Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com
Via het Fido-net, liet ik onlangs vallen in een thread op een help forum met een paar jeugdige nerds, die alles van breedband en het huwelijk tussen internet en televisie leken te weten. De reacties waren een beetje melig (Fido-net, is dat een blog van hondenliefhebbers?), en van bulletin boards, WinCim en Compuserve bleken ze ook nog nooit gehoord te hebben.
Dat is een van de dingen waar ik niet eens bij stil gestaan had, toen het kort geleden op deze plaats ging over de huidige generatie brugpiepers, geboren op internet, voor wie het allemaal zo vanzelfsprekend is.
Dat is mobiel, verstuurt de hele dag fotos naar elkaar en de rest van de wereld, chat, msnt, blogt, logt en googlet er de hele dag op los, en van een wereld zonder internet kunnen ze zich geen voorstelling maken. Dat wist ik allemaal, maar dat ze ook vrijwel niets weten van de geschiedenis van het internet weten, was een verrassing voor me .
Misschien maar eens een blog voor internet-senioren op gaan richten; niet voor de senioren die massaal internet beginnen te ontdekken, onder meer dankzij projecten als Jong Leert Oud, maar voor hen die er vanaf het begin bij waren en zichzelf daarom tot senior internetter mogen kronen.
De aanleiding voor deze digitale nostalgie is een post die woensdagmorgen op de blog van DutchCowboys verscheen. Die ging over de geschiedenis van internet en de browsers Mosaïc en Netscape, waarna nog een paar mede-internet-senioren over het prille begin van het net mee begonnen te mijmeren. Wie van ons dinosaurussen heeft er destijds ook nog geBBSt en durft het nu toe te geven?, verscheen er een comment onder die post. Ach ja, het bulletin-board. In gedachten zat ik weer op mijn lekkende zolderkamertje voor mijn Tulip 286, met ácht megabyte geheugen en een 2400 baud modem. Die Tulip is later als tekstverwerker – Word Perfect 5.1 – naar mijn zus in Amsterdam verhuisd. Goed product, dat Tulipje, in tien jaar één keer het batterijtje van het geheugen vervangen, verder nooit iets kapot gegaan.
Dat was begin jaren negentig, zodat ik nu zo ongeveer vijftien jaar met het net zit te spelen. Eerst via het Nederlands Eerste Algemene Bulletin Board (NEABBS) in Amsterdam, met de strenge systeembeheerder Max Keijzer. Dat elektronisch prikbord was nog geen internet, maar het NEABBS had wel een aansluiting op het Fido-net. Dat was een soort sub-internet avant le lettre, waar nogal wat Amerikaanse universiteiten mee communiceerden.
Wat een wonder, toen mijn allereerste mailtje niet in een zwart gat bleek te zijn verdwenen, maar zowaar beantwoord werd door een Amerikaanse hacker. Later zou ik via Compuserve mijn eerste e-mail adres ontvangen; dat ik met gepaste trots onder de eerste exemplaren van deze column publiceerde: 104707.1136@compuserve.com. Dat was meteen mijn allereerste username en mijn eerste password was nimbly-pluck.
Meestal werkte het en soms werkte het niet. Met niet werkende krengen had ik – en iedere andere verslaggever die in de jaren tachtig met de eerste laptops op stap gestuurd werd – al de nodige ervaringen op gedaan. Met de Teleram PortaBubble bijvoorbeeld, waar ik in 1983 mee naar Roland Garros gestuurd werd. Door de Duitse importeur omschreven als tragbarer rechner und schreibmachine. Acht kilo woog het kreng en het was net zo groot als een 55 centimeter televisie. De printer zat achter een gleufje naast de donkerblauwe beeldbuis, waar een soort kassarol uitkwam met piepkleine lettertjes.
Dat was de back-up als er geen bitje in Nederland aangekomen bleek te zijn, nadat je een kwartier had zitten luisteren hoe de telefoonhoorn in die twee rubberen flappen bovenop het apparaat op 300 baud (!) had zitten piepen en fluiten. Plakte ik die kassarol aan de wand van een telefooncabine en begon ik, zaklantaarn in de ene, vergrootglas in de andere hand, mijn verhaal aan een dictafoniste voor te lezen.
Olivetti M10, Tandy 100 en 200, Compaq, Acer, Toshiba Tecra, ik heb heel wat van die dingen voorbij zien paraderen in de loop der jaren. Godzijdank waren ze allemaal van de baas, want met een laptop heb je één zekerheid: vroeg of laat gaat-ie naar de Filistijnen. Er dondert een bak koffie overheen, hij glijdt van de tafel af, de scharnieren van het scherm bezwijken, de stekker van het modem breekt af of gewoon een DKW: Das Kreng Weigert’.
Verrekte lastig als je zoiets als sportverslaggever op de eerste dag van een veertiendaags toernooi in een buitenland overkomt. Ik zweer dat er destijds sportverslaggevers voortijdig de VUT opgezocht hebben, toen ze niet meer met een typemachine bleken te mogen werken, omdat de dictafonistes ontslagen waren.
Doet me weer denken aan die arme Gert Jakobi, mijn immer zeer beminnelijke vaste buurman in de perszaal van Wimbledon. Schrijvend voor een Duitse kwaliteitskrant begaf zijn Toshiba het op het voor hem slechtst denkbare moment: na de finale van 1991; Stich tegen Becker, toen zijn verhaal net voor zijn eerste deadline zo goed als af was. Totaal verbijsterd zag hij hoe een knipperende prompt op de plaats van zijn verhaal verscheen, terwijl geen enkele toets op de Toshiba enig effect had en het enige resultaat van de reboot was dat ook de prompt spoorloos verdween.
Was los isst, was los isst? schreeuwde de volledig uit zijn beleefde rol gevallen Herr Jakobi in de telefoon tegen een helpdesk die er vanuit Bonn niet in slaagde om zijn apparaat weer aan de praat te krijgen: Der Apparat is kaputt, das isst los! Om vervolgens de hoorn op de haak te smijten, de Toshiba met een boog vanaf zijn bureau in de prullenmand ernaast te donderen en een balpen en een stuk papier te pakken. Een uur later pakte hij de telefoon weer op en begon hij zijn verhaal te dicteren: Londen, sonntag 8 juli 1991; Michael Stich schlug Boris Becker.
Verder lezen over Dutchcowboys
Online22.02.2022
Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?
Vacatures11.10.2018
Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures
advertorialNieuws24.07.2018
7 keer komkommernieuws van de bovenste plank
Online31.12.2017
De DC Yearly van 2017
Online31.12.2016
De DC Yearly van 2016
De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!Vacatures29.05.2016
Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!
Online25.05.2016
DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys
Vacatures29.01.2016
DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures
Verder lezen over Google
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Search10.12.2024
Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024
Search06.12.2024
Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar
Online05.12.2024
Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Search03.12.2024
Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?
DC Business02.12.2024
Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan
Online28.11.2024
Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken
Verder lezen over Weblog
Online24.10.2024
Je kunt geld verdienen met je WordPress-blog met betaalmuur
Online30.09.2024
WordPress heeft problemen: dit is wat je ervan merkt
Online19.09.2023
WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon
But first, fediverse.Social Media02.05.2023
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten
Search13.03.2023
Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023
Online01.06.2021
Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken
Search24.09.2020
Core Web Vitals update: dit moet je weten!
DC Business31.07.2020