Technology03.06.2021

​Spotify Wrapped is de nieuwe standaard: Only You update elke dag


Spotify heeft ons door. Het weet precies dat we de app niet alleen gebruiken om onze honger naar nieuwe muziek van onze favoriete artiesten te stillen. Het kent zijn luisteraars en weet dat we ook op zoek zijn naar wie we zijn en wat onze voorkeuren zijn. Daar helpt het jaarlijks mee met het lijstje ‘Wrapped’, maar nu wil het vaker met zo’n soort lijst komen.

Persoonlijke lijstjes op Spotify

Je hebt naast Wrapped natuurlijk wel meerdere lijstjes op Spotify. Zo kun je elke week terecht in Release Radar, waarmee je kunt horen welke nieuwe muziek je favoriete artiesten hebben uitgebracht. Er zijn ook ‘rewind’-lijsten die je laten weten wat je vroeger allemaal hebt geluisterd. Het zijn allemaal persoonlijke lijstjes die Spotify voor je maakt, naast die veelheid algemenere playlists. De streamingdienst doet er nu een dienst bij: Only You.

Wederom zijn dit lijsten die zich enorm lenen te worden gedeeld. Je krijgt diverse playlists en inzichten over je luistergedrag. Er is zelfs een nieuwe mogelijkheid genaamd Blend waarmee je de playlist van een vriend naar keuze kunt laten samensmelten met een van jouw playlists. Nieuw is ook ‘Your Dream Dinner Party’, waarbij je je drie favoriete artiesten uitkiest waarmee je wel een hapje wil eten. Spotify maakt dan per artiest een mix aan. Helaas, de artiesten komen niet bij je aan tafel zitten, maar je kunt ze tenminste horen.

Audio Birth Chart

Er zijn ook ‘Audio Birth Charts’, waarbij je een zon-artiest, maan-artiest en een rising-artiest krijgt voorgeschoteld. De zon-artiest is de persoon waar je het laatste half jaar het meest naar hebt geluisterd. De maan-artiest laat meer zien waar je naar luistert als je emotioneel bent en de rising-artiest is een artiest die je pas net hebt ontdekt. Zowel de Audio Birth Chart als de Dream Dinner Party worden dagelijks geüpdate. Daarnaast zijn er ook meer data-inzichten over hoe je je gedraagt op Spotify en dat werkt altijd goed. Dat bewijst de Wrapped-playlist vooral: die zorgde ervoor dat Spotify’s aandelen 16 procent omhoog schoten.

Natuurlijk doet Spotify dit niet per se alleen om mensen meer inzicht te geven in hun luistergedrag. Het gaat natuurlijk allemaal om dat delen van die lijstjes. Het is natuurlijk hilarisch dat je denkt dat je meestgeluisterde nummer van Pavarotti is, terwijl dat stiekem BTS is door bijvoorbeeld je dochter die gebruikmaakt van je smartphone. Of een lijst met het aantal minuten dat je dat jaar weer op Spotify hebt gespendeerd: het is elke keer weer verbluffend om te zien. Reden voor veel mensen om die uitkomsten op social media te zetten en dat is perfecte gratis reclame voor Spotify.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Spotify

Spotify HiFi kost waarschijnlijk 4 tot 5 euro extra per maand

Het gerucht gaat dat Spotify Hi-Fi nog eens 4 of 5 euro extra zal kosten bovenop de Premium-prijs van 10,99 euro. Maar wanneer het komt, is nog een groot vraagteken.

Online13.06.2024

Spotify HiFi kost waarschijnlijk 4 tot 5 euro extra per maand

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Spotify komt met iets nieuws: My Spotify, en dat is eigenlijk een Wrapped die je elke dag kunt bekijken.

Entertainment11.06.2024

Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify haalt populaire optie voor nachtegaaltjes uit de gratis versie

Spotify is leuk als je met vrienden een soort plotselinge karaoke-avond houdt. Echter ben je de songtekstoptie straks kwijt als je een gratis Spotify-gebruiker bent.

Online03.05.2024

Spotify haalt populaire optie voor nachtegaaltjes uit de gratis versie

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken