De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
In ons land is het per direct verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden uit illegale bron, via een torrentsite bijvoorbeeld, zo oordeelde de hoogste Europese rechter (HvJEU) eerder vandaag. Tot nu toe was dit, in tegenstelling tot vrijwel alle andere Europese landen, toegestaan in Nederland (overigens alleen voor muziek, film en boeken en niet voor software en games).
Het oordeel vindt plaats in de context van een zaak over de thuiskopieheffing waarbij de vraag werd gesteld of zo een heffing rekening mag houden met het privé kopiëren uit illegale bron. Het HvJEU beantwoordt die vraag ontkennend en oordeelde dat het toestaan van downloaden van ongeautoriseerd aanbod de verspreiding daarvan aanmoedigt en de normale exploitatie schade toebrengt.
Downloaders lopen overigens niet het risico op vervolging. Volgens het kabinet gaat het niet om een strafrechtelijk maar een civielrechtelijk verbod. Enkel organisaties als Stichting Brein kunnen downloaders aanpakken. Maar Tim Kuik, directeur Stichting Brein, laat in een reactie weten dat het bedrijf haar pijlen blijft richten op de aanbieders van illegale content; dat beleid blijft volgens de organisatie dus onveranderd: “Het gaat Brein om de illegale handelaars en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren.“
Enkele reacties in de media:
Op Tweakers stelt men de vraag: Ga je nu minder downloaden? 86% geeft aan “Nee, ik trek me er weinig van aan.“
Wat als je nu toch illegaal download? RTL verslaggever Marc de Jong legt uit: “Het kabinet komt over twee weken met een reactie over hoe ze hiermee omgaan.” Mogelijk gaat Nederland illegaal downloaden gewoon gedogen. “Hoe dan ook hoeft niemand zich voorlopig zorgen te maken dat de techpolitie ineens voor de deur staat.“
De consumentenbond is teleurgesteld over het verbod: “Wij pleiten al jaren tegen een verbod op downloaden,” aldus een zegsvrouw. “Wij zien meer heil in een vergoedingenstelsel. Op die manier krijgen artiesten een redelijke vergoeding voor hun werk. Maar het Europese Hof heeft nu redelijk strikt gekozen voor een downloadverbod.”
En de PvdA wil uitleg: “Het ministerie kondigt opeens via de media een downloadverbod af. Zo werkt het natuurlijk niet.” Aldus Astrid Oosenbrug (PvdA-Kamerlid). Volgens haar zijn er wel gewoonalternatieven mogelijk, bijv. het verhogen van de thuiskopieheffing. Verder is ze ook tegen een downloadverbod. “Het is zinloos. Je perkt de internetvrijheid in, terwijl de makers er geen boterham extra door gaan verdienen.”
Ga jij er minder door downloaden? Of heeft dit verbod daar geen invloed op? Laat het hieronder weten in de reacties.
Verder lezen over Downloaden
Online12.02.2024
Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken
Entertainment01.01.2024
Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest
Online01.06.2023
Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk
Online09.08.2022
Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten
Google verwijderde er 650.000Online09.06.2022
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken
Online06.01.2022
Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer
Online02.07.2021
Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg
Cybercrime03.12.2020
BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden
Verder lezen over Nederland
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Lifestyle29.05.2024
Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis
Lifestyle21.05.2024
Nederlandse online casinobonussen uitgelegd
Startups15.05.2024
5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start
Nieuws29.04.2024