Online27.10.2011

Tien miljoen goedkope foto’s


Stock Photography bestaan als sinds de fotografie professioneel werd. Vroeger werkten de leveranciers met boeken of multomappen vol thumbnails, waarna via de post of telefonisch en koeriersdiensten een afdruk bij redactie of drukkerij besteld kon worden. Later ging dat via fax, waarna de portfolio’s medio jaren tachtig op cd gebrand werden om halverwege de jaren negentig op het web te landen.

tien-miljoen-goedkope-foto-s.jpg
tien-miljoen-goedkope-foto-s.jpg

Er zijn er heel veel. Ik denk dat ik uiteindelijk een goede en betaalbare gevonden heb: 123RF.com.
Voor nieuwsfoto’s moet je er niet zijn, maar voor features en illustraties is het een hele goede, met, voor zover ik het uit kunnen vogelen, de beste prijs kwaliteit verhouding. Anno 2011 is Stock Photography voor iedereen betaalbaar geworden.

123rf.com presenteert zich als: Creative Images at Your Fingertips.

Sinds kort ook in het Nederlands, met een Nederlandse vertegenwoordiger, je kiest de taal zelf.

Het afgelopen jaar heb ik in de krant een aantal foto’s en illustraties van 123RF laten publiceren bij verhalen, analyses, achtergrond en opinie. Daarnaast gebruikte ik al regelmatig foto’s van 123RF op mijn digitale toko en op DutchCowboys.

Er zijn verschillende redenen om dat te doen: uitgebreide keuze (op dit moment bijna tien miljoen bestanden), goede kwaliteit, legaal en spotgoedkoop.

Is simpel: via een credit card koop je er een aantal credits. Daarna kun je zoeken en downloaden.

In het hele aanbod, en als het aanbod te overweldigend is kies je gewoon secties, zoals bijvoorbeeld (mijn pagina’s staan nog standaard op Engels): Angel, Business, Children, Education, Family, Fashion, Guitar, Health, Landscape, Love, Party, Success, Wedding, Vintage, Sensual, Rainbow, Model, Grunge, Floral, Fitness, Cupcakes.

Zie deze pagina: 123rf.com/stock-photo

Rechts op die pagina staat een tag cloud van search words zodat je altijd kan zien naar wat de actuele populaire searches zijn.

Click daar bijvoorbeeld eens op ‘Children’ dan zie je al een aardig aanbod van illustraties en foto’s: ruim 100.000 foto’s, logo’s en vectors in deze sectie.

Wat betreft de prijzen: daar moet je even goed door het aanbod heen kijken, want dat gaat op zijn Amerikaans, met credits, coupons, redeem points, subscriptions, rewards, referrals, package prices, subscription validity periods enzovoort.

Eenmalig downloaden zonder account kan ook, maar dat is de prijzigste keuze.

Het beste is om een account aan te maken en dan te kiezen uit een van de zes verschillende packages in Credits of Subscription.

Maak je een accountje voor minimaal vijftien euro, dan kun je daarvoor 15 maal een foto in het maatje small downloaden, of 7 maal medium, 5 maal large, 3 maal xl of xxxl.

Small is 373 bij 400 pxm (13.2 cm bij 14. cm op 72 dpi), alleen geschikt voor de kleine afbeeldingen op website, maar wel mooi en scherp genoeg. Voor de grotere foto’s op de website kies je daarom m, l heeft al geen zin meer want die zijn al 1978 bij 2120 op 300 dpi. Dat is overkill voor de website, want je zal de buitenmaten moeten resizen om hen überhaupt binnen een browser te laten passen en de resolutie om de bestandsgrootte binnen de perken te houden.

L is dan wel weer bijna genoeg voor een foto in de krant, en als je voor xl kiest (3022×3230 op 300 dpi) dan zit je daar helemaal goed.

Wil je een foto paginavullend voor de cover van een katern of als achtergrond van een spread dan kan je altijd nog naar xxl of desnoods xxl in tiff gaan, of zelfs nog naar een 100mb tiff bestand. Die laatste is prima geschikt om op hoogglans muurvullend af te drukken, voor een krant heb je dat natuurlijk nooit nodig.

Kortom, kies je foto, kies je maat, tel je credits en zie dat er duizenden foto’s zijn die je voor een paar dubbeltjes, minder dan een euro of voor anderhalf of twee euro voor de krant kan gebruiken.

Let op: er zijn ook duurdere foto’s van gerenommeerde fotografen tussen, maar die kunnen natuurlijk ook de moeite waard zijn.

Wat ook nog kan: voor 749 respectievelijk 1960 euro een jaarabonnement nemen waarvoor je iedere dag, 365 dagen lang, respectievelijk 5 dan wel 26 xxl per dag kan downloaden.

Voor niks kan ook nog wat krijgen: iedere dag staan er tegen de 25.000 foto’s op de site, waarvan je de lage resolutie (400 px breed) die je binnen een bepaalde tijd kan downloaden. Ideaal voor je blog of website.

Plaats op de website van de krant of je eigen blog ondereen foto van 123RF een referral credit met in de onderliggende code de naam van je account. Iedere keer dat de bezoekers daar op klikken krijg je extra credits van 123RF.

Er kan een ‘Corporate Stockphoto Intranet’ aangemaakt worden, waarmee je als bedrijf je eigen gebruikers en hun credits faciliteert. Vanwege enige ervaring met hoe dat soort zaken bij Wegener gaan en hoeveel tijd daar overheen lijkt het me beter om het zelf te doen.

Er is verder uitgebreide duiding voorhanden op de pagina buyimages.php met verwijzingen naar FAQ’s en blogs.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com