probeert menselijker te worden met DJ-modus

Vorig artikel Volgend artikel

Spotify doet het geweldig als streamingdienst voor muziek, maar het zou graag meer willen. Zo is het natuurlijk al een tijdje heel actief op het gebied van podcasts en biedt het ook meer mogelijkheden om je favoriete artiesten in de gaten te houden. Spotify wil echter ook je radio zijn. Daarom komt het met een DJ-modus die over je playlists heen praat.

Spotify DJ

Het zal zeker niet iedereen aanspreken, want een van de voordelen aan streamingdiensten is dat het juist ‘on demand’ is, wat wil zeggen dat je zelf kiest wat je wil horen. En ja, het is ook wel fijn dat er juist even geen deejay overheen kakelt, want als we dat willen, dan zetten we de radio wel aan, toch? Niet helemaal. Het verschil met de radio is dat je daar niet zelf kiest welke nummers je te horen krijgt. Spotify geeft je nu de kans om zelf een playlist te maken en deze te laten ‘begeleiden’ door een deejay bestaande uit kunstmatige intelligentie.

De bedoeling is dat de streamingdienst hiermee wat vriendelijke wordt, wat menselijker. Maar vooral: heel goed op jou afgestemd. Zo laat Spotify weten: “Het is een AI-DJ in je zak die jou en je muzieksmaak zo goed kent, dat het kan kiezen wat het voor je moet afspelen”. De deejay gaat geen oeverloze verhalen vertellen over hoe hij in de file stond in de ochtend, of politiek gekleurde commentaren geven. Hij zegt gewoon welke artiest en nummer er worden afgespeeld, naast wat nieuwtjes of leuke weetjes over de muziek of artiest. Die weetjes kunnen verschillen, maar in principe zijn er over elke artiest een x aantal weetjes die willekeurig aan je worden verteld.

Sonantic AI

De stem van de deejay komt van een startup die vorig jaar door Spotify is gekocht: Sonantic AI, die volgens de streamingdienst onder andere wordt gevoed door muziekexperts en scriptschrijvers, naast kunstmatige intelligentie van… natuurlijk: OpenAI (het bedrijf achter ChatGPT en Dall-E). DJ is nu nog in bètavorm en het is de vraag of we het ook snel in Nederland krijgen: immers zal hij waarschijnlijk -en zeker in eerste instantie- Engelssprekend zijn. Nu is dat voor veel Nederlanders geen probleem, maar bedrijven zijn zich er vaak bewust van dat ze er ook een grote groep die niet Engels spreekt mee teleurstel, waardoor het mensen juist kan vervreemden. Hierdoor worden opties die alleen in het Engels beschikbaar zijn vaker niet dan wel uitgerold in een van origine niet-Engelssprekend land.

Nieuwsgierig hoe het klinkt? Dat kun je horen in de tweet hierboven. Het is grappig om te horen hoe deze DJ klinkt alsof hij hiphop uit de Verenigde Staten draait, maar vervolgens met klassieke muziek op de proppen komt. Nou ja, het is nog een test, en het is de bedoeling dat je straks meerdere soorten DJ-stemmen moet kunnen kiezen. Spotify is momenteel met veel nieuwe functies bezig, zo test het ook een manier om playlists alleen te kunnen beluisteren met NFT's.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...