Entertainment02.12.2020

​Spotify Wrapped lijkt niet altijd even accuraat


Heb jij je Spotify Wrapped-lijst van 2020 al bekeken of beluisterd? Het kan heel goed voorkomen dat je jezelf er toch niet helemaal in herkent. Dit is hoe dat komt.

Spotify Wrapped

Je kunt natuurlijk een bepaalde artiest of track veel hebben beluisterd, maar er zijn veel factoren die bepalen of die ook daadwerkelijk wordt geteld als beluisterd. Denk bijvoorbeeld aan offline luisteren. Misschien ben je in het buitenland geweest dit jaar of heb je om je data te sparen onderweg veel offline geluisterd. Nu wordt er soms gezegd dat de offline luisterminuten wel degelijk worden bijgehouden en pas weer worden gestuurd als de telefoon weer online is, maar er zijn ook veel mensen die beweren dat dat niet zo is.

Wanneer wordt een nummer eigenlijk als ‘beluisterd’ benoemd? Dat is als je een lied meer dan 30 seconden hebt geluisterd. Je kunt dus gerust wat aan het eind skippen als het refrein te vaak wordt herhaald, of een nummer opnieuw luisteren: zolang je maar weer 30 seconden luistert.

November telt niet mee

Heb je juist in november gigantisch veel naar het nieuwe album van artiest X geluisterd, dan zal je hier waarschijnlijk niets van terugzien in je Spotify Wrapped. Wrapped gaat namelijk niet helemaal over het jaar, het gaat over het jaar tot en met oktober. Tenminste, dat geldt voor wat je veel hebt geluisterd. De top-artiestenlijst is echter weer heel wat anders, daar wordt zelfs gekeken naar eerdere jaren.

Vergeet niet dat je dit jaar waarschijnlijk meer thuis was, maar dus ook meer feestjes thuis gaf. Als een vriend van je de boel overneemt, dan kan er zomaar een nummer in je Spotify Wrapped voorkomen dat je in jouw beleving nooit hebt geluisterd -en in nare gevallen misschien ook nooit meer wil luisteren-. Besef ook of je überhaupt je account alleen gebruikt. Als je geliefde/kind/moeder bijvoorbeeld bij jou thuis Google Assistant gebruikt om allerlei muziek te draaien, dan wordt uiteraard jouw profiel daardoor beïnvloed.

Samenwerkende artiesten op Spotify

Samenwerkingen tussen artiesten zijn ook booming de afgelopen jaren. De artiest die het eerste wordt genoemd krijgt de zogeheten stream count, dus die wordt meegeteld als zijnde ‘beluisterd’. De rest van de artiesten die aan het nummer meewerken, worden dus niet meegeteld in je Wrapped 2020. Kortom, al die artiesten waar Clean Bandit mee samenwerkt zien niets van de stream counts. Ben je fan van Anne Marie en is je favoriete nummer van haar Rockabye met Clean Bandit? Dan hoop ik voor Anne Marie dat je die niet te veel luistert, want ze heeft er veel meer baat bij als je nummers luistert waarvan zij de hoofdartiest is.

Het lijkt dit jaar wel alsof we er een miljoen muziekgenres bij hebben gekregen. In mijn ‘genrehonger’ staat dat ik dit jaar 562 genres heb geluisterd, waarvan 127 nieuwe. Ik denk dat als ik zelf genres moet opnoemen, ik niet verder kom dan vijftig verschillende. Echter, kijk ik vervolgens wat ik het meest heb geluisterd, dan zijn dit vrij voor de hand liggende genres: pop, rap, R&B, Alternative R&B en dancehall.

Genrebender

Ik vraag me af wat al die andere genres dan kunnen zijn. Plus: wanneer valt iets onder een genre? Ik zou The Weeknd scharen onder RnB, maar als ik naar mijn meestgeluisterde geners kijk, dan lijkt het er toch sterk op dat veel van ‘mijn’ RnB toch echt onder pop wordt geschaard door Spotify. Dat maakt het in mijn ogen alleen nog maar vreemder dat er zoveel genres bestaan.

Aan de andere kant moet Spotify toch wat: de Wrapped-lijstjes een beetje gek maken zorgt alleen maar dat je het meer gaat delen op social media. Het is al één van de grootste reclames voor Spotify elk jaar: immers gaat iedereen zijn resultaten toch delen op Instagram, zeker omdat Wrapped ook echt is ingestoken als een soort stories. Het is ook erg leuk om te weten te komen wat je allemaal hebt geluisterd, al moet je dus altijd in de gaten houden dat er veel factoren zijn die bepalen wat als ‘beluisterd’ wordt bestempeld.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Spotify

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify haalt populaire optie voor nachtegaaltjes uit de gratis versie

Spotify is leuk als je met vrienden een soort plotselinge karaoke-avond houdt. Echter ben je de songtekstoptie straks kwijt als je een gratis Spotify-gebruiker bent.

Online03.05.2024

Spotify haalt populaire optie voor nachtegaaltjes uit de gratis versie

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

Spotify introduceert weer iets nieuws: na een medium dat antwoord geeft op je levensvragen en muziekvideo’s, begint de muziekstreamingdienst nu met videocursussen waarmee je bijvoorbeeld kunt leren muziek maken. Maar h...

Online25.03.2024

Spotify wil je iets leren met videocursussen over muziek en zaken

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

Terwijl mensen inmiddels steeds vaker afhaken van Spotify omdat het zijn belofte op Hi-Fi maar niet waarmaakt, zien we dat Spotify wel met allerlei andere zaken blijft komen. Denk aan een medium om je levensvragen te bea...

Online13.03.2024

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Frankrijk kondigde eind vorig jaar een nieuwe belasting aan, waarop Spotify meteen besloot zijn support voor verschillende muziekfestivals in te trekken. Maar nu merken de gebruikers van Spotify direct hoe vervelend die...

Entertainment08.03.2024

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Hoeveel is nog onbekend