Online19.05.2012

Cisco: IT zegt al ja tegen BYOD


Uit een onderzoek van Cisco blijkt dat IT-afdelingen het Bring Your Own Device (BYOD) concept inmiddels als een gegeven accepteren of zelfs omarmen. De studie maakt ook duidelijk dat wanneer werknemers wordt toegestaan hun persoonlijke mobiele apparaten binnen het zakelijke netwerk te gebruiken, dit leidt tot zowel kwantificeerbare voordelen als ook nieuwe beheeruitdagingen.

De meeste organisaties gaan BYOD in de onderneming nu ondersteunen. Maar liefst 95% van de respondenten geeft aan dat hun organisaties werknemers in meer of mindere mate toestaan hun eigen mobiele apparaten op de werkvloer te gebruiken. Verder komt naar voren dat in 2014 een kenniswerker gemiddeld 3,3 ‘connected devices’ zal bezitten, vergeleken met 2,8 dit jaar.

Voor IT-managers betekent dit enerzijds toenemende security- en ondersteuningslasten, anderzijds biedt deze BYOD-trend kansen voor belangrijke kostenbesparingen en productiviteitsvoordelen.

cisco-it-zegt-al-ja-tegen-byod.jpg
cisco-it-zegt-al-ja-tegen-byod.jpg

Belangrijker nog is dat uit de studie naar voren komt dat BYOD vooral een toegang vormt naar grotere zakelijke successen. Driekwart (76%) van de IT-beslissers beschouwt BYOD als enigszins tot zeer positief voor hun organisaties, maar ziet tegelijkertijd ook belangrijke IT-uitdagingen op het gebied van beveiliging en beheer. Deze resultaten tonen aan de BYOD geen voorbijgaand verschijnsel is, en IT-managers zien in dat een meer holistische benadering vereist is – een die schaalbaar is en oplossingen biedt voor mobiliteit, beveiliging, virtualisatie en netwerkbeleid (‘wie mag wat?’) en die tegelijkertijd de beheerkosten in de hand houdt.

Nu het aantal naar het werk meegebrachte apparaten toeneemt, hebben organisaties dringend een veelomvattende mobiliteitsstrategie nodig. Door gebruik te maken van het intelligente netwerk, kunnen bedrijven hun werknemers de voordelen bieden van overal werken en wanneer zij maar willen. Anders gezegd: dat maakt “Work Your Way” nu ook echt mogelijk,” aldus Erik Swart, verantwoordelijk voor Collaboration bij Cisco Nederland.

cisco-infographic-small.jpg
cisco-infographic-small.jpg

De belangrijkste bevindingen zijn:

Meer en meer IT- en businessmanagers zeggen ja tegen BYOD:

95% van de organisaties staat werknemers toe hun eigen mobiele apparaat op de werkplek te gebruiken.

–  84% van de ondervraagden staat niet alleen mobiele apparatuur toe, maar geeft ook enige vorm van ondersteuning voor deze apparaten.

– 36% van de ondervraagde ondernemingen biedt volledige ondersteuning van de mobiele apparatuur van medewerkers. Anders gezegd, zij ondersteunen elk apparaat (smartphone, tablet, laptop, etc.) dat door werknemers wordt meegebracht.

Mobiliteit en gebruik mobiele apparatuur nemen toe: 78% van de Amerikaanse kantoormedewerkers gebruikt een mobiel apparaat voor het werk en 65% heeft mobiele connectiviteit nodig om überhaupt te kunnen werken. In 2014 zal de gemiddelde werknemer met 3,3 verschillende apparaten werken, tegenover gemiddeld 2,8 in 2012.

– Gemiddeld zullen mobiliteitsinitiatieven in 2014 20% van de IT-budgetten opslokken, tegenover 17% in 2012.

De meeste IT-managers beschouwen de BYOD-trend als ‘enigszins’ tot ‘extreem’ positief voor hun onderneming.

– Respondenten noemden als belangrijkste voordelen van BYOD grotere arbeidsproductiviteit (meer mogelijkheden om samen te werken) en meer plezier in het werk.

Medewerkers willen op hun eigen manier werken: personeel omarmt BYOD omdat zij daarmee beter hun werk kunnen inrichten:

– 40% van de respondenten noemde ‘apparaatkeuze’ voor hun werknemers als belangrijkste BYOD-argument: de mogelijkheid om hun favoriete device overal te kunnen gebruiken voor werkdoeleinden.

– Tweede prioriteit van werknemers is de wens om persoonlijke activiteiten op de werkvloer te ontplooien en werkactiviteiten in de vrije tijd.

– Personeel wil ook eigen applicaties naar het werk meenemen: 69% van de respondenten zegt dat het gebruik van sociale netwerken, cloudgebaseerde e-mail en instant messaging nu enigszins tot veel belangrijker zijn dan twee jaar geleden.

– Werknemers zijn bereid te investeren om hun werkervaring te verbeteren. Volgens Cisco IBSG betaalt een typische Cisco-werknemer die ervoor kiest zijn of haar eigen mobiele apparatuur op het werk te gebruiken, gemiddeld 600 dollar om dit mogelijk te maken.

Voordelen van BYOD: De voordelen van BYOD variëren afhankelijk van de positie en vereisten van de werknemer. Cisco IBSG schat dat de jaarlijkse voordelen die voortvloeien uit BYOD uiteenlopen van 300 tot 1300 dollar per werknemer.

De andere kant van BYOD: beveiliging en IT-ondersteuning

Beveiliging en ondersteuning zijn de grootste aandachtspunten: de ondervraagden noemden beveiliging/privacy en technische ondersteuning van de uiteenlopende mobiele apparaten als de belangrijkste uitdagingen van BYOD.

Steeds meer nieuwe modellen vereisen nieuw beleid om de kosten in de hand te houden: Volgens berekeningen van Cisco IBSG is slechts 14% van de BYOD-kosten hardwaregerelateerd. Dit onderstreept het belang van adequate governance- en supportmodellen om deze kosten te kunnen blijven controleren.

Desktopvirtualisatie steeds populairder

Bedrijven zien de voordelen van desktopvirtualisatie duidelijk in. 98% van de ondervraagden kent de term desktopvirtualisatie, 68% is het er mee eens dat een meerderheid van de kenniswerkers binnen de organisatie met gevirtualiseerde desktops kan werken, terwijl 50% aangeeft bezig te zijn met het implementeren van een strategie voor desktopvirtualisatie.

Desktopvirtualisatie biedt drie belangrijke voordelen: 1) zakelijke continuïteit omdat werknemers vanaf meerdere locaties en apparaten software kunnen benaderen en dus niet meer gehinderd worden door een falende server, 2) grotere productiviteit en 3) IT-kosten.

Databescherming is het grootste punt van zorg: garanderen dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot gevoelige bedrijfs- en klanteninformatie is topprioriteit.

Verder lezen over BYOD

Nederlandse bedrijven investeren in Enterprise Mobility

Afgelopen week vond het Mobile World Congress plaats: het toneel voor de leveranciers van smartphones om hun nieuwste modellen op te tonen. Maar het MWC gaat ook over IT en enterprise in bredere zin. Eén van de hot to...

Mobile09.03.2015

Nederlandse bedrijven investeren in Enterprise Mobility

​De waarde van mobiel verklaard

Met de opkomst van smartphones en tablets gedurende de laatste tien jaar hebben ook bedrijven te maken gekregen met het gebruik van mobiele apparaten binnen de eigen bedrijfsmuren. Organisaties konden zich gelukkig pri...

Mobile07.08.2014

​De waarde van mobiel verklaard

Vier nuttige BYOD-lessen uit de praktijk

Er is de afgelopen jaren erg veel te doen geweest rond 'bring your own device' (BYOD) en mobiliteit. Inmiddels hebben veel organisaties al ervaring opgedaan met BYOD. Cisco heeft nu 4 belangrijke lessen in kaart gebrac...

Technology11.07.2014

Vier nuttige BYOD-lessen uit de praktijk

Van Tilburg University tot het Museum van Hedendaagse Kunst
Safer Internet Day: Mens is de zwakste schakel als het gaat om security

De factor mens is de zwakste schakel binnen organisaties als het gaat om IT-security en online samenwerken. Het online samenwerken is niet meer uit onze wereld weg te denken, het gebruik van cloudapplicaties brengt echte...

Online11.02.2014

Safer Internet Day: Mens is de zwakste schakel als het gaat om security

Printopties voor de BYOD’er

De gemiddelde Nederlander heeft 4,3 mobiele devices tot zijn beschikking. Je zou misschien denken dat het alsmaar groeiende gebruik van smartphones en tablets het einde van printen betekent. We kunnen documenten tenslott...

Technology18.12.2013

Printopties voor de BYOD’er

Sophos: 2012 was een jaar van nieuwe platformen en moderne malware

Sophos publiceerde vandaag het Security Threat Report 2013. Daarin wordt interactief en gedetailleerd ingegaan op wat er in 2012 in IT-beveiliging is gebeurd en wat de verwachtingen zijn voor 2013.Door de groeiende popul...

Cybercrime05.12.2012

Sophos: 2012 was een jaar van nieuwe platformen en moderne malware

Helft van alle servicedesks is niet in staat om BYOD te ondersteunen

Een meerderheid van zakelijke IT-afdelingen is niet in staat of bereid om ondersteuning te bieden voor werknemers die hun eigen apparatuur naar de werkplek meenemen (BYOD). Dit blijkt uit de resultaten van een Britse enq...

Gadgets23.11.2012

Helft van alle servicedesks is niet in staat om BYOD te ondersteunen

BYO: de hype voorbij

Werken op je eigen apparatuur is een onomkeerbare trend. Thuis, onderweg én op kantoor. Omdat het nu eenmaal lekkerder werkt op je eigen iPad dan op je bedrijfslaptop. Dat geldt ook voor applicaties zoals Google Docs en...

Technology21.09.2012

BYO: de hype voorbij

Verder lezen over Cisco

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

Precies 35 jaar geleden, op 1 mei 1986, registreerde Piet Beertema het eerste Nederlandse domein cwi.nl voor het Centrum Wiskunde en Informatica. Een week eerder zorgde diezelfde Piet Beertema ervoor dat het Nederlandse...

Online01.05.2021

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

20 feiten over 20 jaar wifi

Deze week bestaat ‘wifi’ precies 20 jaar. Op 30 september 1999 werden de eerste producten gelanceerd die gebruikmaakten van de zogenaamde ‘802.11b standaard voor draadloos netwerkverkeer’. Het betekende de start...

Online01.10.2019

20 feiten over 20 jaar wifi

​Cisco legt contact tussen Florida, Londen en Canberra tijdens maanlanding gala

Om het 50ste jubileum van de maanwandeling door Neil Armstrong te vieren, gaat Cisco contact leggen tussen Florida, London, San Francisco en Canberra. Dat gebeurt vannacht tijdens het jubileumgala in het Kennedy Space Ce...

Events16.07.2019

​Cisco legt contact tussen Florida, Londen en Canberra tijdens maanlanding gala

​Cisco stapt met wifi 6 een nieuw tijdperk van draadloos internet binnen

De nieuwe standaard voor draadloos internet, wifi 6, luidt een nieuw tijdperk van draadloze connectiviteit in. Het is vanaf nu voor organisaties mogelijk met wifi 6 om miljarden toestellen draadloos te koppelen met het i...

Online13.05.2019

​Cisco stapt met wifi 6 een nieuw tijdperk van draadloos internet binnen

In 2022 gaat het internet alle records verbreken

In 2022 zal er meer internetverkeer over wereldwijde netwerken gaan dan in de gehele periode vanaf het ontstaan van het internet in 1984 tot eind 2016 bij elkaar. Zo blijkt uit de Visual Networking Index (VNI) van Cisco,...

Online29.11.2018

In 2022 gaat het internet alle records verbreken

​Gaan we het digitaal redden in Nederland?

We kennen het rijtje wel: ‘Nederland raakt achter in de digitale ontwikkelingen. We hebben meer IT-ers nodig. We moeten meer IT-opleidingen hebben.’ Een rijtje dat in media wordt besproken, in de politiek, bij bedrij...

Technology13.11.2017

​Gaan we het digitaal redden in Nederland?

Volgens Cisco​ is het Internet of Things nog geen groot succes

In 2025 zijn er wereldwijd ruim 80 miljard toestellen die verbinding maken met het Internet of Things, zo blijkt uit een berekening van IDC in maart van dit jaar. Het Internet of Things zal dan even onmisbaar zijn als he...

Online22.07.2017

Volgens Cisco​ is het Internet of Things nog geen groot succes

Internet of Things gebruik neemt flink toe in 2021

Cisco heeft het jaarlijkse onderzoek naar de evolutie van het internet weer naar buiten gebracht. En daarin komen weer een aantal mooie cijfers naar voren. Zo wordt het web in 2021 drie keer zo groot, met 3,3 ZB per jaar...

Online26.06.2017

Internet of Things gebruik neemt flink toe in 2021

Het hele internet zit nog altijd in een enorme groeicurve