Online05.06.2005

Was los ißt? Der Apparat is kaputt, das ißt los!


1117870017oldpc.jpg
1117870017oldpc.jpg

Via het Fido-net, liet ik onlangs vallen in een thread op een help forum met een paar jeugdige nerds, die alles van breedband en het huwelijk tussen internet en televisie leken te weten. De reacties waren een beetje melig (Fido-net, is dat een blog van hondenliefhebbers?), en van bulletin boards, WinCim en Compuserve bleken ze ook nog nooit gehoord te hebben.

Dat is een van de dingen waar ik niet eens bij stil gestaan had, toen het kort geleden op deze plaats ging over de huidige generatie brugpiepers, geboren op internet, voor wie het allemaal zo vanzelfsprekend is.

Dat is mobiel, verstuurt de hele dag fotos naar elkaar en de rest van de wereld, chat, msnt, blogt, logt en googlet er de hele dag op los, en van een wereld zonder internet kunnen ze zich geen voorstelling maken. Dat wist ik allemaal, maar dat ze ook vrijwel niets weten van de geschiedenis van het internet weten, was een verrassing voor me .

Misschien maar eens een blog voor internet-senioren op gaan richten; niet voor de senioren die massaal internet beginnen te ontdekken, onder meer dankzij projecten als Jong Leert Oud, maar voor hen die er vanaf het begin bij waren en zichzelf daarom tot senior internetter mogen kronen.

De aanleiding voor deze digitale nostalgie is een post die woensdagmorgen op de blog van DutchCowboys verscheen. Die ging over de geschiedenis van internet en de browsers Mosaïc en Netscape, waarna nog een paar mede-internet-senioren over het prille begin van het net mee begonnen te mijmeren. Wie van ons dinosaurussen heeft er destijds ook nog geBBSt en durft het nu toe te geven?, verscheen er een comment onder die post. Ach ja, het bulletin-board. In gedachten zat ik weer op mijn lekkende zolderkamertje voor mijn Tulip 286, met ácht megabyte geheugen en een 2400 baud modem. Die Tulip is later als tekstverwerker – Word Perfect 5.1 – naar mijn zus in Amsterdam verhuisd. Goed product, dat Tulipje, in tien jaar één keer het batterijtje van het geheugen vervangen, verder nooit iets kapot gegaan.

Dat was begin jaren negentig, zodat ik nu zo ongeveer vijftien jaar met het net zit te spelen. Eerst via het Nederlands Eerste Algemene Bulletin Board (NEABBS) in Amsterdam, met de strenge systeembeheerder Max Keijzer. Dat elektronisch prikbord was nog geen internet, maar het NEABBS had wel een aansluiting op het Fido-net. Dat was een soort sub-internet avant le lettre, waar nogal wat Amerikaanse universiteiten mee communiceerden.

Wat een wonder, toen mijn allereerste mailtje niet in een zwart gat bleek te zijn verdwenen, maar zowaar beantwoord werd door een Amerikaanse hacker. Later zou ik via Compuserve mijn eerste e-mail adres ontvangen; dat ik met gepaste trots onder de eerste exemplaren van deze column publiceerde: 104707.1136@compuserve.com. Dat was meteen mijn allereerste username en mijn eerste password was nimbly-pluck.

Meestal werkte het en soms werkte het niet. Met niet werkende krengen had ik – en iedere andere verslaggever die in de jaren tachtig met de eerste laptops op stap gestuurd werd – al de nodige ervaringen op gedaan. Met de Teleram PortaBubble bijvoorbeeld, waar ik in 1983 mee naar Roland Garros gestuurd werd. Door de Duitse importeur omschreven als tragbarer rechner und schreibmachine. Acht kilo woog het kreng en het was net zo groot als een 55 centimeter televisie. De printer zat achter een gleufje naast de donkerblauwe beeldbuis, waar een soort kassarol uitkwam met piepkleine lettertjes.

Dat was de back-up als er geen bitje in Nederland aangekomen bleek te zijn, nadat je een kwartier had zitten luisteren hoe de telefoonhoorn in die twee rubberen flappen bovenop het apparaat op 300 baud (!) had zitten piepen en fluiten. Plakte ik die kassarol aan de wand van een telefooncabine en begon ik, zaklantaarn in de ene, vergrootglas in de andere hand, mijn verhaal aan een dictafoniste voor te lezen.

Olivetti M10, Tandy 100 en 200, Compaq, Acer, Toshiba Tecra, ik heb heel wat van die dingen voorbij zien paraderen in de loop der jaren. Godzijdank waren ze allemaal van de baas, want met een laptop heb je één zekerheid: vroeg of laat gaat-ie naar de Filistijnen. Er dondert een bak koffie overheen, hij glijdt van de tafel af, de scharnieren van het scherm bezwijken, de stekker van het modem breekt af of gewoon een DKW: Das Kreng Weigert’.

Verrekte lastig als je zoiets als sportverslaggever op de eerste dag van een veertiendaags toernooi in een buitenland overkomt. Ik zweer dat er destijds sportverslaggevers voortijdig de VUT opgezocht hebben, toen ze niet meer met een typemachine bleken te mogen werken, omdat de dictafonistes ontslagen waren.

Doet me weer denken aan die arme Gert Jakobi, mijn immer zeer beminnelijke vaste buurman in de perszaal van Wimbledon. Schrijvend voor een Duitse kwaliteitskrant begaf zijn Toshiba het op het voor hem slechtst denkbare moment: na de finale van 1991; Stich tegen Becker, toen zijn verhaal net voor zijn eerste deadline zo goed als af was. Totaal verbijsterd zag hij hoe een knipperende prompt op de plaats van zijn verhaal verscheen, terwijl geen enkele toets op de Toshiba enig effect had en het enige resultaat van de reboot was dat ook de prompt spoorloos verdween.

Was los isst, was los isst? schreeuwde de volledig uit zijn beleefde rol gevallen Herr Jakobi in de telefoon tegen een helpdesk die er vanuit Bonn niet in slaagde om zijn apparaat weer aan de praat te krijgen: Der Apparat is kaputt, das isst los! Om vervolgens de hoorn op de haak te smijten, de Toshiba met een boog vanaf zijn bureau in de prullenmand ernaast te donderen en een balpen en een stuk papier te pakken. Een uur later pakte hij de telefoon weer op en begon hij zijn verhaal te dicteren: Londen, sonntag 8 juli 1991; Michael Stich schlug Boris Becker.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Dutchcowboys

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

De prijzen blijven maar stijgen. Dat merk je aan alles, van de huizenprijzen tot aan de energierekening en de benzinepomp. Vroeger kon je nog sparen, maar tegenwoordig nadert de rente op je rekening 0%. Het gevolg: je ge...

Online22.02.2022

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf? Dan bent je bij DC Vacatures aan het goede adres. Daarmee bereikt je vacature een grote doelgroep hoogopgeleiden van Nederland middels het krachtige platform van...

Vacatures11.10.2018

Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures

advertorial
7 keer komkommernieuws van de bovenste plank

Hartje zomer in Nederland. Temperaturen rijzen de pan uit en mensen pakken massaal hun koffers om naar nóg lekkerder weer te reizen. Hier in Nederland is ook nog genoeg te beleven hoor, zeker als je het nieuws volgt. He...

Nieuws24.07.2018

7 keer komkommernieuws van de bovenste plank

De DC Yearly van 2017

2017 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys en al onze zustersites. Zo hebben we afscheid genomen van Mobilecowboys. Is er een boek uitgeven door Marloes: 25 Bucketlist reizen. Zijn we gestart...

Online31.12.2017

De DC Yearly van 2017

De DC Yearly van 2016

2016 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys is er het afgelopen jaar veel veranderd. We zijn begonnen met de dagelijkse DC Daily, met daarin kort enkele hoogte(of diepte)punten van die betreffe...

Online31.12.2016

De DC Yearly van 2016

De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!
Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Op zoek naar een baan en wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures op het gebied van media, marketing, ICT, communicatie, sales, consultancy, retail, telecom en leisure? Sch...

Vacatures29.05.2016

Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!

​DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys

Op zoek naar mooie aanbiedingen, leuke deals en vaak met flinke korting op het gebied van Web Services, Lifestyle, Software, Gear & Gadgets, Designer Assets en E-Learning? Dan ben je bij ons nieuwe DC Deals platform aan...

Online25.05.2016

​DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys

DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures

Op zoek naar nieuwe medewerkers voor je bedrijf? Dan ben je bij het nieuwe platform voor vacatures, DC Vacatures, aan het goede adres. Plaats je vacature op DC Vacatures en bereik een grote doelgroep van hoogopgeleiden i...

Vacatures29.01.2016

DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures

Verder lezen over Google

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!