Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Toen James Brown (de journalist, niet de overleden soullegende) onlangs gevraagd werd om voor een documentaire een week door te brengen zonder internet, zei hij onmiddellijk ja. Een week lang geen e-mail, geen Facebook en geen nieuwssites: het klonk als een welkome verademing. Maar na afloop van de week voelde hij zich “losgekoppeld van the Matrix”.
The Telegraph: Het eerste wat hem na amper 1 dag zonder internet opviel was hoeveel uren er in een dag zitten. Hij vroeg zijn vriendin om zijn e-mails voor te lezen en onmiddellijk werd duidelijk hoe weinig belangrijk de meeste waren, doch hoeveel tijd hij er gewoonlijk aan verspilde. Niet meer constant surfen op zijn smartphone leverde hem daarenboven minstens 2 uur extra per dag op.
Toen viel hem dus op hoe afhankelijk hij van internet was geworden en hoe weinig bewust hij zich daarvan was. Hij besefte dat hij vroeger overal – in bed, op het toilet, tijdens meetings, tijdens het eten, en op de bank voor de tv – zijn telefoon tevoorschijn haalde. Nu hij dat niet meer deed, werden die dingen weer wat ze vroeger waren: activiteiten in hun eigen recht in plaats van een achtergrond voor de smartphone.
Twee dagen later bereikte zijn productiviteit ongekende hoogtes. Plots kon hij in één uur ongestoord doorwerken meer verzetten dan wat hem normaal gezien een hele dag kostte. Dat deed eerst wonderen voor zijn zelfbeeld, maar toen arriveerden de eerste signalen van jeukende vingers: bijna onbedwingbare impulsen om iets te tweeten, Facebook te checken of iets te googelen.
Brown zag echter snel in dat de meeste impulsen om zijn gsm ter hand te nemen weinig meer zijn dan oppervlakkige excuusjes om de diepe, afstompende trance van passief internetgebruik op te zoeken. “Hoe vaak zet ik mijn gsm of pc niet aan om iets op te zoeken,” vroeg hij zich af, “om een uur later nog steeds aan het scherm gekluisterd te zitten, maar helemaal vergeten te zijn wat ik wou weten?”
Brown begon weer te lezen en tv te kijken en was tegen de vijfde dag bijna boos op zichzelf over het niveau dat zijn internetverslaving bereikt had en hoe overgestimuleerd het web hem had gemaakt. Tweets, retweets en antwoorden op tweets waren alternatieven geworden voor echte verwezenlijkingen, maar blijkbaar moest hij alles eerst een week opgeven om zich daar enigszins van bewust te worden.
Internet is zoals de Telescreen in 1984 van George Orwell, besluit Brown. Doch in plaats van verplicht te worden, betalen we op vrijwillige basis om te kijken en bekeken te worden. Na één week zonder internet voelde hij zich losgekoppeld van the Matrix – aanwezig in de echte in plaats van in de digitale wereld. Toch heeft hij zichzelf intussen terug ingeplugd.
Verder lezen over Internet
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Online25.04.2024